AirPods kontra AirPods Pro: ezekben különböznek az Apple vezeték nélküli fülesei

Tech Hírek   |   2019.10.31 - 00:36   |   Írta: N Marcell   |   16066

A napokban mutatkozott be az AirPods legújabb generációja, most pedig összeszedjük a főbb különbségeket az új és a régebbi modellek között.

Meglepetésszerűen, már-már fű alatt mutatkozott be az AirPods Pro, az Apple vezeték nélküli füleseinek következő generációja, ami - az ’AirPods 2’-vel ellentétben - tényleges folytatása lett a termékvonalnak, nem csak kisebb frissítés és névváltoztatás. Ez sok mindenben megnyilvánul: az AirPods Pro funkcióinak felhozatalát az aktív zajszűrés, az ’Áttetsző mód’, az in-ear kialakítás és a testreszabhatóságot garantáló szilikongyűrűszett, valamint a vezeték nélkül tölthetőség és a víz- és izzadságállás alkotja. Most pedig pontosan összegyűjtjük, miben tér el az AirPods Pro a második generációs, ’nem Pro’ AirPods-tól. 

 

Fontos megjegyzés: a második generációs, vezeték nélküli töltőtokkal rendelkező AirPods mellett megkülönböztetjük a második generációs fülesekkel, de csak kábellel tölthető tokkal rendelkező kiszerelést is - ezt a továbbiakban AirPods 1.5-nek fogom nevezni. Ezek a legfontosabb különbségek: 

  • AirPods 1: kábellel tölthető tok + első generációs (’Hey Siri’ parancsot nem ismerő, rosszabb üzemidejű) fülesek
  • AirPods 1.5: kábellel tölthető tok + második generációs (’Hey Siri’ parancsot ismerő, javított üzemidejű) fülesek
  • AirPods 2: vezeték nélkül tölthető tok + második generációs fülesek
  • AirPods Pro: aktív zajszűréses, átdizájnolt, ’agybadugós’ modell új tokkal és fülesekkel

Ha kicsit jobban megismernétek az AirPods 1 - AirPods 1.5 és AirPods 2 közötti különbségeket, akkor ebben a cikkben tudtok tájékozódni. Most pedig lássuk a nagyágyúkat!

 

 

Íme pontosan azok a funkciók, amikre csak az AirPods Pro képes:

In-ear kialakítás

A megszokottól eltérő módon az AirPods Pro in-ear (általam csak ’agybadugósnak’ becézett) kialakítást kapott, ami a csomagban érkező, három eltérő méretű szilikongyűrű szettel a legtöbb felhasználó számára megfelelő módon testreszabható. Ez nagy eltérés az AirPods 2-vel (és az összes korábbi modellel) szemben, hiszen azok kialakítása fix volt, amit az Apple a vezetékes EarPods fülhallgatójából kölcsönzött - nem is csoda, hogy rengeteg felhasználó számára épp ez a kötött kialakítás jelentette a gondot, mivel egyedi fülformájuk miatt az AirPods könnyedén megszökött használat közben. A fülhallgató a kicsi, közepes és nagy szilikongyűrű mellett egy extra funkcióval is segít testre szabni önmagát: saját tesztfunkcióval érkezik, amit a Beállításokon belül lehet elérni, elindításakor pedig a behelyezett füles egy gyors tesztet futtat (hangokat játszik le), és ez alapján ajánlja az ’ear-tip’ lecserélését kisebbre vagy nagyobbra. 

 

 

Aktív zajszűrés 

Valószínűleg az aktív zajszűrés, és az ezt kiegészítő ’Áttetsző mód’ az, ami a legtöbb vásárló számára csábítóvá teszi az AirPods Prót. Így írja le az Apple, hogy mire képes a kis kütyü:

„Az AirPods Pro, az elképesztően könnyű zajszűrő fülhallgató kizárja a környezetet, hogy arra tudj koncentrálni, amit éppen hallgatsz. Két mikrofont, egy kifelé állót és egy befelé állót használ arra, hogy elérje a többi fülhallgatóhoz képest felsőbbrendő zajszűrését. Alkalmazkodik a füled egyéni geometriájához és a saját helyzetéhez a fülön belül, így az Aktív Zajszűrés elhallgattatja a külvilágot, hogy teljesen elmerülhess a zenédben, podcastjaidban vagy hívásaidban.”

