Már a magyar számítógépeket is fenyegeti az óriási kibertámadás

Tech Hírek   |   2017.05.13 - 20:10   |   Írta: SzavaRicsi   |   3282
13. máj Már a magyar számítógépeket is fenyegeti az óriási kibertámadás

A magyar kormány is riasztást adott ki

Péntek délután indult, és mostanra hazánkba is elért az a kibertámadás sorozat, amelyben világszerte már több mint 75 000 rendszer érintett.

A szóban forgó WannaCry egy úgynevezett zsarolóvírus, amely blokkolja a számítógépen lévő fájlok működését, és csak 300-600 dollár értékű váltságdíj fejében oldja fel azokat. A kifizetés határideje egy hét, ezután a WannaCry véglegesen törli az általa blokkolt fájlokat. A készítők természetesen a lekövethetetlenségéről híres Bitcoinban követelik a pénzt.

A támadás különös veszéllyel lehet a vállalatok számára, ugyanis a WannaCry az amerikai Nemzetbiztonság által kifejlesztett EternalBlue módszert alkalmazza, hogy gyorsan terjedjen belső hálózatokon keresztül. A Microsoft azóta javította azt a biztonsági rést, amely lehetővé teszi a módszer működését, viszont ahol nem naprakész az operációs rendszer védelme, ott továbbra is veszélyt jelent a WannaCry.

A Microsoft a kibertámadás komolysága miatt számos olyan rendszerre is kiadta a zsarolóvírus elleni frissítést, amelyeket egyébként már nem támogatnak, mint például a Windows XP vagy a Windows 8.

A zsarolóvírus áldozatai között szerepel a FedEx futárcég, több külföldi mobilszolgáltató, mint a spanyol Telefónica vagy a portugál Telecom, de a WannaCry áldozatául esett a Renault egyik üzeme, és számos angol kórház is, ahol a vírus ellehetetlenítette a számítógépek használatát.

Hazánkban a Telenorhoz jutott el a támadás, de a vállalat a hvg.hu-nak azt írta, hogy a felhasználók ebből nem éreznek majd semmit.

Mint említettük, a vírus gyors terjedésének egyik fő oka a Windows rendszerek egy biztonsági rése, ezért a WannaCry csak a Microsoft rendszerét vette célpontként. Az almás operációs rendszert használók fellélegezhetnek.

Ráadásul egy brit informatikusnak feltűnt, hogy a WannaCry kódjában van egy „kikapcsológomb” is. Az elektronikus vírus megállításához egy hosszú és értelmetlen domain cím regisztrálására volt szükség, így a WannaCry egyelőre nem terjed tovább. Kihangsúlyozták viszont, hogy ez a megoldás csak ideiglenes megnyugvást jelent, ugyanis a vírus készítője a kód megváltoztatásával bármikor újra szabadjára engedheti a WannaCry-t.

Kapcsolódó cikkek:

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése