Veszélyes vírus a zsebben: Xsser

Tech Hírek   |   2014.10.01 - 16:19   |   Írta: Máté Gergő   |   1803

Felbukkant egy újabb spyware, a Xsser, ami ezúttal a hongkongi tüntetőket támadja. Ez a spyware hasonlóságot mutat a múlthéten Android-on megjelent kártékony programhoz, ami egy Debian csomagként települ a jailbreak-elt iPhone-okra és iPad-ekre. Tudvalevő, hogy az iOS feltörésének az árnyoldala a biztonsági szint drasztikus csökkenése. Sajnos a jailbreak a legtöbb esetben szabad utat enged a vírusoknak.

galaxys5 iPhone5s hero 0

A Reuters szerint az új Xsser egy rendkívül veszélyes károkozó. Szövegek, fotók, hívásnapló, jelszavak és egyéb adatok ellopására képes. Elsőként a Lacoon Mobile Security bukkant rá a vírusra, pontosan abban az időben, amikor a Google Android rendszerére is megjelent a hongkongi tüntetőket célzó spyware. A fenyegetés forrása ismeretlen, de WhatsApp-on kezdett terjedni link formájában.

A Lacoon szerint csak a jailbreak-elt iOS-es eszközöket érinti a támadás, pontosabban a Cydia-n érhető el a veszélyes megosztás egy .deb csomagként. Egy „launchd” nevű szervizt indít el, ami ezután megkezdi a spyware működését.

Egyelőre a vírus elkerülésének, rosszabb esetben az eltávolításának egy biztos módja ismert: az iOS-es készüléket a legfrissebb gyári verzióra kell frissíteni.

Forrás: imore.com


Kommentek megjelenítése