Rengeteg új funkcióval érkezik a CarPlay az iOS 13-ban

Tech Hírek   |   2019.06.20 - 21:20   |   Írta: H.A   |   6035

A CarPlay megjelenése talán az egyik legjobb dolog volt, ami az autósokkal történhetett.

A CarPlay megjelenése talán az egyik legjobb dolog volt, ami az autósokkal történhetett. Az iPhone funkcióinak és appjainak kiterjesztése az autók fedélzeti konzoljára egy zseniális ötlet, egyszerű, kényelmes, vizuálisan és minőségben is többet nyújt, mint a legtöbb autó beépített funkciói.

CarPlay iOS 13

Az Apple felmérése szerint világszerte az új autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással, ez a szám pedig jó eséllyel még tovább fog emelkedni, miután a WWDC-n bejelentették az eddigi legnagyobb CarPlay frissítést, annak 2014-es bemutatása óta.

A frissítési csomag az ősszel megjelenő iOS 13 részét fogja képezni, melyben az Apple a teljes CarPlay interfész áttervezését ígéri. A jelenlegi verzióban egyszerre csak a egy alkalmazás lehet megjelenítve, Siri a használata esetén pedig a teljes kijelzőt elfoglalja, ami navigáció közben tud némi kellemetlenséget okozni.

Az új interfész, amit az Apple csak CarPlay Dashboardként emleget, már két alkalmazás párhuzamos megjelenítésére alkalmas, illetve harmadikként a Siri javaslatokat vagy a teljes Siri felületet is láthatóvá teszi.

Az új verzió demózása során a Maps és a Music egymás mellett foglalt helyet az autó beépített kijelzőjén, Siri előhívásakor pedig a korábban megszokott teljes képernyő helyett csak a hanghullámok jelennek meg a kijelző alján, háttérben pedig továbbra is a futó alkalmazások voltak láthatók.

Szintén új, vagy inkább bővített funkcióként üdvözölhetjük a CarPlay kiterjesztett 3rd-party alkalmazások natív Siri támogatását, amivel a fejlesztők gyakorlatilag ugyanazt a funkcionalitást fogják tudni biztosítani, mint az Apple alkalmazások esetén.

Az iOS 13 megjelenésével újabb appok is kerülnek be a CarPlay-be, illetve néhány megjelenését áttervezi az Apple. Végre a naptárt is meg tudjuk nézni vezetés közben, és nem a telefont kell bújni, ha le akarunk egyeztetni egy alkalmas meeting időpontot. Az Apple Music felülete pedig teljes egészében újratervezésre került, és immáron az albumok borítóit is megjeleníti, ami nagy szívfájdalmunk volt egészen mostanáig.

 

 

A végére hagytuk a legfontosabbat: az iPhone és a CarPlay felülete függetlenedik egymástól, így végre lehetővé válik az is, hogy amennyiben nem CarPlay kompatibilis alkalmazást szeretnénk valamilyen okból gyorsan lecsekkolni a telefonon, akkor a navi vagy más épp futó alkalmazás nem fog eltűnni az autó kijelzőjéről, marad a helyén.

Bár az Apple nem nyilatkozott arról, hogy a frissítés és az új funkciók visszafelé kompatibilisek lesznek-e az autók beépített rendszerével, de azt feltételezzük – és az interneten azóta fellelhető iOS 13 beta + CarPlay videók is ezt erősítik –, hogy minden további nélkül működni fog, hiszen nem volna fair a meglévő felhasználókkal szemben.

Mi izgatottan várjuk a felújított és kibővített CarPlay-t – te milyen gyakran használod a mindennapok során?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése