Beats Music: Második felvonás

Tech Hírek   |   2015.02.06 - 06:30   |   Írta: Zoltan C   |   666

Fél év telt el a Beats Music felvásárlása óta, ezalatt az Apple keményen dolgozott egy a Beats szolgáltatásain alapuló Spotify, illetve Rdio vetélytárson. Nevet még nem tudunk, ami biztos, hogy az új projekt teljes egészében Apple által tervezett, ugyanakkor sok mindent merít a Beats már meglévő fizetős szolgáltatásából és zenei könyvtárából. Sokáig tartott beindítani az együttműködést, mára viszont ízelítőt kaphattunk abból, mire is számíthatunk.

cuebeats

A már létező Beats Music app egyszerű feltelepítése helyett, a mély integráció mellett döntött az Apple. Ez egyszerre érinti az iOS eszközöket, de az Apple TV-t és természetesen az iTunest is. Nagyban zajlanak a tesztek az iPad, iPhone és iPod touch zene appjának Beats házasításával.

A jövőbeni szolgáltatás alappillére a felhőalapú streamelés lesz, amelyből zenéinket a saját zenei könyvtárunkba tárolhatjuk el. Egy továbbfejlesztett keresőmotor segítségével még könnyebben megtalálhatjuk bármelyik zenét az iTunes/Beats katalógusból, amelyet közvetlenül onnan streamelhetünk vagy hozzáadhatjuk saját zenei könyvtárunkhoz. Darabonként kiválogathatjuk majd mit szeretnénk felhőben és mit iOS eszközünkön, illetve számítógépünkön tárolni. Várható a Beats Music's Playlists, Activities és Mixes lehetőségek beépítése is, amellyel például aktuális tevékenységünkhöz találhatunk megfelelő zenei összeállítást. Meglepő módon, egy továbbfejlesztett közösségi média modul is beépítésre kerülhet, a Ping social music network csúfos bukása ellenére. A dolog lényege, hogy kedvenc előadóinkat egyből be is követhetjük, akárcsak bármelyik nagy közösségi oldalon tennénk.

 

Mivel a külcsín, felépítés teljesen Apple, így a Beats megszokott fekete-piros védjegye a kukában landolhat, hogy minden egységes maradjon az iTunes és az iOS Zene app kialakításában. Lehetőség lesz a még/már meglévő Beat Music fiókok iTunes/Apple ID-ba olvasztására, ezzel is siettetve és könnyedebbé téve az átállást. Az Apple nem tervezi érdekes módon az iTUnes Match, Radio és Store szolgáltatások leállítását, noha az új Beats integráció ezeket túlhaladottá teszi.

Természetesen az Apple szolgáltatása sem lesz ingyen, ahogy a Beats Music sem volt anno - és ahogy egyik hasonló szolgáltatás sem az, ha élvezhetően akarjuk használni őket. Azt rebesgetik, az Apple 5 dollár/hó árat találna kívánatosnak, de a zeneipari lobbi inkább egy 7,99 dolláros árat tartana korrektnek - mindenesetre, még ezzel is olcsóbb lenne a vetélytársaknál az Apple új szolgáltatása. Összehasonlításképpen: a Spotify Premium 9,99 dollár/hó, ahogy a Rdio Premium és Google Play Music is.

Screen Shot 2015-02-06 at 7.29.26

Ez a stream szolgáltatás legalább egy szempontból biztosan történelmi is. Ez az első alkalom, hogy az Apple egy teljesen házon belül fejlesztett appot Androidra is kínál. A Beats Music már elérhető a Google Play áruházban, bár ez még a felvásárlás előtt lett fejlesztve. Feljegyzendő azonban, hogy sokan biztosra vették az androidos verzió azonnali lekapcsolását, ahogy nyélbe ütik az üzletet. Ehhez képest,  gőzerővel készül a frissítés, Tim Cook pedig egy interjúban azt is elárulta, hogy "...nincsenek vallásos fenntartásai egy Android alkalmazás fejlesztését tekintve. Ha úgy gondoljuk van értelme, akkor meg is csináljuk". Nos, elnézegetve az Android jelenlegi piaci részesedését, bőven van értelme a dolognak.Ugyanakkor a WP-t használók nem örülhetnek: a kis piaci részesedésre hivatkozva, nem lesz az ottani app frissítve.

Idén júniusban debütálhat a teljes értékű Apple által elgondolt szolgáltatás, mégpedig a WWDC-n, ahol szinte már hagyománya van az ilyen bejelentéseknek (iTunes Match és Radio például). Érdekes dolgokra világít rá, hogy miért is csúszik ennyit az eredetileg márciusra tervezett indulás. Először is, a Beats emberei közül sokan kaptak zsíros vezető mérnöki állást a projektben, ami egyrészről elszomorította és önszántukból való távozásra bírt sok régi Apple arcot. Másrészt a helyükbe kerültek szakértelme sem feltétlenül igazolódott. Több forrás sugallta azt is, hogy a cég vezetésének sokáig nem volt teljesen világos merre is tart ez projekt, mit kéne kezdeni vele. Júniusban mindenesetre meglátjuk, mennyire lesz ez olyan "wonderful", mint azt Cook a tavaly októberi pénzügyi beszámolóban állította.

Forrás: 9to5mac


Kommentek megjelenítése