Mindenki nyugodjon le: nem kap új csatlakozót az iPhone

Tech Hírek   |   2017.02.07 - 08:49   |   Írta: L Ferenc   |   3627
07. feb Mindenki nyugodjon le: nem kap új csatlakozót az iPhone

Az almás logós gyártó hamarosan egy újabb csatlakozó megoldást fog bevezetni, de nem a telefonjain.

Futótűzként terjed a hír a világhálón, miszerint az Apple a közeljövőben egy vadonatúj iPhone csatlakozó aljzatot fog alkalmazni, mely hír alapvetően igaz, de nem árt egy kicsit mögé tekinteni. Először is érdemes tisztázni, hogy a keresztségben UAC (Ultra Accessory Connector) nevet kapott újdonság nem arra hivatott, hogy a jelenleg széles körben elterjedt Lightning és USB Type-C portokkal versengjen. Másodszor pedig meg kell jegyezni, hogy az UAC nem egy vadonatúj fejlesztés, hanem egy már jó ideje elérhető csatlakozó egyszerűen új nevet kapott kiadása.

Az UAC ugyanis ugyanazt a nyolc érintkezős csatlakozót használja, mint amit a Nikon alkalmaz például az UC-E6 típusjelzésű kábelen, és amelyet a Mitsumi UMC (Ultra Mini Connector) néven emleget. De talán a legfontosabb, hogy az Apple nem tervezi, hogy UAC-re váltja az iPhone-ok és iPadek Lightning csatlakozó aljzatát, vagy hogy esetleg az UAC lenne a nemrégiben száműzött 3,5 milliméteres audióport utódja. Az UAC-t egyszerűen csak a fülhallgatók köztes csatlakoztatási megoldásaként kívánja alkalmazni az Apple.

Jelenleg a Lightning csatlakozós fülesek nem kompatibilisek az USB Type-C eszközökkel, és az USB Type-C fülhallgatók csak és kizárólag USB Type-C audióforrásokkal hajlandóak együttműködni. Itt jön be a képbe az Apple által a Made for iPhone programba felvenni kívánt UAC, mely a két inkompatibilis szabvány között fog kapcsolatot teremteni. Az alábbi képen egy régi USB Type-A és egy UAC csatlakozó látható egymás mellett:

Kapcsolódó cikkek:
Három méretben támadhat az iPhone 8
Vezeték nélkül lesz tölthető az iPhone 8?
10-féle iPhone 8 prototípust tesztelnek



Kommentek megjelenítése