Újabb két Foxconn halott

Tech Hírek   |   2016.08.22 - 23:39   |   Írta: Pausch Rita   |   5318
22. aug Újabb két Foxconn halott

Vajon van összefüggésük a jelenleg is zajló gyári hajrával?

Az Apple legnagyobb beszállítóit, a Foxconnt és a Pegatront is, valamint rajtuk keresztül magát az Almát is számtalan kritika érte már évek óta a munkások túlfeszített munkatempója és rossz körülményei miatt. A korábbi hírek szerint több munkás is öngyilkos lett a kialvatlanság, a kimerültség és a túlhajszoltság következtében.

Az Apple komoly erőfeszítéseket tett, hogy lerázza magáról ezt a béklyót a munkakörülmények ellenőrzésével a gyárakban, Tim Cook személyes látogatásaival, valamit azzal, hogy elérték, beengedjenek a legnagyobb kínai gyárakba – korábban elképzelhetetlen módon – külföldi újságírókat is. 2014 végén Walt Mossberg és a Re/code újságírója járt a Foxconn sencseni üzemében, másfél évvel később pedig a Bloomberg újságírója nézett körül az egyik Pegatron gyárban.

Most azonban újabb két Foxconn munkás haláláról érkezett hír és noha a halálesetek nem a gyárban történtek, látszólag egymástól függetlenül, mégis valamiért a céghez kötik őket.

A csengcsoui üzem egyik férfi munkását, a gyáron kívül egy épületben találták holtan, egy női alkalmazott pedig vonatbaleset áldozata lett. A források szerint az iPhone-ok összeszerelése folyik épp a csengcsoui Foxconn gyárban, úgyhogy a feszített munkatempó a legkevésbé sem lenne meglepő.

A Foxconn sajtóképviselője azt mondta, hogy a halálesetekkel kapcsolatos vizsgálatban együttműködnek a hatóságokkal és egyébként is mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák alkalmazottaik tömegének a szükségleteit Kínában.

Valóban tömegekről van szó, hiszen a Foxconn gyáraiban a csúcsidőszakokban akár 1,3 millió ember is dolgozik és ezzel a cég az egyik legnagyobb foglalkoztató a világon.  

Forrás: Reuters/ J.R. Wu

Kapcsolódó cikk:
Látogatás a Foxconn gyárban
Látogatóban a titkos Alma gyárban
Apple botrány van kitörőben: a BBC kikezdte az Apple-t
Az alkalmazások törlése lesz az új trend?

 


Kommentek megjelenítése