iPhone 11 Pro és Pro Max - Minden amit érdemes tudni róla

Apple Hírek   |   2019.09.11 - 11:00   |   Írta: H.A   |   5449
11. szept iPhone 11 Pro és Pro Max - Minden amit érdemes tudni róla

Az Apple tegnap este bemutatta az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max modelleket.

iPhone 11 Pro és Pro Max – Méltó a nevére

Forradalmi triplakamera-rendszer, amely számtalan lehetőséget ad a kezedbe, mégis egyszerű használni. Hatalmas ugrás az aksiüzemidőben. Plusz egy elképesztő chip, ami igazán remekel a gépi tanulásban, és újraértelmezi, mi mindenre képes ma egy okostelefon. Bemutatjuk az első iPhone-t, amely a teljesítményével kiérdemelte a Pro nevet.

Pro kamerarendszer. Háromszor leköröztük magunkat.

Az első triplakamera-rendszer, ami ötvözi a csúcstechnológiát az iPhone legendás egyszerűségével. Akár négyszer nagyobb képet foghatsz be. Gyönyörű fotókat készíthetsz sokkal rosszabb fény­viszonyok között is. Csúcsminőségű videókat vehetsz fel, és a fotóknál már jól megszokott eszközökkel szerkesz­theted őket. Ilyen kamera még nem volt a kezedben.

 

 

Ultraszéles látószögű kamera:

  • 13mm-es fókusztávolság
  • ƒ/2,4-es fényrekesz
  • Öttagú objektív
  • 120 fokos látószög
  • Akár négyszer nagyobb befogható kép
  • 12 megapixeles szenzor

Széles látószögű kamera:

  • 26mm-es fókusztávolság
  • ƒ/1,8-as fényrekesz
  • Hattagú objektív
  • Optikai kép­stabilizálás
  • Focus Pixels technológia az összes képponton
  • Új, 12 megapixeles szenzor

Telefotókamera:

  • 52mm-es fókusztávolság
  • Nagyobb, ƒ/2,0-s fényrekesz
  • Hattagú objektív
  • Optikai kép­stabilizálás
  • Kétszeres optikai zoom
  • 12 megapixeles szenzor

Még nagyobb látószög. Az iPhone 11 Pro-n a telefotókamerától egészen az ultraszéles látószögű kameráig állíthatod a zoomot, ami négyszeres optikai zoomtartományt jelent.

Elegáns, magával ragadó kezelőfelület. A szélesebb látószöget kihasználva azt is láthatod, ami a képmezőn kívül történik – és egyetlen érintéssel meg is örökítheted. A téma és közted csupán az új, minimalista stílusú Pro feliratok állnak. Így teljesen elmerülhetsz a látványban.

Három kamera. Nagyon egyben van.

Amikor hozzáláttunk a profi kamerarendszer megalkotásának, szerettük volna, ha a három kamera tökéletesen összedolgozik. Azonban már az elején jelentős problémába ütköztünk: bár mindhárom szenzor ugyanazt a színrendszert használja, színeik és érzékenységük mégis némileg eltér. Ezt mérnökeink úgy oldották meg, hogy minden kamerán egyenként, pontosan kalibrálták a fehéregyensúlyt, az expozíciót és más beállításokat. Ennyivel azonban nem elégedtek meg: egy rendszerbe kapcsolták a három kamerát, és modulonként egymáshoz is kalibrálták őket. Az így kapott beállításokat a rendszer minden általad fotózott képre valós időben alkalmazza. Mintha három különböző fényképezőgéppel rögzítenél nyers képeket, és ezekből állítanál össze egyetlen, egységes megjelenésű és színű fotót. A különbség csupán az, hogy itt mindez a másodperc tört része alatt történik. Ahhoz, hogy minden részlet azonnal tökéletesen rendben legyen, amikor telefotóról a széles és az ultraszéles látószögű kamerára váltasz, olyan számítási teljesítményre van szükség, amelyet csak az A13 Bionic chip képes biztosítani. Azt is szerettük volna, hogy mindig minden kamerát egyetlen mozdulattal elérj – akár fotózol, akár portrékat, videókat, time-lapse-videókat vagy lassított felvételeket készítesz. Arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy a kameraváltás mindig teljesen zökkenőmentes élmény legyen. Mindehhez a szenzort, a kameraszoftvert és a chipet fejlesztő csapatok szoros együtt­működésére volt szükség. Az eredmény: valóban páratlan fotózási élmény.

4K-s videó – Vedd fel, forgasd el, zoomolj bele, vágd körbe, szerkeszd át, fényeld be, trükközd szét, élvezd.

Az iPhone 11 Próval fantasztikusan élethű, részletgazdagabb és simábban futó videókat készíthetsz. A lehengerlő teljesítménynek köszönhetően kiterjesztett dinamika­tartománnyal és moziminőségű videostabilizálással videózhatsz 4K-ban – 60 képkocka/s sebességgel. A négyszer nagyobb befogható kép és a hatékony szerkesztőeszközök több alkotói szabadságot adnak a kezedbe.

Te vagy a vágó. Az iOS 13 rendszeren ugyanolyan könnyedén szerkesztheted a videóidat, mint a fotóidat. Szűrőket tehetsz rájuk, elforgathatod, megvághatod, auto­ma­ti­ku­san feljavíthatod, és még sokféleképpen szerkesztheted őket.

Ultraszéles. Nyiss a villlllllágra.

Ha nem fér rá minden a képre, csak zoomolj ki. Az új ultraszéles látószögű kamerával az eddiginél akár négyszer nagyobb képet is befoghatsz. Mintha egy hatalmas lépést tennél hátrafelé kezedben a kamerával – miközben egy tapodtat sem kell mozdulnod. Hegyek, égbe nyúló templomtornyok vagy városi látképek? Minden bele fog férni.

Az ultraszéles látószögű kamerával a hozzád közel lévő dolgokat is művészien tág beállításból láttathatod – ezzel a profi technikával kiélheted kísérletező kedvedet. Alulról felfelé fotózva grandiózus hatást érhetsz el. Az ultraszéles látószögű kamerával a szűkebb helyeken is olyan sokat tudsz befogni témád környezetéből, mintha hátralépnél egy nagyot. A kamera szélesebb látómezejével tágasabb látképet foghatsz be, mint eddig bármikor. 120 fokos látószögével az ultraszéles látószögű kamera ideális tájfotózáshoz.

Éjszakai mód – A világos mattot adott a sötétnek.

A félhomályos étteremben és a holdfényes tengerparton készült képeket az új Éjszakai módban az intelligens szoftver és az A13 Bionic chip dolgozza fel, így olyan éjszakai képek születhetnek, amilyeneket iPhone-tól még nem láthattál. És mindez teljesen auto­ma­ti­ku­san történik. A manuális vezérlőkkel kísérletezve pedig még részletesebb és kevésbé zajos képeket készíthetsz.

Portré mód – Kifejezőbb portrék.

Három, tökéletes összhangban működő kamerával minden korábbinál többet hozhatsz ki a portréidból. Az iOS 13 egyik újdonsága a Monó high‑key fény, amivel stúdióminőségű fekete-fehér képeket készíthetsz. Amikor a Portré­meg­világítás beállítással fotózol, a fény erősségének állításával kihangsúlyozhatod a fotóalany szépségét – akárcsak egy stúdióban. Hát nem gyönyörű?

 

Mindegy, hol fotózod alanyodat, a Monó high-key fény effekttel látványos, stúdióminőségű portrékat varázsolhatsz felvételeidből.

Smart HDR – Amikor már azt hitted, hogy nem lehetnek szebbek a fotóid.

Az új generációs Smart HDR fejlett algoritmusokkal tökéletes egyensúlyba hozza a kép árnyékos és fényes részleteit. És a gépi tanulással már a fényképeken lévő arcokat is felismeri, majd intelligensen beállítja a megvilágításukat. Vagyis az iPhone 11 Pro auto­ma­ti­ku­san finomhangolja a téma és a háttér részleteit is. Erre még a tükörreflexes gépek közül sem mindegyik képes.

A Smart HDR bámulatos részletgazdagsággal és megvilágítással hangsúlyozza ki a fotóalany arcát, miközben a háttér színeit is teljes szépségében mutatja meg.

Válts könnyedén videóra.

Éppen fotózol, amikor hirtelen meglátsz valamit, ami videóért kiált. A QuickTake-nek köszönhetően nem kell a módok közötti váltással bajlódni. Elég, ha az exponálógombon tartod az ujjad, és már indulhat is a felvétel. Szeretnéd folytatni a videózást? Húzd jobbra az ujjad. Ha inkább fotósorozatot készítenél, húzd balra.

Szelfik lassított felvételben.

Az új 12 megapixeles TrueDepth kamerával szupermenő lassított szelfivideókat vehetsz fel 120 képkocka/s sebességgel. Vagy 60 képkocka/s sebességgel videózhatsz 4K-ban. Fotózáskor a kamera auto­ma­ti­ku­san kizoomol, amikor elfordítod iPhone-od, így az egész csapat ráfér a képre. Szelfizésben is profi lehetsz.

Még több szuper kamerafunkció:

  • 40%-kal több fényt enged be Telefotó módban
  • 36%-kal fényesebb True Tone vaku Lassú szinkron funkcióval
  • Nulla zárkésleltetés
  • 6 világítási effekt Portré módban
  • 2-szer nagyobb magasság a panorámákhoz
  • OIS optikai kép­stabilizálás

Pro kijel­ző – Super Retina XDR. Éles kontrasztot alkot.

A Super Retina XDR-kijel­ző rögtön két fényerőcsúcsot dönt, ráadásul tudja, mikor használja őket. Napsütésben akár 800 nites fényerőt ér el – ez kiváló a szabadtéri használathoz –, az extrém dinamika­tartományú tartalmakat pedig akár 1200 nites fényerővel is nézegetheted. Ez olyan, mintha az iPhone-odba be lenne építve egy Pro Display XDR-kijelző.

  • Akár 800 nit a napsütésben is jobban látható képért
  • Akár 1200 nit a HDR-fotókhoz és HDR10-videókhoz
  • 2 000 000:1 kontrasztarány
  • 458 képpont hüvelykenként

Egyéni OLED-panel egységes színekkel és fényerővel még a sarkokban is. Széles szín­tartomány: rendszerszintű színkezeléssel a hihetetlen színhűségért. True Tone: a fehéregyensúlyt a környezet fényviszonyaihoz igazítja, hogy kímélje a szemedet. Haptikus érintés: gyorsabban használhatod telefonodat, például a Kamera app elindítása nélkül szelfizhetsz. Felébred, ha megérinted vagy felemeled: az iPhone-od mindig egy szempillantás alatt készen áll. Night Shift: Esténként melegebb árnyalatúra állítja a kijel­zőt. Hatékonyabb működés: akár 15%-kal kisebb energiafogyasztás, így elérhettük az eddigi legnagyobb ugrást az aksiüzemidőben. Valós fekete árnyalatok, amik az iOS 13 Sötét módjával igazán lenyűgözően mutatnak.

Extrém világos és sötét.

Az új Super Retina XDR a valaha volt legjobb iPhone-kijel­zőnk. Nemcsak világosabb és intelligensebb, de 15 százalékkal kevesebb energiát is fogyaszt. De hogy tudtuk egyszerre fokozni a teljesítményt és csökkenteni az energiafogyasztást? Minden apró képpont saját fényt bocsát ki, és a kijel­ző a valódi fekete szín megjelenítéséhez külön-külön képes kikapcsolni az egyes képpontokat. Ezenkívül továbbfejlesztettük a kijel­zőmeghajtó és a kijel­ző közötti kommunikációt, hatékonyabb OLED-alapanyagot hasz­náltunk és optimalizáltuk a panel kialakítását, így rögtön két fényerőcsúcsot is el tudtunk érni. Az egyiket akkor tapasztalhatod meg, amikor szikrázó napsütésben használod a telefonod, a másikat pedig a HDR-fotók és -videók nézegetésekor. Ha az esti filmben egy tűzgolyó robban be az éjszakába, a Super Retina XDR-kijel­ző intelligensen, akár 1200 nites fényerővel világítja meg a tűzgolyót kirajzoló képpontokat, míg a sötét háttér képpontjai gyönyörű éjfeketék maradnak. Az iPhone 11 Pro tehát felismeri a kijel­ző legvilágosabb részeit, és magasabb maximális fényerővel világítja meg őket, így a Pro Display XDR-kijel­zőhöz hasonlóan látványos képet ad. És mivel kevesebb energiát fogyaszt, az aksiüzemidő meghosszabbításából is kiveszi a részét, hogy tovább élvezhesd telefonod remek funkcióit.

Pro teljesítmény – Ez a chip az alkotóin is túltesz.

Az A13 Bionic chip tervezésének minden mozzanatában a gépi tanulásra összpontosítottunk. Így olyan élményeket élhetsz át, amelyeket más okostelefonokon nem. Gyorsaságban, teljesítményben és intelligenciában évekkel megelőz minden más chipet. Így mindenkit simán lekörözhetsz.

64 bites Fusion architektúra
A nagy teljesítményű magok minden eddiginél gyorsabban végeznek a komplex feladatokkal, a minden­napi feladatokat pedig a különleges energia­takarékos magok végzik, így hatalmas ugrást tapasztalhatsz az aksiüzemidőben.

Leggyorsabb CPU okostelefonban
A CPU két nagy teljesítményű magja akár 20%-kal gyorsabb, és akár 40%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Négy energia­takarékos magja pedig akár 20%-kal gyorsabb, és akár 25%-kal kevesebb energiát fogyaszt.

Leggyorsabb GPU okostelefonban
Az Apple-tervezésű GPU akár 20%-kal gyorsabb, és akár 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Tökéletes a nagy teljesítményigényű játékokhoz és a legújabb AR-élményekhez.

Neural Engine a fejlett gépi tanulási feladatokhoz
A 8 magos, Apple-tervezésű Neural Engine akár 20%-kal gyorsabb, és akár 15%-kal kevesebb energiát fogyaszt. A triplakamera-rendszer, a Face ID és az AR-appok mind a Neural Engine-re támaszkodnak.

Gépi tanulási gyorsítómodulok
A CPU új gépi tanulási gyorsítómoduljai akár hatszor gyorsabban futtatják a mátrixműveleteket, így a CPU másodpercenként akár egybillió műveletet is el tud végezni.

Core ML 3 az appokban hasz­nált gépi tanuláshoz
A fejlesztők egyszerűbben kiaknázhatják az A13 Bionic gépi tanulási képességeit, mert a Core ML 3 a maximális sebesség és hatékonyság érdekében a gépi tanulási vezérlővel együttműködve a feladatokat auto­ma­ti­ku­san a CPU-hoz, a GPU-hoz vagy a Neural Engine-hez irányítja.

Egy 60 képkocka/s-es 4K‑s videó hatalmas feldolgozási teljesítményt igényel.

Az A13 Bionic chipet páratlanul gyors működésre készítettük, és fejlett gépi tanulási képességekkel láttuk el. Így képes az iPhone 11 Pro könnyedén megbirkózni a legnagyobb teljesítményigényű feladatokkal is. Amikor kiterjesztett dinamika­tartománnyal videózol 4K-ban, 60 képkocka/s sebességgel, rengeteg információt zúdítasz a videokódolóra. A legtöbb chip számára ez kihívást jelentene, az A13 viszont könnyedén megbirkózik vele. Képzeld el úgy a videót, mint képkockák sorozatát. Az iPhone 11 Pro hihetetlenül gyors kameraszenzoraival 120 képkockát rögzít másodpercenként – váltogatva a hosszú és a rövid záridőt. A képjelfeldolgozó processzor és a videokódolók minden képkockát azonnal kielemeznek a lehető legtöbb részlet rögzítéséhez. És ezzel még nincs vége: a Neural Engine valós idejű gépi tanulással optimalizálja a jelenet különböző részeit. Például áthangolja az előtérben álló ember megvilágítását, csökkenti a képzajt és kiemeli az égbolt színét. Mindez egy pillanat alatt, auto­ma­ti­ku­san megy végbe. A legjobb minőségű okostelefonos videó előállítása összetett folyamat. De a szupererős A13 Bionic chipnek köszönhetően ebből te semmit sem fogsz érzékelni.

Plusz egy óra aksiidő is fantasztikus.

Mi adunk ötöt. A legjelentősebb előrelépésünk az aksiidő terén.

  • Akár 4 órával hosszabb aksiüzemidő az iPhone 11 Pro-val
  • Akár 5 órával hosszabb aksiüzemidő az iPhone 11 Pro Max-szel
  • Akár 50%-os töltöttség kb. 30 perc alatt a gyorstöltéssel

Az akkumulátor csak az egyik része a megoldásnak.

A plusz öt óra aksiüzemidő eléréséhez nem volt elég jobb akkumulátort készíteni, az egész rendszer együtt­működésére volt szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy mindent – az akkumulátort, a chipet, a kijel­zőt és a szoftvert is – úgy kellett megterveznünk, hogy kisebb energiafelhasználás mellett nyújtson nagyobb teljesítményt. A Super Retina XDR-kijel­ző akár 15 százalékkal kevesebb energiát használ, mint az iPhone XS kijel­zője. Az iOS 13 kihasználja a különleges teljesítményszabályzó képességeit, és a lehető leginkább energia­takarékos módon irányítja a feladatokat a chipen belül. Az A13 Bionic chipben négy, igen hatékony Apple-tervezésű mag gondos­kodik a minden­napi feladatok elvégzéséről. A másik fontos összetevő az energia­takarékosságért felelős vezérlő, azaz az Apple-tervezésű PMU. Ezt a legszemléletesebben úgy tudnánk leírni, hogy a PMU a zenekar, az A13 Bionic chip pedig a karmester. A chip megadja a PMU-nak, hogy hová és mikor irányítson energiát az iPhone-on belül, a PMU pedig pontosan követi az utasításokat. Az eredmény: a teljesítmény csak akkor ugrik meg, amikor valóban szükséges, így telefonod gondosan tartalékolja energiáit. Mindezt azért, mert nem szeretnénk, hogy az aksiüzemidő miatt kelljen aggódnod.

Erősebb üveget alkotni nem atomfizika. Hanem molekuláris fizika.

Az eddigi legerősebb első és hátsó üvegborítás okos­telefonon. Precíziós marással egyetlen üveglapból kialakítva, dupla ioncserés eljárással még erősebbre edzett üveg.

Csobbantál? Semmi gond.

Az eddigi legvízállóbb iPhone. IP68-as besorolás: 4 méteres mélységig, 30 percig vízálló. Cseppálló: kávé, tea, üdítő és hasonló hétköznapi folyadékokkal szemben. Porálló: a pontos illesztésű tömítések jóvoltából.

Lehetne pontosabban? Természetesen.

Az iPhone 11 Pro az első okostelefon, amely ultraszélessávú technológiát használ a térérzékeléshez. Az új Apple-tervezésű U1 chip ultraszélessávú techno­lógiával pontosan meghatározza a többi U1 chipes Apple eszköz helyét.

Mintha az iPhone egy új érzékkel gazdagodott volna, amely fantasztikus képességekkel ruházza fel. Az U1 chipnek köszönhetően ha iOS 13 rendszerű iPhone-odat valaki más iPhone-ja felé fordítod, az AirDrop az ő telefonját részesíti előnyben, így gyorsabban oszthatjátok meg a fájlokat. És ez csak a kezdet.

Hazai iPhone 11 Pro és Pro Max árak, megjelenés

Az iPhone 11 Pro esetén pedig ezekkel:

  • 64GB: 399 990Ft
  • 256GB: 459 990Ft
  • 512GB: 537 990Ft

Az iPhone 11 Pro Max lett a legdrágább modell, amiért ismét mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni:

  • 64GB: 439 990Ft
  • 256GB: 499 990Ft
  • 512GB: 577 990Ft

Az új iPhone modellek szeptember 13-tól előrendelhetőek, és szeptember 20-tól lesznek megvásárolhatók.

Összegezve

Mi úgy gondoljuk, hogy iPhone XS-ről nem feltétlen érdemes váltani iPhone 11 Pro-ra, bár a három kamera és az éjszakai mód mindenképpen megfontolandó, illetve a régebbi készülékekről, és ha nem ragaszkodunk a Touch ID-hoz, szintén érdekes lehet a frissítés.

Forrás: Szifon.com

Az iPhone 11 Pro már megvásárolható a HasznaltAlmán!

Kapcsoldó cikkek:




Kommentek megjelenítése