Itt van minden, amit az Apple bejelentett az iPhone 11 eseményen

Apple Hírek   |   2019.09.11 - 17:00   |   Írta: N Marcell   |   1782
11. szept Itt van minden, amit az Apple bejelentett az iPhone 11 eseményen

Az új zászlóshajó iPhone-ok mellett hallhattunk az ötödik generációs Watch-ról, frissített iPadről és az Apple hamarosan induló szolgáltatásairól.

Nemrég lett vége az Apple hagyományos őszi bejelentő eseményének, ahol rendszerint ’színpadra lépnek’ a cég legújabb csúcsmobiljai, okosórái és egyéb fontos kütyüi. Idén sem volt ez másképp: némi iPades és szolgáltatás-magyarázós felvezetés után bele is csaptunk a lecsóba, és végre megláthattuk, milyenek lesznek a rettegett iPhone 11 modellek a hatalmas kameradudorukkal (spoiler: nem is olyan vészesek). Volt még ötödik szériás Watch némi hiánypótlással is, de kezdjük csak az elején.

Apple Arcade

Az Apple Arcade-ről is még márciusban rántották le a leplet, akkor találkoztunk először az Apple „játékos Netflixszével”. A koncepció egyszerű: egy megadott havidíj mellett elérhetővé válik egy hatalmas játékkatalógus, az ebben szereplő címekkel pedig annyit játszhatnak korlátlanul az előfizetők, amennyit csak nem szégyellnek. A koncepció nagyon jó, már csak annyi volt a gond, hogy nem sok mindent árultak el a virtuális játékteremről. Nos, most ezen változtattak. Az Apple Arcade az iOS 13 mellett fog debütálni, és elérhető lesz iPhone-on, iPaden, Apple TV-n és Macen is. A szolgáltatás szeptember 19-én nyitja majd meg kapuit (remélhetőleg mindenhol a világon), és 4,99 dolláros havidíj mellett élvezhető ki (kb. 1500 forint). Egy hónap próbaidő után kell fizetni, de a jó hír, hogy családi megosztáson belül akár hat ember is játszhat ugyanazon az előfizetésen keresztül. A felhozatal pedig több mint 100 játékból fog állni, melyek nagy része exkluzív, ráadásul az Apple havi rendszerességgel fogja újabb és újabb címekkel toldozgatni a katalógusát.

 

AppleTV+

Ez volt a másik szolgáltatás, amiről újabb infókat tudhattunk meg az este folyamán. Dióhéjban: az Apple a ’játékos Netflix’ mellé egy rendes Netflixet is útjára indít, ami a legnagyobb streaming behemótok ellen veszi majd fel a kesztyűt. Befutott a hatodik trailer a cég exkluzív tartalmainak felhozatalából is, amiben Jason Momoa adja elő ismét a kontyos vadembert, csak épp posztapokaliptikus színtéren: a See nevű show azt az alapötletet járja körül, hogy hogy is élnének az emberek, hogyha egy vírus következtében elveszítették volna a látásukat. Az AppleTV+ egyébként november elsejétől kezdve lesz nézhető az Apple TV appon keresztül, egy új iPhone vagy iPad megvásárlásán keresztül pedig egy év ingyen előfizetés jár a felhasználóknak. A szolgáltatás ára szintén 4,99 dollár, azaz körülbelül 1500 forint havonta.

 

Frissített iPad

Az Apple mostanában nagy hangsúlyt fektet a tablet-vonalának fejlesztésére: a hatalmas iPad Pro frissítés mellett nemrég mutatkoztak be a kissé (hardveresen) ráncfelvarrott iPad Air és iPad Mini modellek, mától kezdve pedig a főleg oktatási célokra szánt sima iPad is naprakészebb lett. Mint mondtam, a cég keményen dolgozik azon, hogy táblagépei munkára és tanulásra is megfelelő eszközök legyenek, amihez az iPadnek szüksége volt némi fejlesztgetésre. A hetedik generációs, 2019-es iPad alapmodell innentől kezdve 10,2 hüvelykes lett az évek óta jellemző 9,7 hüvelyk helyett, így alkalmasabb a produktív feladatok elvégzésére. Ezen felül maradt az Apple Pencil támogatás, az iPadOS 13 (ami hatalmas szerepet játszik abban, hogy az iPadek tényleg munkagépek lehessenek), az A10 Fusion processzor és a Smart Connector is. A sima iPad ráadásul használható mostantól méretre szabott Smart Keyboarddal is. A tabletek ára megmaradt 330 dollár, ami itthon 134 990 forintot jelent.

