A 2018-as WWDC legnagyobb csalódása: még mindig fizetni kell a használható iCloud-tárhelyért

Tech Hírek   |   2018.06.11 - 20:00   |   Írta: N Marcell   |   3676
11. jún A 2018-as WWDC legnagyobb csalódása: még mindig fizetni kell a használható iCloud-tárhelyért

Azt gondolná az ember, hogy egy méregdrága eszközhöz eszközhöz kicsit több tárhely is járhatna, nem igaz?

Lement a 2018-as WWDC, bejelentették az OS-ekben eszközölt változtatásokat — ha kíváncsiak vagytok az iOS újdonságaira, esetleg a fejlesztői fiók nélküli telepítésére, erre tessék. Kétségtelen, hogy régóta várt hibákat foltoztak be, ami azt a kellemes illúziót kelti, hogy az Apple néha tényleg hallgat a vásárlóira, nem csak megy a feje után. Ettől függetlenül van egy probléma, amit sokan - köztük az Apple is - úgy látszik, elfelejtettek. Ez pedig az iCloud. Hadd magyarázzam el. 

A MobileMe hamvaiból 2011-ben feltámasztott iCloud ígéretes utódnak ígérkezett, hiszen a felhasználó digitális központjának mindig elérhető, stabil háttértáraként mutatták be. Összekötötte az iPhone-t az iPaddel, az iPadet a Mackel,  a Macet az iPhone-nal, ésígytovább. Sőt, 5 GB ingyen tárhellyel érkezett, ami több mint elég volt az akkori felhasználó levelei, dokumentumai és biztonsági mentése számára.  Ezzel mindenki megelégedett, hiszen a fotók sem foglaltak helyet - a képek szállítására szolgáló Photo Stream szolgáltatás nem vett el az iCloudból. Azóta viszont megjelent az iCloud Fotókönyvtár, ami az Apple termékcsaládjának egy meghatározó, összekötő eleme lett. Az iPhone-ok kamerái egyre javulnak, a képek száma és mérete egyre nő - a tárhely viszont ugyanakkora maradt. 

Rendben, azt nem mondhatjuk, hogy vérlázítóan sokat kérnek a nagyobb csomagokért:

50 GB: 299 ft / hó
200 GB: 899 ft / hó
2 TB: 2990 ft / hó

Főleg akkor, ha összehasonlítjuk őket az eredeti árakkal:

10 GB : 20 dollár (akkoriban kb. 3800 ft) / év - 316 ft / hó
20 GB: 40 dollár (akkoriban kb.  7980 ft) / év - 665 ft / hó
50 GB: 100 dollár  (akkoriban kb. 19000) ft / év - 1580 ft / hó

— de most nem ez a lényeg.  A lényeg az, hogy bár az árak akár 88%-os esésen mentek át,  az ingyenes tárhellyel semmi sem történt.  Egy kósza megabájttal sem lett több az, amit a felhasználó fizetés nélkül megkap. 

 

 

Képzeljétek el a következő szituációt: az egyszeri vásárló (akinek hirtelen egy csomó pénz szakadt a nyakába) bemegy egy Apple boltba,  és hirtelen felindulásból vásárol magának egy iPhone X-et 380,000-ért, egy iPadet 117,000-ért, és egy MacBookot 500,000-ért. Már 997,000-nél (!) járunk, viszont amint emberünk el akarja kezdeni használni a termékeit - fotózni, képeket szerkeszteni, dokumentumokkal machinálni - hipp-hopp, megtelt az iCloud.  Azt pedig meg sem kell említenem, milyen pofátlan módon tolja az Apple a nagyobb tárhely vásárlását a képünkbe. Folyamatos piros pötty a Beállításokban, hetente-havonta érkező értesítések, ésatöbbi. 

Az iCloud az Apple-ökoszisztéma kulcsfontosságú része. Sőt, az iCloud alapvetően egy fantasztikus dolog! Letisztult, praktikus és megbízható,  az iCloud Fotókönyvtár kényelméről nem is beszélve. De egyszerűen nem tudok elképzelni egy jó indokot sem, ami megmagyarázná azt, miért kell egy dollárt fizetni a használható tárhelyért. Ha kicsöngettünk majdnem 400,000-et, akkor miért ragaszkodnak ennyire ahhoz a nyamvadt 300-hoz minden hónapban?! 

Nézzük is meg, mivel szoktak kontrázni azok, akik mindenképpen bele akarnak kötni az érvelésbe. 

Az iCloud azért nem ingyenes, mert az Apple nem használ reklámokat a pénzügyi rendszere részeként! 

Nem azt szeretném, hogy minden ingyenes legyen, mindössze arra vágyok, hogy egy használható méret legyen ingyenes. Az Apple egy prémium termékeket gyártó cég, amiket prémium áron értékesít.  Minden terméken profitot termelnek, nem is keveset. Lassan egy billió dollárt fognak érni. Tényleg olyan nyűgös lenne elengedni azt az egy eurót az 50 gigabájtos tárhelyért? Komolyan? 

Sokkal többen használják az iPhone-t, mint a Google Pixelt - így a Google megengedheti magának, hogy ingyen adja a végtelen tárhelyet!

Igen, ez is igaz, de még mindig nem a végtelen tárhely a cél. Jó lenne, de azért már érhető volna, ha pénzt kérnének. Mindössze annyira vágyunk, hogy a 25, urambocsá’ 50 GB-os lehetőség legyen az alap, és az iPhone ne nyaggason minket folyamatosan. Arról nem is beszélve, hogy ha nem töltjük fel folyamatosan a képeinket a felhőbe, akkor a telefonon foglalják a helyet - ami először is nem biztonságos, másodszor is igencsak zavaró, ha betelik az ember telefonja. 

 

 

Az Apple az ökoszisztéma alapvető részévé formálta az iCloudot. Eleinte elegendő volt az ingyenes tárhely, de változtak az idők. A fájlok méretei épp úgy megnőttek, ahogy a felhasználók igényei. “Egyszerűen működik” - ez az Apple saját termékeire vonatkozó jelszava, de sokat rondít a képen, ha ezek az eszközök konstans tárhelyvásárlásra próbálják ösztönözni az embert. Mikor jön a várva-várt változás? Az Apple is be fogja egyszer látni, hogy nevetségesen kevés az öt gigabájt? Vagy marad makacs, és 10 év múlva is 5GB lesz ingyenes, míg az 1TB 300 ft/hó, 5TB 899 ft/hó, a 20 TB pedig 2900 ft/hó? Ki tudja? 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése