Mégis van jövője a zafírkijelzőknek?

Tech Hírek   |   2015.02.04 - 09:27   |   Írta: B Ádam   |   690

Sapphire-Crystal-iPhone

Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a pletykák, hogy a legújabb iPhone modellek már zafírkristály-üvegből készült kijelzővel lesznek felszerelve, végül maradt a Gorilla Glass, ami szintén elég strapabíró, de nincs egy szinten a zafírral. A váltás elmaradásának oka a zafírkijelzőt gyártó cég, a GT Advanced Technologies csődje volt.

A GT Advancednek ráadásul nehézségei adódtak a zafír minőségével és mennyiségével is, így lehetséges, hogy a Gorilla Glass volt a jobb választás az iPhone 6-hoz és 6 Plus-hoz. A TIME még szeptemberben arról számolt be, hogy a zafír – jelenlegi formájában – számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alkalmatlanabbá teszik az anyagot a Gorilla Glass-nél kijelzőként való használatra. Ebbe beletartozik, hogy a zafírüveg vastagabb, nehezebb és drágább, ráadásul nem tud megfelelő mennyiségű fényt továbbítani, ami megnehezíti a kijelző olvashatóságát.

A fényvisszaverődés problémája hamarosan a múlté lehet, mivel a DisplayMate megerősítette a MacRumors-nak, hogy hamarosan nagy áttörést érhetnek el a zafír alapú kijelzőknél. A cég ugyanis megtalálta a zafír azon formáját, amely a tesztek alapján már megállná a helyét élesben is, ráadásul a gyártása költséghatékonyabb lenne az eddigi formulákénál, így előléphet az egyik legkapósabb anyaggá a jövőben.

A GT Advanced nemrégiben elárulta, hogy az Apple-t még mindig érdekli a zafír, azonban azt továbbra sem lehet tudni, hogy a cég fogja-e valaha is használni az anyagot. Számos kisebb okostelefon-gyártó, mint például a Huawei, a Kyocera és a Vertu már adott ki készüléket zafírkijelzővel, és ezek az új technológiák megalapozhatják, hogy az Apple és más cégek kövessék majd a példájukat a jövőben.

Forrás: macrumors.com

Kapcsolódó cikkek: Csőd közeli állapotban az Apple partnere

Kétszer törésállóbb az új Gorilla Glass 4


Kommentek megjelenítése