Tarolnak a mobil zsarolóvírusok

Tech Hírek   |   2017.05.31 - 10:01   |   Írta: L Ferenc   |   1765
31. máj Tarolnak a mobil zsarolóvírusok

Nehogy azt gondoljuk, hogy a zsarolásra kihegyezett szoftverek csak a számítógépeinkre jelentenek veszélyt!

A zsarolóvírusoknak köszönhető világméretű rémálom nem mutat lassulást vagy gyengülést, sőt a mobil zsarolóvírusok száma több mint háromszorosára nőtt az első néhány hónapban a Kaspersky Lab legfrissebb jelentése szerint. A cég által észlelt kártékony programok száma mindezidáig összesen 218625, ezzel szemben a tavalyi év ugyanezen időszakában még "csak" 61832 darab malware-t detektáltak a cég szakemberei. A legtöbb tavaly észlelt zsarolóvírus a Congur családhoz tartozott, mintegy 86%. Az összes készülékre, hálózatra vagy rendszerre kiterjedő zsarolóvírus család 11 új kriptor-családdal bővült és összesen 55679 új modifikációval jelent meg.  
 
A Congur zsarolóvírus elsősorban blokkoló program, ami azt jelenti, hogy beállítja vagy visszaállítja az adott készülék PIN-kódját (passcode), így a támadók rendszergazda szintű jogosultsággal rendelkeznek, és a rosszindulatú program egyes változatai további jogokat szereznek azért, hogy a következő moduljukat a rendszer olyan mappájába telepítsék, ahonnan szinte lehetetlen eltávolítani.

A Congur népszerűsége ellenére továbbra is a Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h nevű trójai maradt a legelterjedtebb mobil zsarolóprogram, az áldozatok mintegy felét (45%) ez a vírus támadta meg.  A trójai elindulása után rendszergazdai jogosultságokat kér, adatokat gyűjt össze a készülékről, például GPS-koordinátákat és a híváslistát, majd az összes adatot feltölti egy kártékony szerverre. A beérkező információk alapján a szerver kiadhat egy parancsot a készülék blokkolására. Az idei év első negyedévben a leggyakrabban támadott ország az Amerikai Egyesült Államok lett a Svpeng zsarolóvírus széleskörű aktivitásával. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése