Új utakon a Samsung

Tech Hírek   |   2015.02.05 - 13:26   |   Írta: Zoltan C   |   608

 

Screen Shot 2015-02-05 at 14.27.35

A koreai óriásnak sosem az Apple másolása hozta az igazi felhasználói elégedetlenkedést. Hanem furcsa módon, sokkal inkább a cég önismétlése. Vagy inkább önmaga copy+paste módjára történt megismétlése egyre nagyobb kijelzővel. A Galaxy S5 egy nagyobb S4, ami tulajdonképpen egy nagyobb S3 - ami alapvetően sem volt egy kimagaslóan jó okostelefon. A tavalyi évtől kezdve viszont látványosan egyre kevésbé működött ez a recept - az olcsó kínai alternatívák a Samsung részesedéséből haraptak ki egyre nagyobb szeletet. Dél-Koreában felismerték, hogy lépni kell. A Galaxy S6 lehet így az első, amelyik szakít a Samsung prémium okostelefonokról alkotott alapvetéseivel. Hogy miért is foglalkozunk mi itt ezzel? Nos, a Samsung akkora volumenben gyárt, hogy ha változásra szánja el magát, annak az egész mobilipar érezheti a következményeit.

 

Röviden három eddig sérthetetlennek tűnő területen fog változtatni a Samsung a zászlóshajónak szánt telefonján: végre a gatyihatású műanyag helyett teljesen fém anyaghasználat, Qualcomm processzorok helyett a Samsung saját Exynos chipjei, és hajlított kijelző - ennek értelme felhasználói részről persze több, mint megkérdőjelezhető. Tekintsük át ezt a három változást részletesebben.

 

A cég, amelyik egy elektronikai birodalmat épített műanyagból, elkezd adni a megjelenésre is. 2014 nyarán már jelét adta ennek a Samsung a Galaxy Alphával, majd a Note 4-gyel és Note Edge-el. A minőségi konstrukció házasítása a Samsung hagyományosan erős hardver specifikációival, könnyedén a cég legjobb telefonjává tették a Note 4-et - sőt talán az iPhone 6 Plus egyetlen vetélytársává. A fém unibody kialakítás elterjedése a cég prémium termékpalettáján pedig komoly nyomás alá helyezheti szegény HTC-t, melynek fő erőssége pont prémium megjelenése volt az Androidos háziversenyben. A Samsung lényegesen nagyobb pénzügyi ereje olyan marketing kampányt tesz lehetővé, hogy nagyon hamar mindenki elfelejti ki másolt kit.

Screen Shot 2015-02-05 at 14.27.49

Az eddig csak szóbeszéd szintjén létező hajlított kijelzőt mára biztosra vehetjük a Galaxy S6-ban, hála a bennfentes szivárogtatóknak Twitteren. Ennek a gyakorlati hasznát most inkább ne firtassuk, ami viszont sokkal fontosabb a Samsung számára, hogy egy ilyen különleges vonás hihetetlenül reklámozhatóvá, eladhatóvá fogja tenni a cég zászlóshajóját - esetleg zászlóshajóit. Egy ilyen markáns vonás megkülönböztetné minden más versenytárstól, illetve házon belül is ikonikussá teheti az S6-ot.

samsung-ex.0

Noha március elsejéig még mindenféle meglepetés érhet minket az S6-tal kapcsolatban, a processzor nem tartozik közéjük. Vége a Snapdragon dominanciának. A Bloomberg és a The Wall Street Journal értesülései szerint is a Samsung mérnökei jobban bíznak a házon belüli Exynos chipben, sőt a Snapdragon 810 hajlamos volt túlmelegedni a tesztek során. Ez a döntés minden bizonnyal súlyosan fogja érinteni a Qualcommot, akit leginkább a Samsung folyamatos, őrületes méretű megrendelései tartottak el. A chipgyártónak egyébként máris felül kellett vizsgálnia a 2015-re szóló pénzügyi prognózisát.

A Qualcomm ereje az integrált LTE modemnek volt köszönhető, de úgy tűnik a Samsung saját fejlesztése felnőtt a feladathoz. Vízválasztó döntés ez, ezzel rövid időn belül eltűnhet az Android zászlóshajókat jellemző chiphomogenitás. Egy Exynos által hajtott S6 csatlakozhat az iPhone 6-hoz, a Snapdragon 810-el szemben alternatívát kínálók sorába.

A Samsung mobilszekciója eddig remekül megélt abból, hogy mindenkinél több "ficsört", durvábbnál durvább hardver specifikációkat egy telefonba sűrített - mindezt egy olcsó, gatyi műanyagházban. Ez eddig egészen jól is működött, de a világ mára megváltozott. Egyik oldalról az ultra-olcsó készülékeket kínáló kínaiak, másik oldalról pedig a high-end technológiát, esztétikus külsőben kínáló gyártók happolják el a Samsung részesedését. Ezt egészen korán felismerte a Samsung és úgy néz ki, lépett. A Galaxy S6 más lesz. Persze a másság nem jelenti azt, hogy jobb is lesz. De ez az első szükséges lépés a felé.

Forrás: theverge

Kapcsolódó cikkek: A kiszivárgott Galaxy S6 megdöbbentően hasonlít az iPhone 6-hoz

Cook: „Az iPhone 6 az Android rémálma!”

Még egy iPhone funkció, amit a Samsung Galaxy-ban láthatu

Kiszivárgott információk a Samsung Galaxy S6-ról

A kiszivárgott Galaxy S6 megdöbbentően hasonlít az iPhone 6-hoz


Kommentek megjelenítése