Kütyü a kutyádnak?

Tech Hírek   |   2015.01.22 - 19:52   |   Írta: Pausch Rita   |   980

Bizonyára a legtöbben elcsodálkoztok, hogy milyen elképesztő ötletek állnak már elérhető és használható közelségben a műszaki technológiának köszönhetően. Húsz éve még tégla nagyságú telefonokkal rohangáltak az emberek, mostanra pedig számítógép minőségű készülékek lapulnak a zsebekben. Ugyanez elmondható a felhasználási területekről is. Pár éve még sci-fi filmekben nézhettünk vicces gépeket a házi kedvencek tartásához, mostanra pedig az aktivitásmérők és okosórák világában a kedvenceknek szánt kütyük egy külön iparággá kezdenek fejlődni, ráadásul óriási gyorsasággal.

kutyu2

A minden évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, Las Vegasban megrendezésre kerülő CES (Consumer Electronics Show), egyfajta elektronikai expo, ahol idén igazán nagy népszerűségnek örvendtek a házi kedvenceknek szánt kütyük. Kicsit tekintsük át milyen 21. századi kiegészítők kaphatók a négylábú kedvenceknek!

Igazán kedvelt megoldás például a kedvencre applikálható jeladó, ami az okostelefonra letölthető alkalmazással áll összeköttetésben. A különféle gyártók kínálatában különféle megoldások születtek.

A Motorola például egyenesen egy nyakörvre szerelt kamerás eszközzel állt elő, amin keresztül nem csak a kedvenc perspektívájába tekinthet bele a gazdi, de a hangszóróknak köszönhetően utasíthatja is a kutyát. A készüléket még zajszintmérővel is ellátták, hogy ha túl hangosan ugatna a jószág, jelezzen. Persze ez a konstrukció hagy kérdéseket maga után, hiszen nem világos, hogy mindeközben hol is van a gazdi pontosan. A Motorola mintegy 200 dollárt kér majd a full-extrás okos nyakörvért.

kutyu1

Elterjedtebb, egyben pedig némileg racionálisabb és visszafogottabb megoldás a kutyusok nyakörvére szerelhető gps jeladó. Ezt több cég kínálatában is megtalálni és általában együtt jár valamiféle előfizetéses szolgáltatással. Bár a többi megoldás is biztos van, akiknek hasznos, de én ezt tartom mégis az összes közül a legjobbnak, hiszen az elveszett állatot így még sokkal könnyebben előkeríthetjük, mint az immár hazánkban is kötelező chip rendszer segítségével.

Szintén újdonságnak számít az aktivitásmérő kutyusoknak. Napjainkban az elhízott emberek mellett megjelentek az elhízott kedvencek is, talán ez hívta életre az igényt arra, hogy immár ne csak minket noszogassanak különféle kütyük, de tudjuk azt is, ha a házi kedvencünk mozog túl keveset és megtehessük a szükséges lépéseket az ügyben.

kutyu3

Ezen kívül még a gyártók kínálatában megtalálhatók az önetetők vagy intelligens etetők, ezek segítségével nem csak adagolhatunk ételt a háziállatoknak távollétünk esetén is, de akár még azt is szabályozhatjuk szintén a messzeségből, hogy mennyit. A mennyiségekhez kapcsolódva egyébként külön appok készülnek, hogy immár a kutyánk napi ételmennyiségét is jegyezni tudjuk, a saját kalóriánk mellett.

Ha a fentiek még mindig kevésnek bizonyulnának, természetesen itt sincs vége a sornak. Léteznek alkalmazások kutya-vigyázók keresésére, kamerák meglesni, hogy mit csinál a jószág egyedül a lakásban, de még labda dobáló gép is.   

kutyu4  

Persze a kisördög bennem kicsit megkérdőjelezi, hogy ez a high-tech kutyatartás nem befolyásolja-e hátrányosan a kedvenc-gazdi viszonyt és nem fosztja-e meg az egészet a lényegétől…

Forrás: Popsugar, Nicole Nguyen


Kommentek megjelenítése