Gyilkolja az SSD-ket a Spotify

Tech Hírek   |   2016.11.06 - 18:48   |   Írta: SzavaRicsi   |   11503
06. nov Gyilkolja az SSD-ket a Spotify

Biztosan jó ötlet a svéd streaming szolgáltatás használata SSD-s számítógépeken?

Közel fél éve áll fenn a probléma, amely hatalmas mértékben túráztatja a Spotify felhasználók háttértárait. Ez különösen fájdalmas lehet azoknak, akiknek csupán egy SSD van a gépükben, mivel ezek a háttértárak sokkal érzékenyebbek a tömérdek írásra, mint a hagyományos merevlemezek.

A Spotify fórumára Koutasn néven regisztrált felhasználó közel fél éve lett figyelmes arra, hogy valami miatt rohamosan gyűlik az írott bájtok száma az SSD-jén. Rövid kutatás után kiderült, hogy a ludas nem más, mint a svéd streaming szolgáltató, a Spotify.

A probléma azóta is fennáll, függetlenül attól, hogy Windows-os, vagy Mac OS-t futtató számítógépekről beszélünk.

Koutasn felhasználó SSD-jére 28 gigabájtnyi adatot írt a Spotify két és fél óra zenehallgatás után. Már ezek a számok sem tűnnek reálisnak, ráadásul, ahogyan a többi felhasználó tapasztalatai alapján kiderült, nincs is szükség aktív zenehallgatásra ahhoz, hogy a program túráztassa a háttértárolónkat. A rengeteg írott adatnak viszont nyoma sincs az SSD-n. A program egyszerűen kitörli, vagy felülírja ezeket az adatokat, viszont ez nem elég ahhoz, hogy az ne károsítsa az erre felettébb érzékeny SSD-ket.

Voltak, akik egy éjszakára hagyták bekapcsolva a számítógépüket, háttérben a futó, de nem streamelő Spotify-jal, amely így is 50-100 gigabájtnyi adattal terhelte az SSD-ket. Egyesek csak egyetlen zeneszám lejátszása, és egy óra elteltével több tíz gigányi írással találkoztak, ami szinte elfogadhatatlan egy ilyen alkalmazástól.

Azt, hogy mi lehet pontosan a probléma forrása, egyelőre nem igazán lehet tudni. Érdekes, hogy ahogyan már említettük, közel fél éve bukkantak először a problémára, és a Spotify azóta sem változtatott, ráadásul a fórumbejegyzésre sem érkezett semmilyen hivatalos válasz.

A Spotify mellett sokan a Google Chrome-ot találták még SSD gyilkos hajlamúnak, hasonló írási jelenségek miatt, viszont a böngésző jóval kevesebb – de így is ijesztően sok – adattal terhelte a háttértárolókat, mint a svéd alkalmazás.

Kapcsolódó cikkek:
Az embereknek nem kellett az újítás, ezért az Apple árat csökkent
Így adhatod el a legjobb áron a régi MacBookod!
Rekordszámú előrendelés az új MacBook Prónál, mégis...



Kommentek megjelenítése