Minden az iPhone 7-ről

Tech Hírek   |   2016.09.09 - 14:47   |   Írta: Zoltan C   |   12869
09. szept Minden az iPhone 7-ről

Ezúttal a jacket áldozták fel a karcsúsítás oltárán.

Mi az újdonság az iPhone 7-ben? Egyszerre sok és kevés ‒ igazából attól függ, mi az, ami neked fontos egy 2016-17-es csúcskészülékben. Egyrészről még szuperszonikusabb lett a teljesítmény, kettőt léptünk előre kamera téren (végre nem olyan a szelfikamera, mintha egy főtt burgonyával lőttük volna a képeket!), egy még élvezetesebben használható kijelző. Másfelől pedig nincs már jack aljzat a fülhallgatónak. Ha már külcsín: hiába a kevesebb csík hátul, határozottan olyan a 7, mint egy 6 vagy 6s.

Árak és megjelenések

Aki részletesebben szeretne tájékozódni, az nézzen szét korábbi cikkeinkben itt és itt. A lényeg, hogy végre búcsút inthetünk a 16 gigás opciónak, ami szerény véleményem szerint már három éve is nevetséges volt. Megmagyarázhatatlan okoknál fogva 64 gigás változat sincs, 32 giga az alapmodell, majd 128 és 256 gigabájtból választhatunk igény szerint. Szerencsésebb helyeken szeptember 13., itthon szeptember 23. a hivatalos megjelenés dátuma. A rend kedvéért szerepeljenek itt az USA árak emelkedő tárhely szerint az iPhone 7-re vonatkozóan: 649$, 749$, 849$. Lássuk, mi a hazai helyzet, kicsit összeszedettebben:

Az iPhone 7 (4,7 colos kijelző)

32 GB-os modell 255 990 Ft

128 GB-os modell 294 990 Ft

256 GB-os modell 333 990 Ft

iPhone 7 Plus (5,5 colos kijelző)

32 GB-os modell 299 990 Ft

128 GB-os modell 338 990 Ft

256 GB-os modell 377 990 Ft

Igen, továbbra is rohadt nagy áfát fizetünk.

Miért kellett megszabadulni a jacktől?

Többféle teória is született miért is volt erre szükség. Természetesen megjelentek az összeesküvés-elméletszerűségek is. Egy ilyen szerint, csupán azért tűntette el az Apple a jack aljzatot, hogy komoly pénzt keressen a Lightning port fejhallgatókat liszenszben készítő gyártóktól. Szelidebb vélemények szerint, így simán csak több hely jut az aksinak, a sztereó hangszórónak és még vékonyabb iPhone-t lehetett faragni.

A hivatalos Apple álláspont szokás szerint igen hangzatos és emelkedett hangvételű: "nagy bátorság volt megszabadulni egy ilyen ősi porttól". Hogy ez vajon mennyire volt jó ötlet, azt majd az idő eldönti. Ami biztos, most milliók tépik emiatt a hajukat. Szerencsére kapunk majd a dobozban egy átalakítót a Lightninghoz, így nem kell egyből kidobnunk mondjuk a drága Beats füleseket...

Legalább örülhetünk idén még egy új színnek, helló Jet Black! Fényesebb, szinte műanyag hatású, kevésbé tradicionális és matt, mint az eddig megszokott színek, de engem megvettek vele.

Van még egy "majdnem új" szín is egyébként, ami egyben a Space Gray halálát is jelenti. Ez a "sima" fekete szintén pofásra sikerült.

Új Home gomb

Vibrál, ahelyett, hogy kattanna. Röviden így lehetne összefoglalni mit is jelent ez az új MacBookokból átemelt haptikus technológia. Első blikkre ugyanolyannak tűnik ez a Home gomb, mint akár az 5S-ben, de mára teljesen másképpen funkcionál.

Hozzá kell szokni az egyszer biztos. Erre példa megtalálni a megfelelő nyomáserősséget, hogy előcsalogassuk jó öreg Sirit. Ugyanakkor, ha belegondolunk hogyan is működik az iOS 10 ‒felemeljük a telefont, a képernyő pedig már be is kapcsol ‒ van helye az ilyen újításoknak.

Képernyő

Az Apple-nél magasról tesznek a felbontásra, ezt mostanra biztosra tudjuk. A 720p kijelző kissé túlhaladott 2016-ban, de az élesség mégsem erről árulkodik. Csodálatosan bánnak az Apple mérnökei az LCD technológiával.

Mindezekből az is kiderül, hogy még legalább egy évig Almáék nem gondolkoznak a VR bedobásán, ez a pixel mennyiség egyszerűen képtelen lenne kezelni azt. De ahogyan már céloztam rá, az iPhone 7 kijelzője nem a felbontásról szól ‒ mint például a Samsungnál ‒, hanem a minőségről. Ilyen például a hatalmas színskála, amitől minden szinte életre kel. Jóllehet, nem igazán lehet azt mondani, hogy nagyon más lenne, mint a 6s esetében. A kontraszt arányok kifejezetten jobbak, de semmi "eldobom az agyam" érzés.

Mindenesetre elgondolkodhatnának az Apple-nél arról, hogy míg a riválisok 1080p-vel meg QHD-val dobálóznak, ők gyakorlatilag piacra dobták ugyanazt a 4,7 colos kijelzőt. Nem arról van szó, hogy legyen komolyabb specifikáció "mer' csak". Hanem, az 1080p tényleg jobban tud kinézni.

Zene

A 3,5 mm-es jack Lightningra cserélése magában hordozza a zenei minőség javulását is. Erre kívül is rátettek egy lapáttal, dupla hangszórót kapott a hetes. Remélhetőleg, miután még többet sikerül tesztelni az iPhone 7-et, fény derül a Hi-Res audió fájlok támogatására... Bízzunk benne! A Lightninggal minden elvi korlát elhárult.

Bemutatásra került még egy nagy újítás e téren: az Apple saját vezeték nélküli szabványa. Ez nem olyan, mint a Bluetooth, az új AirPod egyből kapcsolódik, ahogy a telefon közelébe tesszük. Van bennük egy kis szenzor is, ami érzékeli, mikor helyeztük be őket a fülünkbe.

Kamera

Talán itt érzékelhető a legnagyobb a fejlődés tavalyhoz képest, pedig ez sem olyan sok ‒ ez el is mond mindent, miért húzzák sokan a szájukat.

A szelfi kamera  (vagy, ahogy almául mondják, Facetime kamera) végre értékelhető minőségű, egészen pontosan 7 MP. Ez amolyan kötelező fejlesztés volt, a legutolsó kínai játéktelefon is lassan körberöhöghette az iPhone előlapi kameráját.

A hátlapi kamera maradt 12 MP, viszont sokkal inkább kifejezett, amitől az asztalon való billegése a telefonnak csak még erőteljesebbé vált. Minden rosszban van valami jó: nagyobb szenzor egyenlő jobb esti képek, amitől eddig nagyon prüszkölt az iPhone. Nagy változás még a továbbfejlesztett színreprodukció.

Az iPhone 7 kamerájáról kb. ennyit lehet elmondani, távozzanak kérem, nincs itt semmi látnivaló. Ekkor az ember talán joggal szomorodik el, ugyanis egy negyedmilliós készülékről beszélünk. Így az iPhone 7 jóval kevésbé izgalmas, mint a péklapát méretű nagytesója. Na de, aki igazán fotózás őrült, annak a 7 Plus dupla kamerája tartogathat igazi finomságokat!

Ami mindenkit a legjobban érdekel: aksi

Ismét fejlődött valamit az akkuidő, ami minimum elvárás, ha már a forma nem változott. A vicc az, hogy a 6 és a 6s között volt egy enyhe esés az akkuidőben (köszönhetően a 3D Touch-nak), tehát nincs valós biztosíték egy igazán komoly javulásra az iPhone 7 esetében. Erre majd csak a több hetes, hónapos használat adhat választ. Persze az Apple állítása szerint 2 órával bír többet az i7, mint a 6, és eggyel többet, mint a 6S. Mindez elvileg a vadiúj A10 Fusion processzornak köszönhető. Ennek két chipje igazi nehézsúlyú energiazabaló, kettő pedig vissza van fogva és ezek összehangolt működése hozza a jobb energia menedzsmentet. Nos, majd meglátjuk!

Korai ítélet

Legyünk őszinték: furcsa döntés volt a 6S külleméhez ragaszkodni, hiába volt az egy szépen megkomponált telefon. Persze törvény sincs rá, hogy csak azért is új dizájnt kell kitalálnia az Apple-nek.

Régóta tudjuk: az iPhone-okat az adja el ‒ és az Apple is ezt hangsúlyozza ‒, hogyan állnak helyt a mindennapokban, ahelyett hogy tele legyenek pakolva hihetetlen számokkal a specifikációik. Jóllehet, mivel az utóbbi időben megtorpantak az iPhone eladások, joggal várhattunk valami formabontóbbat. Ehelyett inkább egy kis ráncfelvarrást, kozmetikázást kaptunk. Sokat segíthet persze az IP 67-es szintű vízállóság is, de ennél is kaphatunk ma már sokkal jobbat.

Nem fogja segíteni az eladásokat a jacktől való megszabadulás sem. Próbálják ugyan csökkenteni a veszteségeket egy átalakítóval, ami automatikusan jár a készülékhez, mégis az iPhone ökoszisztéma által még nem teljesen beszippantott tömeg egy jó részét ez visszatarthatja a vásárlástól.

Talán az Apple úgy gondolja, nem nagyon van már hova fejlődni az okostelefonos piacon? Vagy ez az önismétlés csak időt és teret ad egy nagy bummhoz, ami az iPhone 8 lehet?

Ha szeretnéd előrendelni az iPhone 7-et itt megteheted: iPhone 7/7 Plus kategória

Forrás: techradar.com

Kapcsolódó cikkek:
iPhone 7 hivatalos árak
iPhone 7 hivatalos megjelenések
iPhone 7: új is, meg nem is



Kommentek megjelenítése