 

Apple Watch Series 5

Megérkeztünk a nagyágyúkhoz. Az Apple felvezetésként rengeteget beszélt az új watchOS-szel érkező szoftveres funkciókról, amik tagadhatatlanul komoly fejlesztéseknek ígérkeznek. Az új Watch viszont hardveresen is szintet lépett: bemutatkozott az első ’Always On Display’, vagyis olyan kijelző, ami mindig be van kapcsolva, nem kell az orrunk elé emelnünk a csuklónkat, hogy feléledjen. Ezzel egy komoly lemaradást pótolt be az Apple a Watch képességeinek palettáján, hiszen az Androidos konkurencia már hosszú ideje képes volt a dologra, sőt, a Ticwatch-ok még egy lépéssel tovább is mentek a kétrétegű kijelzőjükkel, de az egy másik történet. A Watch viszont most már folyamatosan mutatni fogja az időt, a különböző beállított widgeteket (amik valójában complication néven futnak), illetve edzési adatokat, ha edzeni találna a felhasználó. A Series 5 beépített iránytűt is kapott, illetve képes lesz nemzetközi segélyhívást indítani, bár ez utóbbihoz mindenképpen cellular, azaz e-SIM kártyát támogató modell kell – az e-SIM-es Apple Watch-ok itthon pedig kapásból nem működnek, de ez ismét csak egy másik történet. Az is bebizonyosodott, hogy az Apple nem éri be egyféle toklehetőséggel: a Series 2-vel bevezetett, majd Series 3 után gyorsan ki is nyírt kerámia tokopció feltámadt sírjából, illetve egy teljesen új titán lehetőség is felkerült a palettára. A GPS-es modell 399 dollártól indul, a Cellular (e-SIM-et támogató) pedig 499 dollártól, ez itthon 154 990 forint a GPS-es esetében, a Celllular pedig hazánkban egyelőre nem kapható. A Series 5 megjelenésével az Apple eltávolítja a negyedik szériás órát a termékfelhozatalából, helyette a szintén remek harmadik generációt fogják árulni, egészen baráti, 77 989 forintos kezdőáron.

 

iPhone 11

Szerintem az iPhone XR-t váltó iPhone 11 lett a mai este sztárja, mindjárt meg is látjátok, miért. A telefon legfontosabb új funkciója a duplalencsés kamerarendszer, amit egy nagy, de szinte teljesen átlátszó kitüremkedésbe helyeztek el, ami sokkal esztétikusabb, mint bármilyen render vagy dummy, amit korábban láthattunk. Mondjuk így a telefon nagyon hasonlít egy X-re vagy XS-re, talán ezért is van az, hogy sokkal kevésbé szokatlan a szemnek, mint a drágább testvérei. Az Apple a kamerák terén zseniális döntést hozott, és telefotó lencse helyett egy ultraszéles látószögű szenzort pakolt másodikként a telefon hátára, így két legyet ütött egy csapásra: a XR-nél használt szoftveres trükközés miatt a portrémód ugyanúgy megmarad, de bekerült a széles látószögű képek készítésének lehetősége. Megérkezett még a következő generációs SmartHDR a jobb színkeverésért, illetve az automatikus Night Mode, ami nagy hiányosság volt a korábbi iPhone-okból, de végre az Apple-ös tábor is belekezdhet az éjszakai fotózgatásba. Frissült a szelfikamera is, a felbontása 12 megapixelre emelkedett, valamint tud széles látószögű szelfiket, ha fektetve van a telefon. Az iPhone 11 persze megkapta az A13-at, ami az Apple leggyorsabb saját chipje, és saját bevallása szerint körülbelül kétszer olyan gyors, mint a Galaxy S10+ processzora. Az akksi is javult, az új generáció még egy órával tovább bírja, mint az előző. A színpaletta is frissült, bár megmaradt a fekete, fehér, sárga és piros opció, a kéket és a narancs (korall) színeket a zöld és a lila váltották. Az iPhone 11 kezdőára 699 dollár lett, ami 50 dollárral kevesebb, mint a tavalyi iPhone XR alapmodelljének ára – ez forintban is megmutatkozik, a 11 idén 289 990 forintba kerül, míg tavaly a XR-ért 300 000-et kértek.

