Középiskolás gyerek lopott 90 gigabájtnyi adatot az Apple-től

Tech Hírek   |   2018.08.18 - 20:25   |   Írta: N Marcell   |   7353
18. aug Középiskolás gyerek lopott 90 gigabájtnyi adatot az Apple-től

Nesze neked, nagy biztonság.

Mikor az Apple-ökoszisztémáról van szó, van néhány gyakran használt érv, amit a rendszer támogatói szeretnek ismételgetni. Van ugye a könnyű használhatóság, az eszközök közötti kommunikáció, és persze a verhetetlen biztonság. Az Apple hatalmas figyelmet szentel annak, hogy az összes terméke és szolgáltatása szinte törhetetlen legyen, esélye se legyen annak, hogy valami külsős engedély nélkül töltsön le titkosnak ítélt adatokat. Nos, egy 16 éves fiú épp ezt tette. 

Jogi okok miatt nevén nem nevezhető tettesünk egy ausztrál srác, aki az Apple adatbázisaiból töltött le 90 gigabájtnyi, titkosnak címkézett fájlt. Az év folyamán többször is sikerült bejutnia a rendszerbe, és bár a hackelés célja a hatóságok számára ismeretlen, a középiskolás diák valószínűleg nem pénzhajszál célból, sokkal inkább szórakozásból turkált a cég gépeiben - mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a letöltött adatokat egy “hacky hack hack” nevű mappába mentette. Mikor az Apple alkalmazottjai felfedezték a turpisságot, azonnal jelentették az FBI-nak, akik felvették a kapcsolatot az ausztrál rendőrséggel. Szerencsére azért nem történt nagy baj, személyes adatokat nem sikerült megszereznie a kalandos kedvű fiúnak. A gépeit lefoglalták, őt pedig bíróság elé fogják állítani, a perek jövő hónapban kezdődnek.

Azért álljunk meg egy pillanatra. Mennyire ironikus, hogy az adatvédelem mellett vérrel és verítékkel harcoló cégóriás titkos fájljait egy 16 éves, középiskolás gyerek tölti le, majd egy hacky hack hack nevű mappába menti? Valószínűleg jó néhány informatikus verte a fejét a falba, mikor megtudták, ki az elkövető. A srác egyébként saját bevallása szerint később az Apple-nél szeretne dolgozni, ez pedig nagyon is valószínű lehet, már ha a cég nem orrolt meg rá a kis incidens miatt. De miért is tette volna? Ha tényleg nem élt vissza a szerzett fájlokkal, akkor a segítségével az Apple egy komoly csorbát köszörülhet ki a biztonsági rendszerén, amit az ilyen cégek soknullás pénzösszegekkel és komoly álláslehetőséggekkel szoktak meghálálni (nem úgy mint itthon, de az megint más történet). 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése