Kínában nincs többé Gmail

Tech Hírek   |   2014.12.30 - 06:56   |   Írta: H.A   |   858

China-now-blocks-any-form-of-access-to-Gmail

A Google Gmail szolgáltatása már hosszú ideje elérhetetlen Kínában, eddig azonban más úton hozzá lehetett férni – mostantól viszont kizárólag VPN-en keresztül lehet.

A Google szolgáltatásainak valós idejű felhasználását jelző Transparency Report pénteken kimutatta, hogy a Gmail adatforgalma rövid ideig szünetelt az ázsiai országban. A Google már jelezte, hogy ellenőrizték a szolgáltatást, és nem találtak semmilyen hibát.

Június óta a Google valamennyi szolgáltatását blokkolták Kínában, azonban a Gmail felhasználói eddig különböző szerverek segítségével meg tudták nézni e-mailjeiket. Ennek most vége, mostantól kizárólag VPN-en (Virtual Private Network – Virtuális Magánhűlózat) keresztül férhetnek hozzá a  kínaiak a blokkolt szolgáltatásokhoz és oldalakhoz.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Chunying ugyanakkor azt nyilatkozta az újságíróknak hétfőn, hogy neki nincs tudomása a Gmail blokkolásáról.

„Kína mindig is örömmel és barátságosan viszonyult a külföldi befektetőkhöz, amennyiben törvényes üzletet csinálnak itt. A jövőben is ily módon fogunk viszonyulni ehhez, nyitottak vagyunk, és megfelelő környezetet biztosítunk a külföldi cégek számára” – nyilatkozta a szóvivő.

Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja az internetet, hogy megakadályozzon minden olyan kísérletet, ami a kommunista párt tekintélyének csorbítására irányulna, emiatt is működik a kínai nagy tűzfal nevű program, amely egyre több külföldi cég – mint a Google – szolgáltatásait blokkolja az országban.

Forrás: time.com


Kommentek megjelenítése