iPhone 7: új is, meg nem is

Apple Hírek   |   2016.09.08 - 20:32   |   Írta: Zoltan C   |   9364
08. szept iPhone 7: új is, meg nem is

Phil Schiller a tegnapi Keynote-on folyton ezt szajkózta: "a new design". Valóban? Vagy csak mi vagyunk vakok?

A Bill Graham konferenciaközpont közönsége ‒ na, meg persze a neten eközben még milliók ‒ először pillanthatták meg a legújabb iPhone-t. Jóllehet többségük már minden fontosabb specifikációjával tisztában volt ‒ köszi névtelen kínai hős! ‒ azért élőben látni az igazit, mégiscsak más. Egy bökkenő akadt csupán: az iPhone 7 tulajdonképpen ugyanúgynéz ki, mint a 6s. Megegyező képernyőméret, ugyanazok a kávák, kerekded formavilág. Jó-jó, hátul kevesebb antenna csíkkal találkozhatunk ‒ hála az Égnek. Jack aljzat sincs, ahogyan azt már kb. fél éve sejteni lehetett. Csupán egy példa mennyire könnyű összekeverni az idei és a 2016-os modellt: a wired.com újságírójának durván öt percébe került mire rájött, hogy a kipróbálásra váró rozéarany készülék valójában egy iPhone 7.

A változtatások oroszlánrésze a telefon belsejében keresendő: A10-es Fusion processzor, ami az eddigiek alapján valóban olyan erőmű, mint amilyennek az Apple beharangozta. Szintén szép dolog a vízállóság cseppállóság és vízlepergető képesség, még akkor is, ha van ennél jóval komolyabb is a csúcsmobilok között. Jó lett volna ezt a tegnapi Keynote-on letesztelni, de sajnos senkinél sem akadt egy jó öreg fecske... Röviden, picit olyan ez, mintha egy "S" készüléket kaptunk volna és nem egy teljesen új számozásút. Természetesen nem szabad elsiklanunk a sztereó hangszórók, a még fényesebb kijelző ‒ amitől hangos sikongatásban tört ki a kedves hallgatóság tegnap éjjel.

Ha a valódi különbséget akarjuk érezni az idei és a tavalyi csúcs iPhone között, ideje megnyomnunk a Home gombot!

Midenki új kedvenc szava: haptikus

Akár csak a legújabb MacBookok trackpadje, az iPhone 7 Home gombja sem kattan igazából. Kapunk egy finom haptikus visszajelzést, de valódi elmozdulás, benyomódás nem történik. Ebben az újításban még hatalmas lehetőség rejlik; elviekben még szervíz költséget is spórolhat nekünk, hiszen az iPhone-ok egyik leggyakrabban cserélt része pont a Home gomb. Eleinte biztosan nagyon furcsa lesz minden gyakorlott iPhone használónak, sőt akár úgy érezhetik: "francba már ezekkel a hülye újításokkal". Én azt mondom legyünk optimisták és tudjuk be ezt az évek alatt kialakult izommemóriánknak.

Nagyon vagány a két új fekete színvariáció is (igazán csak a Jet Black az új, viszont a régi feketét kissé átdolgozták), ezek segíthetik majd az iPhone 7 differenciálódását a többi iPhone-tól, ami kötelező egy modell sikerességéhez. Összességében mégsem érződik eléggé újnak a hetes. Persze érződik, hogy jobb. Az életed is meg fog változni egy jack dugó nélküli mobillal. Na, de hol marad az egetrengető újítás, formabontás, iskolateremtés, amitől Apple az Apple? Bárhogy is legyen, azért a 7 Plus duplakamerás okossága engem meg tudna vigasztalni.

Forrás: wired.com


Kommentek megjelenítése