2015-ös MacBook Pro: a Force Touch "első fejezete"

Tech Hírek   |   2015.04.19 - 05:05   |   Írta: Zoltan C   |   1456

 

oo04-09 1247tt.0

Az Apple 2015-ös évét a Force Touch fémjelzi (jó na, meg az Apple Watch). Ez a nyomásérzékenység és érintés visszajelzés kombinációja belekerül az Apple Watch-ba, az újratervezett MacBook-ba és Cupertino kissé méltánytalanul elfeledett gyermekébe, a 13 inches MacBook Pro-ba is. Ennek a gépnek egyfajta úttörő szerepet szán az Apple: az emberek többsége ezen a gépen fog először találkozni a Forc Touch-csal. Ezzel is finoman jelezve, hogy Cupertinoban innentől kezdve a Force Touch-ot alapfelszereltségnek szánják minden laptopjukba. Az Apple Watch-csal és az új az MacBook-kal szemben, a MacBook Pro praktikus és a többségnek lett tervezve. Az árát nem dobja meg az újdonságokért fizetett felár, sokoldalúsága és ereje figyelemreméltó, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Továbbra is ez az Apple legerősebb hordozható gépe, szóval ha feladataidhoz komoly számítási teljesítményre van szükséged, ez a te laptopod. Ilyen egyszerű.

Az új MacBook Pro formatervezése változatlan - de ez így is van jól. Meggyőződve a kijelző, billentyűzet és a ház tökéletességéről, érintetlenül hagyta ezeket az Apple. Ami új, azt belül kell keresnünk. Húztak a processzoron, memórián és az SSD-n is. Minden egy picivel még gyorsabb lett. Ez a kettősség - tehát technikai előrelépés, de a külcsín érintetlenül hagyása - tökéletesen kifejeződik a Force Touch megvalósításában is - még pontosabban, a görgetőpad kialakításában.

oo04-09 1303tt.0

Az új görgetőpad mérete és alakja is teljesen megegyezik az eddig használt klasszikus üveg padéval. Érintés után alig lehet bármi különbséget észlelni. Megnyomjuk és egyből halljuk, érezzük a megszokott "klikkelést". A Force Touch egy érintés feedback rendszerrel is rendelkezik, amely rezegteti a görgetőpad felületét, pont úgy, hogy attól azt érezzük, valóban benyomtunk egy gombot. Pedig a valóságban az új görgetőpad alig-alig mozog. A klikkelés hangja szimulált, akárcsak az ujjunk alatti mozgás érzete, de mindkettő hihetetlenül valódinak hat. Annyira érint meg téged, amennyire te őt. Az Apple-nek sikerült az egyik utolsó mechanikus alkatrészt is kivennie a laptopjaiból és valami nagyon high-tech kütyüvel pótolnia.

Még az is lehet, hogy az Apple-nél olyasmivel kezdtek el babrálni, aminek nem is igazán kell a változás. Az eredeti üveg trackpad a MacBook egyik legnagyobb előnye volt, kicsit olyan mintha az Apple egy nemlétező problémát akarna megoldani. De a teszterek véleménye egybehangzóan a felé mutat, hogy az eredeti trackpad előnyeiből semmi sem veszett el - az új elektronikus megoldás előnyeiből pedig inkább csak a jövőben fogunk profitálni. Például az új dizájn révén a görgetőpad legtetején végrehajtott klikk ugyanolyannak érződik, mintha lentebb nyomtuk volna meg. A régi mechanikus megoldással egy lentebbi kattintás "könnyebbnek" érződött. Az új megoldás előnye az Apple mérnökei szerint az, hogy a statikus pad kisebb eséllyel romlik el és még ráadásul kevesebb helyet is foglal. Ismét pár milliméter amit le lehet a jövőben faragni...Ez ma apróságnak tűnhet, de az Apple forradalmi formatervei mindig apró részletek evolúciójából tevődött össze: lefaragunk egy pár millimétert itt, itt javul a térkihasználás, és szépen lassan kész egy még újabb MacBook.