 

iPhone 11 Pro & iPhone 11 Pro Max

És végezetül a két nagyágyú, (a szerintem borzalmasan logikátlanul elnevezett) iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max. Kicsit jobb lett a kijelző, de az senkit sem érdekel; az egyetlen nagy kérdés az az, hogy mi lett a kamerákkal. Nos, igen, felkerült hátra az irdatlan dudor, ráadásul a három lencse külön-külön kis „tárcsákat” kapott a külsejére, így jobban el lettek szeparálva. Mindkét telefonra felkerült harmadikként az ultraszéles látószögű lencse, így a 11-hez hasonlóan képesek lesznek ilyen képeket is elkészíteni. 120 fokos látószöggel gazdálkodhatunk, így sok minden bele fog férni a képekbe. Az éjszakai mód sem maradt ki, a ’Deep Fusion’-nak keresztelt technológiának hála pedig a telefonok elképesztő képek készítésére lesznek alkalmasak: előbb a lencsék fotóznak négyet, majd megismétlik ugyanezt, csak gyorsan, végül pedig a széles látószögű lencse tartja nyitva hosszan a rekeszt, és az így elkészült 9 képből mixel össze az iPhone pixelenként egy tökéletes remekművet. A szelfikamerák is a 11-hez hasonlóan fejlődtek. Az Apple szerencsére ezen felül rájött, hogy ő a telefonos videók koronázatlan királya, és ezen a vonalon is fejleszteni kezdett: most már fel lehet venni videót 60 fps-sel, 4K-ban EDR (extended dynamic range) mellett, illetve a színhűség és az exponálás is sokat javult. Az új csúcsmobilok szintén az A13 Bionic chippel büszkélkedhetnek, ami 20%-os fejlődést ígér mind CPU, mind GPU, mind Neural Engine fronton az előző garnitúrához képes. Tökéletes a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok elvégzésére, másodpercenként akár 1 billió műveletet is végre tud hajtani. Fejlődött a FaceID gyorsaság és biztonság terén egyaránt, illetve az Apple szerint maguk a telefonok strapabíróbbak is lettek. Hátoldalukon matt borítást kaptak, a szokásos asztroszürke-ezüst-arany színkombináció mellé pedig bekerült a meglepetésvendég, az éjzöld színállás. A telefonok kezdőára tavalyhoz hasonlóan 999 és 1099 dollár (11 Pro és 11 Pro Max ebben a sorrendben), ami itthon 399 990 forintot és 439 990 forintot jelent. A legdrágább konfigurációt, az iPhone 11 Pro Max félterás verzióját nem kevesebb, mint 577 990 forintért vesztegetik.

Ez volt hát a mai iPhone-esemény összefoglalója. Az Apple jó érzékkel fejlesztett a a termékein, pótolta a hiányosságokat, behozta a lemaradást. Bár nagy innovációt vagy teljesen új dizájnokat nem láthattunk, a termékek ennek függvényében nem is nagyon drágultak, ami megint csak plusz pont. És végre adnak 18 wattos gyorstöltőt az iPhone 11 Pro és Pro Max modellekhez, halleluja!

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése