Még Apple Store-ban dolgozni sem álommeló

Tech Hírek   |   2016.05.30 - 16:17   |   Írta: Zoltan C   |   3650
30. máj Még Apple Store-ban dolgozni sem álommeló

Ha a "kék pólós" meló ilyen, akkor milyen lehet egy sencseni gyártósor?

Egészen pontosan annyira nem buli, hogy rendszeresek a halálos fenyegetések a mérgesebbek vásárlók részéről. A Business Insider egy neve elhallgatását kérő egyesült királyságbeli Apple Store eladóval készített interjút, ennek zanzásított verzióját olvashatjátok most nálunk. Különös jelentőségű ez az interjú, hiszen az almás dolgozókat már az elejétől szerződés köti, hogy nem beszélhetnek még minimálisan sem a munkájukról. Sőt, a kék Apple "melós pólóban" még szelfizni sem szabad...

Kezdjük máris a leglényegesebb dolognál, azaz az anyagiaknál. Számomra különösen meglepő volt az a tény, hogy csupán 8 fontos órabérért robotolnak az angol harapott almás kiskereskedelemben (aki a dollárt jobban érti/érzi: $11,70). Ugyanis, a Szigetország jelenlegi, törvény által megszabott minium órabére is megvan £7,20, ha elmúltál már 25 - ez egyébként idén áprilistól van így, azelőtt 6,70 volt. Egy szó mint száz, szűken fogják a pénzt az Apple-nél.

Persze, tudom én, alapvetés a cégnél, hogy nem próbálnak semmit sem rátukmálni a betévedő emberekre. De a forgalom utáni bónuszok teljes hiánya (flottás vagy business értékesítések esetén sem!), azért mégiscsak meglepő lehet egy picit. Tulajdonképpen, még az angol dolgozók sem tudják olyan könnyen megvenni maguknak azokat a termékeket, amikkel egész nap foglalkoznak.

Interjúalanyunk különösen fájónak találja, mennyire nem becsüli meg saját dolgozóit a cég - közben meg elég komoly középvezető, üzletvezető hiányban szenved. Managerként már jól is lehetne keresni, de ezekre a posztokra nem tudja magát felküzdeni az ember sima dolgozóból. Nem túlzottan megalapozottnak tűnő módon, külsősöket keresnek és tesznek meg üzletvezetővé. Mindezek tetejébe még, részmunkaidőből teljes munkaidőbe sem tudja átkérni magát az ember.

"Az üzletben eltöltött időm alatt öt vagy nyolc üzletvezetőnk is volt. Egyetlen egy olyan volt, aki az Apple-nél is kezdett, a többit máshonnan hozták el. Próbálták javítani a helyzetet, egy úgynevezett 'Lead and Learn' programmal, amelynek keretében az arra alkalmasak vezetői feladatokat látnak el, manageri rang nélkül. Sok remek emberünk vett részt a programban, olyanok akik ötéves rutinnal rendelkeztek, mindenkinél többet adtak el és mégsem lehettek végül managerek. Maradhattak 'specialist' vagy 'experts' rangban (ez a két legalsó szint).

Amennyire tudom, azóta sem lett egyikőjükből sem manager. Persze vannak az üzleten belül olyan posztok, amik jobban fizetnek, mint például a tech support. Ugyanakkor, mindenki utálta a Genius Bart, ott egész nap a legdühösebb vásárlókkal kell megbirkóznod."

Valami pozitívum is legyen itt azért: jár kedvezmény az almás termékekre, sőt 15%-kal olcsóbban tudnak Apple részvényhez is jutni az alkalmazottak, ezeken felül pedig néha bejárásuk lehet magához Tim Cookhoz is.

Forrás: macrumors.com

Kapcsolódó cikk: Látogatóban a titkos Alma gyárban


Kommentek megjelenítése