Mindenesetre a Force Touch nyomásérzékelésének gyakorlati haszna ma még eléggé limitált. Ezt az új technológiát majd a szoftverfejlesztők tehetik igazán naggyá. Ma még egy gyors jobb kattintás ezerszer hasznosabb tud lenni. Egy lenyomás egy normál klikkelésnek felel meg, egy erősebb nyomással pedig elő is hoztuk a Force Click-et. amivel a szövegtől/környezettől függő feladatot hajtathatunk végre. Például rákeresünk az adott szövegre szótárban vagy wikipédián. Vagy előnézetben megnézünk egy weblinket, dokumentumot stb. Szó mi szó, a a normál kattintás három különböző "erőssége" eléggé zavaró tud lenni. Plusz, a legtöbb app egyáltalán nem is támogatja ezt az új funkciót. Következésképpen, csak pazaroljuk az időnket a Force Touch kitanulásával, ha időnk jelentős részét nem támogatott szoftverekkel töltjük. Azért egy-két fejlesztő már korán lecsapott az Apple új fejlesztésére, még pedig a rajzos appok táborából, ahogyan ezt várni is lehetett. Az Inklet elsők közt jelentette be támogatást az új görgetőpadhoz.

oo04-09 1249tt.0

A gyakorlatiasabb és a művészi appokon túl a látássérülteknek is rengeteget adhat a Force Touch. Az Apple által kidolgozott tapintás visszajelzés segíthet a gyengén látóknak eligazodni az OS X felületén. Mindezt a görgetőpad szenzorainak apró visszajelzéseivel, amelyek segítenek az eligazodásban, kiemelve akár bizonyos információkat. Még nagyon kevés lett felfedezve a Force Touch ezen oldalából. Mivel az Apple Watch és a MacBook is csak most lett bevezetve, van még ideje a fejlesztőknek kiaknázni a Force Touch ezernyi ilyen jellegű tulajdonságát - joggal várhatjuk innovatív appok áradatát.

Tehát ma még őrültség lenne a Force Touch miatt rohanni és venni egy új gépet. Persze rengeteg érv szól egy MacBook Pro mellett. A szóban forgó 13 inches Pro kijelzője csodálatos, már egy 2013 Air-rel összehasonlítva is nagy a különbség. Aki rengeteget mered szövegszerkesztők elé, az különösen dicsérni fogja a MacBook Pro szöveg renderelését, a karakterek "ropogósságát". Természetesen remekül fut, gyors mint az álom, kevesebb, mint 14 másodperc alatt feláll a rendszer. Előbb felébred, mint hogy teljesen felnyitnánk, remekül kezel több appot is egyszerre. Javultak a Benchmark eredmények is, de több mint kétséges, hogy ezeknek látjuk hasznát is. Arra már ne is térjünk ki, hogy a megrögzött gamerek - ha valamiért laptopon akarnak játszani - egyértelműen a Windows alapú gépek felé forduljanak. De hát az Apple gépei sosem erről szóltak, hanem a kreatív appokról. Tehát a számok: a GeekBench-nél 7001 pontot kapott, a 2013-as Retina modell 6303-at, ugyanebből az évből az Air pedig 6057-et. De ezt a fejlődést napi feladatainkkor aligha fogjuk észrevenni. Az akkumulátor idő pedig szintén nem az igazi differenciáló Pro és Air vonal között. Az Air 13 óra 29 percet, a a Pro 13 óra 18 percet bírt a tesztekben normál használat esetén. Fontos, hogy Safarit futtatva, a Google Chrome egyből lenyomta a Pro akkuidejét 9 óra 45 percre!

oo04-09 1316tt.0

Simán ajánlható a 2015-ös Retina MacBook Pro, már csak a megjelenítési képességei miatt is. A Force Touch-nak még idő kell, hogy kiforrjon, de nagy potenciál van benne. Most "csak" egy nagyon jó görgetőpad, talán a legjobb a piacon. Ha már van egy Pro-ja az embernek, akkor felesleges a váltás, hiszen csak a kötelezőnek tekinthető vérfrissítésen esett át a Pro vonal, a Force Touch - ahogyan azt már fentebb hangsúlyoztuk - önmagában még nem elég ok a váltásra.

Forrás: theverge.com


Kommentek megjelenítése