Életet mentett a magyar fejlesztésű mobil-EKG, a WIWE

Tech Hírek   |   2019.09.11 - 15:20   |   Írta: Zsolty   |   1949
11. szept Életet mentett a magyar fejlesztésű mobil-EKG, a WIWE

Az orvosok kinevették a WIWE eredményt, majd mintegy mellékesen elvégeztek egy terheléses vizsgálatot – azonnal vitték a műtőbe.

Mi már többször is írtunk a hazai fejlesztésű mobil-EKG-ról, a WIWE-ról, aminek jótékony előrejelzéses - azaz esetünkben inkább problémafeltáró – képességeiről mi magunk is meggyőződhettünk. Most viszont egy még „erősebb” sztorit hozhattunk, hiszen egyik honfitársunk az életét köszönheti a WIWE-nak. A történetet ő maga meséli el a WIWE készítőinek küldött levelében:

„A Magyar Kórházszövetség idén áprilisban lévő kongresszusán volt egy Jövő Kórháza kiállítás, ahol jómagam is kiállítottam a cégünk által gyártott és forgalmazott készülékeket.

Itt láttam először a WIWE-ot, mely mérnökileg is érdekes volt, de arra is kíváncsi voltam, milyen mérési eredményeim lesznek. A WIWE helyes használatát egy kedves régi ismerősöm mutatta meg, így értékelhető eredményt mutatott a készülék is. Nagyon örültem, mert két zöld jelzést is kaptam, hiszen mind az EKG, mind pedig az aritmia vizsgálat azt mutatta, hogy nincs probléma. Sajnos azonban a kamrai heterogenitásra egy nagy piros jelzést kaptam. Mivel egy mérés nem mérés, így további 3-4 alkalommal kipróbáltam még a készüléket, de mindig egyforma eredményt adott. Így megadtam az adataimat, és néhány nappal később megkaptam Önöktől e-mailen is az eredményeket. 

Kisvártatva fölkerestem a háziorvosomat ezzel az információval, ő csak legyintett és azt mondta, hogy ilyen kártya EKG-kal nem foglalkozunk, de ha nagyon akarom, akkor ír egy beutalót a kardiológiára. Itt azonban csak több hónappal későbbi dátumra kaphattam volna időpontot, így a szolnoki Hetényi Géza Kórházban fölkerestem a belgyógyászatot, ahol azonnal megkezdték a kivizsgálásomat. A nyaki erek ultrahangos vizsgálata a koromnak (45 éves) megfelelő állapotot mutatott: azt mondta vizsgáló orvos, hogy nincs mivel foglalkozni. Ezt követően az EKG és az szív ultrahang vizsgálat is hibátlan eredményt hozott. Viccesen megkérdezte a karidológus, hogy sajnálom-e a ruhámat, mert ha nem, akkor megcsinálhatjuk a terheléses EKG vizsgálatot is. Mivel nem akartam visszamenni még egyszer, így elkezdtük. Gondoltam, hogy a többi vizsgálathoz hasonlóan ez is jó állapotot tükröz majd. Kérdezték, hogy a terheléses vizsgálat alatt  észleltem-e bármi problémát, mellkasi fájdalmat, de én semmit nem éreztem. Érdekes egyébként, hogy korábban sem volt semmilyen tünetem, pedig hetente 2x2 órát aktívan tollasozok. :)

Mindenesetre a terheléses vizsgálat annyira jól sikerült, hogy azonnal vittek a műtőbe szívkoszorúér festésre, ahol kiderült, hogy súlyos négyér betegségem van, így nem lehetséges a katéteres beavatkozás. Rövid egyeztetés után sürgősséggel elvégezték a bypass műtétet a szívemen a Honvédkórházban, immár csaknem 6 hete. A rehabilitáció alatt meglátogatott egy barátom, akinek van WIWE készüléke, újfent kipróbáltam, de most már csak kismértékű kamrai heterogenitást mutatott nálam :)

A történtek alapján sokan mondták, hogy micsoda véletlenek köszönhetem az életem, de szerintem véletlenek nincsenek.

Köszönöm a feleségem, a négy gyermekem nevében is, hogy ezzel a “véletlenül" kifejlesztett termékkel hozzájárultak ahhoz, hogy még mindig élek.”

Az Apple kedden este egy külön videót mutatott be annak kapcsán, hogy emberéleteket mentett már a karon hordható mini-EKG-juk, az Apple Watch. A WIWE legalább annyira hatékony, ráadásul egy készülék akár a bővebb családot is képes ellenőrzés alatt tartani, hiszen profilokat hozhatunk létre, melyeket nyomon tudunk követni, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a WIWE egyre okosabb és hatékonyabb lesz. Egy németországi tesztben egyenesen adatszörnynek becézett WIWE most például távfelügyeleti fejlesztést is kap.

A megfelelő egészségváltozók monitorozásával a betegségmegelőzés és a betegségek korai felismerésének leghatásosabb eszköze lehet a távfelügyelet. A telemedicina rendszerek lehetővé teszik, hogy a szolgáltató (pl egy magánklinika), egy erre a célra létrehozott weboldalán kövesse nyomon páciensei adatait, ezáltal kiküszöbölve a fizikai távolság, vagy éppen a hosszú várólista adta akadályokat, gyorsítva és eredményesebbé téve az ellátást, valamint csökkentve az ellátás költségét.

A fennálló rendszerek közül a HL7/FHIR szabvány integrálás történt meg, amely teljeskörűen képes kezelni azt az adatkört, mely a WIWE mobil applikációban megvan, és a Telemedicina szolgáltatók számára átadni szükséges. A fejlesztés számos lehetőséget biztosít majd a Telemedicina partnereknek, pl. magánklinikáknak, kardiológiai központoknak, egészségügyi centrumoknak, háziorvosoknak. Ezek közül néhány előny:
 

  • EKG, szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, magas/alacsony pulzus, oxigénhiány azonnali nyomon követésének lehetősége számos páciens esetén is
  • az orvos-páciens kapcsolat/együttműködés mélyül, felgyorsul, a páciens rendszeres méréseket végez, melyek eredményeit orvosa látja, tovább analizálja, visszacsatol
  • a páciensek nem kell emailben elküldenie adatait, az orvos valós időben láthatja őket, ez nagy segítség lehet pl. idősebb páciensek esetén, akik nem tudnak emailt küldeni
  • kórtörténet könnyen nyomon követhető, trendek azonnal értékelhetőek.

 

WIWE Árak és Vásárlás


Kommentek megjelenítése