Az első tesztek alapján meglepően jól sikerült implementálniuk a technológiát, az AirPods Pro méretét meghazudtoló módon zárja ki a külvilág hangjait. Sajnos azonban nem képes felérni a fület eltakaró, over-ear fejhallgatók szintjére, így például egy zajos metróút, vagy felszálló repülőgép hangja át tudja verekedni magát a fülesen. 

 

 

Áttetsző mód 

Viszont ha mégis szükség lenne a kintről érkező hangokra, akkor sem kell kivenni a fülhallgatót, ugyanis a szárának megszorításával aktiválódik az ’Áttetsző mód’, ami mindössze annyit takar, hogy az AirPods kikapcsolja az aktív zajszűrést, és a megszokott módon átengedi valamennyire a zajokat. Például biciklizésnél, futásnál vagy tömegközlekedésnél célszerű bekapcsolva tartani. Persze ez a mód nem jelent hatalmas innovációt, hiszen az aktív zajszűréssel rendelkező eszközök szinte mindegyike tudja, de ugyanolyan hasznos az Apple termékén is, mint bárhol máshol. 

„Az ’Áttetsző mód bekapcsolásakor az AirPods Pro beengedi a kívülről érkező hangokat, és lehetővé teszi, hogy halld és érzékeld mindazt, ami körülvesz. A mikrofonokat kikapcsolva az AirPods Pro visszaállítja a dolgok természetes hangzását és érzékelését, így például hallható lesz az, ha beszélnek hozzád.”

 

Adaptív EQ

Az AirPods Pro alkalmazkodóképessége ismét csak komoly indok lehet a vásárlás mellett. Képes ugyanis a lejátszott zene mid és mély frekvenciáit a hallgató fülére szabva beállítani, hogy mindenkinek személyre szabva hangozzon a legjobban. 

 

 

Itt ért véget azoknak a funkcióknak a pontos listája, melyeket csak az AirPods Pro megvételével tudunk kipróbálni. Jöhetnek azok a dolgok, amikre a korábbi modellek is (többé-kevésbé) képesek voltak. 

 

Víz- és izzadságállóság

Bár már több teszt is bebizonyította, hogy a régebbi AirPods generációk is egészen tűrhetően bírják, ha víznek vannak kitéve, az eszközök nem kaptak hivatalos vízállóság-besorolást. Az AirPods Pro ezzel ellentétben IPX4 tanúsítványt kapott, ami azt jelenti, hogy nem jelent gondot neki, ha 10 percen keresztül vízzel fröcskölik. Viszont figyelem: nem hiába írtam, hogy „vízzel fröcskölik” - „vízbe merítik” helyett. 

„Az eszköz házát bármilyen irányból érő, fröcskölő vízsugár nem fog maradandó kárt okozni az eszköz működésében (...) a tíz perces időtartamon belül.”

 

Felhasználó-interakciós funkciók

Az AirPods korábbi generációit a füles ütögetésével lehet út közben vezérelni, és csak két parancs használható egyszerre, állítgatás nélkül: az egyiket a bal fül, a másikat a jobb fül kocogtatásával lehetett előhívni. Ráadásul választható parancsok terén sem volt túl nagy a választék, nagyjából az alap ’zene megáll - egy számot előre - egy számot hátra - Hey, Siri’ felhozatal ki is meríti a tárházat. Az 1,5-ös és 2-es modellbe már bekerült a ’Hey, Siri’ parancs szóval való előhívása is, az első generáció még azt sem tudta.

Az AirPods Pro ezen a téren is bővült, hiszen új koppintás-kombinációk kerültek be, illetve az eszköz szára nyomásérzékeny lett, így az Áttetsző módot a megszorításával lehet bekapcsolni. Az új koppintás-parancsok pedig az alábbiak: 

 

 

Üzemidő

Hogyha az aktív zajszűrés nem aktív, az AirPods Pro ugyanazt az öt óra hallgatási időt tudja garantálni egy töltéssel, mint az összes korábbi modell. A zajszűrés bekapcsolásakor viszont csökken az üzemidő, négy és fél órányi zenehallgatásra képes a Pro, ha a külvilágot is ki kell zárnia. Más téren viszont fejlődött is, hiszen míg a korábbi verziók csak 3 óra folyamatos beszélgetésre képesek, addig az AirPods Pro már 3,5 órára. Természetesen a töltőtok még jó néhány órányi kakaót rejt magában, hogyha út közben kifogynánk: az összes AirPods modell 24 órán át képes teljesíteni, ha beleszámoljuk a töltőtok adta extrát. Szintúgy az összes modell villámgyorsan töltődik, mindössze 5 percnyi töltéssel vesznek fel egy órányi hallgatási időt.

 

Méret és súly

Hogy ki tudja szolgálni az átdizájnolt füleseket, az AirPods Pro töltőtokja valamivel szélesebb és alacsonyabb, mint a korábbi generációké. Valamivel nehezebb is, bár csak elhanyagolhatóan: mindössze 1,4 grammal súlyosabb, mint a kistesói. Itt találjátok a fülhallgatók pontos méreteit: 

 

 

Kábel

Bár kevésbé fontos, de az AirPods Pro egy USB-C - Lightning portos kábellel érkezik, míg a korábbi modellek vásárlóinak be kell érniük a gyengébb, USB-A - Lightning kábellel. 

 

Ár

Nos igen, az ár. Az összes AirPods méregdrága, ráadásul ahogy haladunk az egyre fiatalabb modellek felé, úgy romlik a helyzet, és nőnek számjegyek. Persze tőlünk nyugatra nem tűnik annyira hajmeresztőnek az eszközök ára (illetve az ÁFA miatt kevesebbet is kérnek), de a itthon a legrégebbi modellek is bőven luxuscikknek számítanak. Az Apple-nél az 1,5-ös AirPods a legrégebbi, amit meg lehet vásárolni, azt 59 990 forintért vesztegetik. A kettes modell 74 990 forintba, az AirPods Pro pedig (őszintén szólva pofátlan) 100 000 forintba kerül. 

 

Persze az is igaz, hogy elképesztően jó és hasznos eszközök, és úgy tűnik, az emberek is így gondolják: Budapesten már nagyon gyakori az 1-es modell, és bár az 1,5-ös és 2-es még nem annyira elterjedt (illetve nehezebb őket megkülönböztetni), valószínűleg a jövőben azok is egyre több ember zsebében lapulnak majd. Viszont úgy gondolom (és most egy kis személyes vélemény következik), hogy az AirPods Próval itthon túllőttek a célon. 100 000 forint egy olyan lélektani határ, amit szerintem már csak sokkal kevesebben fognak átlépni, mint a majdnem feleannyiba kerülő első modell 60 000 forintját. Persze ezt az eszközt nem Magyarországra tervezték, illetve az is igaz, hogy már az iPhone X 1000 dollárjára is azt hittük, hogy túl messzire ment vele az Apple - ehhez képest itthon is vitték, mint a cukrot. Kíváncsian várom, hogy az AirPods Próval is ez lesz-e majd a helyzet, vagy tényleg bebizonyosodik az, amit gondoltam, és túlságosan drágára sikerült a legújabb AirPods ahhoz, hogy elterjedt legyen.

Ti mit gondoltok, túllőtt a célon az Apple a 100 000 forintos árcédulával?

AirPods Árak és Vásárlás a HasznaltAlmán

Forrás: StillApple

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése