Az Apple igen komolyan veszi a biztonságot és az adatvédelmet

Tech Hírek   |   2019.06.15 - 08:24   |   Írta: H.A   |   2760

Ami az iPhone-odon van az iPhon-odon is marad, nem véletlenül mondja ezt az Apple!

A The Independent készített egy interjút Craig Federighi-vel, az Apple szoftveres csapatának vezetőjével.

Az interjúban több érdekes témát is érintettek, beszéltek többek közt a San Bernardino-ban történt lövöldözésről, az Apple adatvédelemmel kapcsolatos elveiről és arról, hogy hogyan teszteli az Apple a készülékeiben megtalálható Secure Enclave chipet.

A chipek stressztesztje során célunk, hogy észrevegyük, ha extrém körülmények között nem megfelelően működnek, és ha ez így lenne, akkor biztosítsuk, hogy az itt történjen a laborban és ne kint a felhasználóink telefonjain. Bármilyen hibás működés végzetes lehetne az eszközre nézve.

Valószínűtlennek tűnik, hogy egy normális telefon ilyen körülményeket élne át, ahol a felhasználóval együtt -40 vagy épp 110 Celsius fok közt lenne. De nem is a normális felhasználástól félünk. Ha kiderülne, hogy ilyen megterhelés alatt kevésbé biztonságosak, akkor rosszakaró emberek azonnal alávetnék a telefonokat [ilyen körülményeknek] és kinyernék belőlük az összes elérhető adatot.

Ha egy ilyen hibát észrevennének telefonjainkban azután, hogy felhasználóink kezébe kerültek, semmit se tehetne az Apple. A szoftverfrissítésekkel ellentétben a chipeket nem lehet megváltoztatni, miután a felhasználók kezébe kerültek. Így [az Apple] azzal foglalkozik ebben a helyiségben, hogy bármely lehetséges veszélyt kiszűrjön, módosítson és javítson chipjein, hogy azok bármit túléljenek, amit művelhetnek velük.

Az Apple igen komolyan veszi a biztonságot és az adatvédelmet, biztonsági szakértőknek is egészen 2017-ig tartott, amíg a 2013-as iPhone 5s Secure Enclave firmware-jének titkosítási kulcsát nyilvánosságra tudták hozni. De szerencsére még ez sem volt elég ahhoz, hogy a felhasználók adatait veszélybe sodorja.

Az előző hónapban a Google vezérigazgatója negatívan nyilatkozott az olyan cégekről, akik a felhasználók adatvédelmét luxuscikként kezelik. Igaz, hogy nem említette az Apple-t, de egyértelmű volt, hogy rájuk gondolt. Federighi meg volt lepődve a kijelentés kapcsán:

Nem hiszek ebben a luxuscikk dologban.

(…)

Egyfelől nagyon jó, hogy az elmúlt pár hónapban más vállalatok is ránézésre egyre jobban és hangosabban törődnek az adatvédelemmel. Úgy hiszem, hogy ez egy mélyebb probléma, mint amit pár hónap alatt és néhány sajtónyilatkozattal meg lehetne oldani. Szerintem alapvetően rá kell nézni egy cég kultúrájára, értékeire és üzleti modelljére. És ezek olyan dolgok, amik nem változnak egyik napról a másikra.

De az biztos, hogy mi szeretnénk jó példát mutatni a világnak és felfedni, hogy mi lehetséges, ezzel emelve az emberek elvárásait a termékekkel kapcsolatban, vegyék azokat tőlünk vagy másoktól. És persze végső soron mi szeretünk Apple termékeket eladni mindenkinek, akinek csak tudunk, nem csak a luxusra utazóknak. Úgy hisszük, hogy a nagyszerű felhasználói élményt mindenkinek meg kell tapasztalnia. Így hát annak fejlesztésére törekszünk.

Sokan csalódtak az Apple-ben, hogy belement azokba a kínai törvényekbe, amik kötelezővé tették számukra, hogy az iCloudot a GCBD (egy kínai állami cég) szervereiről biztosítsák a kínai felhasználók számára az országban. Federighi szerint azonban pánikra semmi ok, a kínai Apple felhasználók adatai ugyanannyira biztonságban vannak, mint a bárhol máshol lévőké.

Miután az Apple a lehető legkevesebb adatot gyűjti felhasználóiról, így nincs is olyan adat, amit ellophatna valaki, és még ha van is adat, az is titkosított, mint például az iMessage. Ha valaki meg is figyelné két ember üzenetváltásait, az üzeneteket már nem tudná elolvasni, erről az Apple gondoskodik.

Az interjú többi része elolvasható a The Independent oldalán.

Forrás Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése