Apple watch Series 5 - Minden amit érdemes tudni róla

Apple Hírek   |   2019.09.11 - 19:30   |   Írta: H.A   |   9560
11. szept Apple watch Series 5 - Minden amit érdemes tudni róla

Az Apple bemutatta az új ötödik generációs óráját, az Apple Watch Series 5-öt, ami új, mindig aktív LTPO kijelzővel, beépített iránytűvel és nemzetközi segélykérés lehetőségével érkezik.

Az Apple Watch Series 5 Retina kijelzője soha nem kerül alvó állapotba, így még gyorsabban és egyszerűbben láthatjuk a pontos időt és más fontos információkat, az óra felemelése és a kijelző megérintése nélkül.

A Series 5 hardvere új helyzetmeghatározási képességekkel is bővült: végre kaptunk beépített iránytűt és magasságmérőt is. A nemzetközi segélyhívás funkció pedig több mint 150 országban teszi lehetővé, hogy a segélyhívó számát közvetlenül az Apple Watchról hívhassuk, az iPhone jelenléte nélkül is.

 

 

A belbecs mellett a külcsín is fejlődött: az új sorozat alumínium, rozsdamentes acél, kerámia, és újítás gyanánt titán kivitelben is elérhető. Szoftveres téren a watchOS 6 előnyeit is élvezhetik a felhasználók: a menstruációs ciklus követésére szolgáló Cycle Tracking, a zajterhelés mérésére való Noise, és végül, de nem utolsó sorban az Activity Trends mind olyan alkalmazás, amelyekből láthatjuk, hogy az Apple továbbra is az élre törekszik az egészség- és életmódfigyelő elektronika piacán.

Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója így fogalmazott:

Láttuk, hogy az Apple Watch lényegesen javította felhasználóink életminőségét, így örömünkre szolgál, hogy az Apple Watch Series 5 és a watchOS 6 által még több új képességet állíthatunk vásárlóink szolgálatába. A hardver és a szoftver gördülékeny összjátéka olyan felhasználói élményt nyújt, amellyel a felhasználók mindig közel érezhetik magukat azokhoz az emberekhez és információkhoz, akikre és amelyekre a legnagyobb szükségük van.

Folyamatosan aktív Retina kijelző

Az Apple Watch Series 5 egy újfajta, innovatív kijelzőt kapott, amely sosem kapcsol ki teljesen. Mindegyik számlapot kifejezetten az új kijelzőre optimalizálták. Az energiamegtakarítás érdekében a kijelző intelligensen csökkenti a háttérvilágítás fényerejét a kéz leengedett helyzetében, és újra teljes fényerőre kapcsol, ha a viselője felemeli a kezét vagy megérinti a kijelzőt. Ennek a funkciónak a működtetését csak több, fejlett technológia együttműködése tette lehetővé, úgy, mint az alacsony hőmérsékleten gyártott polikristályos szilíciumból készült (LTPO) kijelző, az alacsony energiafogyasztású kijelzőmeghajtó és power management chip, illetve egy továbbfejlesztett fényérzékelő. A hardver- és szoftvertervezés ezen egyedi kombinációjának köszönhetően az Apple Watch Series 5 egésznapos, azaz 18 órás akkumulátoridővel büszkélkedhet.

Navigáció

A Series 5 órák navigációs képességei, a beépített iránytű, a barometrikus (légnyomáson alapuló) magasságmérő és a frissített Térkép alkalmazás segítségével a viselő láthatja, hogy milyen irányban áll (vízszintesen és függőlegesen is), milyen magasságban, és mely szélességen és hosszúságon tartózkodik. Ezeket az adatokat még a számlaphoz is hozzáadhatjuk a gyors elérés érdekében.

Nemzetközi segélyhívás

A GSM modullal rendelkező Series 5 modell immár képes nemzetközi segélyhívások lebonyolítására is, függetlenül attól, hogy a készüléket melyik országban vásárolták vagy rendelkezik-e a felhasználó mobilelőfizetéssel (noha maga az óra egyébként nem roamingol). Ez az elesésérzékelés funkcióval is összekapcsolható: ha a viselője nagyot esik, és az esés után körülbelül egy percig mozdulatlan marad, az óra képes automatikusan segélyhívást kezdeményezni.

Új anyagok

Az új Apple Watch választéka a külső váz tekintetében is bővül: a Series 5 már elérhető titán kivitelben is. Ezt a fémet nem véletlenül kedvelik az óragyártásban: kitűnő szilárdság-sűrűség aránnyal rendelkezik, hiszen keményebb és könnyebb, mint a rozsdamentes acél. Még a titánházon belül is két választási lehetőséget kapunk: a “természetes” hatású borítást egy speciális védőréteg fedi, ami segít megőrizni a színét, az asztroszürke változat bevonata pedig gyémántszerű szénből (DLC) készül, ennek köszönheti mély, sötét színét is.

A klasszikus színek és anyagok továbbra is változatlan módon maradnak a piacon, az arany, ezüst, és asztroszürke alumíniumház viszont most először 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készül. Ősztől jön a különösen karcálló, fehér kerámiatok is, egy sportos szíjjal és egy csokor új szíjszínnel, amelyek egyébként a korábbi Apple Watch-generációkkal is használhatóak lesznek.

watchOS 6

A watchOS hatodik nagyverziója több egészségügyi és fitneszalkalmazással is bővült. Ilyen például a Cycle Tracking, amely a menstruációs ciklusok és a termékeny periódusok előrejelzett idejét mutatja, valamint a Noise, amely a háttérzaj szintjét méri olyan helyzetekben, ahol fennáll a halláskárosodás veszélye, például koncertek és sportesemények. Ezeket egészíti ki az Activity Trends, ami pedig segít a testmozgásunk hosszútávú követésében, hogy jobban megismerjük saját fejlődésünket.

A watchOS 6 mindemellett számos új számlappal is érkezik, például a Meridian, a Modular Compact és a Solar Dial (Napóra), amelyek egyszerű testreszabhatóságukkal gyorsan elérhetővé teszik a felhasználó kedvenc alkalmazásait.

Apple Watch Series 5 árak és elérhetőség

  • Az Egyesült Államokban az Apple Watch Series 5 (GPS-szel) 399 dollártól kezdődik, a mobilkapcsolattal rendelkező változt pedig 499-től. A két éves Series 3 ára ezzel egyidejűleg 199 illetve 299 dollárra csökken.
  • A Series 5 szeptember 10. óta előrendelhető az Apple oldalán és az Apple Store alkalmazásban, a szállítás szeptember 20-tól kezdődik. A mobilkapcsolattal rendelkező változat 22, a csak GPS-t tartalmazó pedig 41 országban lesz elérhető. Az Apple Watch Hermès ugyanilyen feltételekkel, de az USA-t is beleértve mindössze 15 országban kerül a polcokra.
  • A watchOS 6 szeptember 19-én jelenik meg az Apple Watch Series 3 és újabb generációkra. Az Apple Watch Series 1 és 2 órák késő ősszel fogják megkapni a frissítést.
  • Az Egyesült Államokban az új órára váltó vásárlók beszámíttathatják bizonyos régebbi készülékeiket. Ha egy készülékre nem érvényes a beszámítási kedvezmény, az Apple azt is ingyenesen átveszi és újrahasznosítja.
  • Hazánkban az Apple Watch Series 5 Sport típusok 154.990Ft-tól (40mm) és 164.990Ft-ért (44mm) érhetők el!

Hazánkban az LTE-támogatás hiánya miatt továbbra is csak a sport változatok kaphatóak, tehát sem a rozsdamentes acél, sem a titán, sem a kerámia tokozásúak nem vásárolhatóak meg itthon hivatalosan.

Az Apple watch Series 5 minden típusa és mérete, hamarosan elérhető lesz a HasznaltAlmán

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése