Látogatás a Foxconn gyárban

Tech Hírek   |   2015.04.08 - 21:55   |   Írta: Pausch Rita   |   2032
08. ápr Látogatás a Foxconn gyárban

A decemberben nyilvánosságra került BBC dokumentumfilm bár nem robbant akkorát,

A decemberben nyilvánosságra került BBC dokumentumfilm bár nem robbant akkorát, hogy az Apple eladásait számottevően befolyásolta volna, de sokakban hagyott némi keserű szájízt. A filmben a BBC azt mutatta be, hogy az Apple beszállítói, mint a Pegatron és a Foxconn, embertelen körülmények között dolgoztatja a munkavállalóit, kihasználva kiszolgáltatott helyzetüket egy jó bér reményében.

fox1

Bár a leleplező, vagy nyugodtan nevezhetjük így, lejárató kampány nem ért látványos célt az eladások tekintetében, azt minden bizonnyal elérte, hogy sem az Apple, sem a Foxconn nem járt örömtáncot a gyanú árnyékában, ezért várható volt, hogy az ügynek itt nincs vége.

Az egyik műszaki témájú portál, a Re/code, munkatársa lehetőséget kapott, hogy körbenézzen a Foxconn sencseni üzemében, a Kuangtun tartományban, Dél-Kínában, ahol főleg iPad-eket és Mac-eket állítanak össze. Az persze fontos információ, hogy ezúttal nem titkos látogatásról volt szó, hanem nagyon is felügyelt bemutatóról, a vezérigazgató egyik titkárának idegenvezetése mellett.

A Foxconn amúgy nem kizárólagosan az Apple ügyfele. A Kínában 1,4 millió munkást dolgoztató cég egyéb, neves világmárkák részére is gyárt alkatrészeket, termékeket.  

A megtekintett üzem a Gyöngy-folyó deltájának régiójában helyezkedik el és 140 000 munkás dolgozik itt. A gyanú árnyéka nem véletlenül vetődött az Apple ázsiai beszállítóira. Épp itt történt tavaly ősszel, hogy egy 24 éves munkás a gyár egyik magas épületéről a mélybe vetette magát, hátrahagyva egy írást a kimerítő, monoton munkáról. Nem ő volt az egyetlen és nem is az első, 2010-ben vagy egy tucatnyi munkás tette ugyanezt.
A Re/code munkatársát kísérő titkár szerint azóta szakembereket alkalmaznak ezt megelőzendő, valamint hálókat is kihúztak a magas épületek alá és különféle megelőző intézkedéseket tettek, mint például egy 24 órás segélyvonal üzemeltetése is. Az utóbbira úgy tűnik szükség is van, mert napi szinten 1000 hívást bonyolítanak.

Steve Jobs akkor a gyár védelmében rámutatott arra, hogy 12 öngyilkosság az 1 000 000 alkalmazottból még mindig sokkal alacsonyabb, mint a statisztikák szerinti 100 000 főből 13 százalék az USA-ban.    

A Foxconn az idegenvezetés közben bemutatta, hogy helyet kap üzemen belül az állami felügyelet is és ők maguk is mindent megtesznek a dolgozók normális életkörülményeinek biztosítására. Az utóbbi kijelentés, ami több felől is vitatott. A céget gyakran éri a vád, miszerint a dolgozók, koszos, büdös, zsúfolt alvóhelységekben kényszerülnek aludni, gyatra minőségű és mennyiségű ételt kapnak és a higiéniai körülményeik is pocsékak. Ez utóbbi szintén egy olyan dolog, ami egy másik üzemben 2012-ben már gyári felkeléshez vezetett.

Az újságírónak ezúttal kollégiumi körülményekhez hasonló hálóhelységeket mutattak, gyakran több mint 8 fővel egy szobába. A dolgozók fém emeletes ágyakon, vékony matracokon alszanak, szúnyoghálóval körbevéve, a holmijukat pedig az ágy alá helyezett tárolókba tehetik. A szobák bár nem keltik luxuslakosztályok benyomását, de nem büdösek vagy koszosak.

fox2

Láthatóak olyan közösségi terek is, amilyeneket egyetemi kampuszokban látni. A szépen nyírt gyepen néhányan pihennek is. Az üzemnek öt medencéje is van, ebből az újságíró egyet látott, igaz ott nem volt senki. A szóvivő szerint zárva volt a téli időjárás miatt.

fox3

Egy internetkávézóban néhányan PC játékokat játszottak. Ez a hely igazán jól jön, mivel a munkások átlagéletkora 18 és 25 év közötti. A terem hátsó részében fülkék is találhatók, ahol állítólag pornót nézhetnek a dolgozók.

fox4 

Az internetkávézó egy fákkal szegélyezett utcán található, ahol gyorséttermek, kávézók, boltok és bankok várják a munkásokat. A kereskedelmi egységek a Foxconntól független cégek. A dolgozóknak pedig módjukban áll máshol is lakni, nincsenek arra kényszerítve, hogy ott éljenek a gyár területén.

fox5

A gyár büszkesége a területén elhelyezkedő Foxconn egyetem, ahol állítólag idáig 1,5 millió tanuló végzett 2007 óta.

A Foxconn törekszik a gyártás robotizilására is, a munkafolyamatoknak immár 40-50 százalékát gépek végzik, ami költséghatékonyabb megoldás, mint a kézi munkaerők és valószínűleg valamivel problémamentesebb is.

A dolgozók a nemzetközi média adataival ellentétben a heti 153 dolláros fizetés helyett 306 dolláros kezdő bért kapnak egy 40 órás munkahétre, ami a három hónapos próbaidő után akár 402 dollárnyi összegre is emelkedhet. Illetve erre még havi 60 dollár túlóra díj is kerülhet.

Hogy mi az igazság, azt tehát továbbra sem tudható bizonyosan, de a bemutató tanúsága szerint azért a helyzet itt közel sem olyan vészes, mint a BBC által bemutatott Pegatron gyárban.  

Forrás és képek: Re/code


Kommentek megjelenítése