Mit árul el a WatchKit?

Tech Hírek   |   2014.11.19 - 23:26   |   Írta: H.A   |   1071

apple-watch-extension-screenshot

A tegnapi nap folyamán ki lett adva a WatchKit, az Apple Watch fejlesztői csomagja, amivel megkezdődött az iOS karórára optimalizált programjainak gyártása.
Néhány érdekes új információt is elárul ez az óra működéséről, ami egyrészt kiderül a csomag hivatalos oldaláról, másrészt a program felépítésének követelményeiből.

Mit is tudnak fejleszteni a WatchKit segítségével?
Meglepetés: nem önálló programokat. Legalábbis most még biztos nem. A Watch alkalmazások úgy működnek mint az iOS 8-as billentyűzetek vagy program kiegészítők, tehát kizárólag egy iPhone-ra telepített program részeként használhatjuk. Lesznek natív alkalmazások is, de csak a jövő év folyamán.

Az Apple Watch alkalmazásoknak három megjelenési formája kerülhet a készülékre:
- Egy tömör alkalmazás, ami nagyjából úgy érhető el mint egy sima iOS program
- A “Glance” nevű widget szerű program, ami szinte csak rövid információk közlésére való a telefonról
- Egy válaszokkal ellátható értesítés, ami szintén az iPhone-ról érkező információkat mutatja

Hogy állhatunk neki a programozásnak?
A WatchKit projekteket meglévő iOS alkalmazásokba lehet csak beépíteni. Ehhez egy új programot kell létrehozni, és hozzá kell adni az órát targetként. A dokumentáció szintén elérhető a hivatalos oldalról.

apple-watch-xcode-developer-screenshot

Hogy fog kinézni egy alkalmazás?
Egyértelműen nincs sok hely teljes értékű programok gyártására, a legnagyobb óra mérete is csak 312 x 390 pixeles. A hellyel úgy tudunk gazdálkodni hogy vízszintesen lapozható vagy egymásra kerülő oldalakat pakolunk a programba. (Ez utóbbi az óra gombjával lapozható) Tehát a programok nagy része gesztusokra fog épülni.

Mire lesznek képesek a programok?
Szerencsére a legtöbb fejlesztői eszköz elérhető az órában is, habár vannak dolgok amik hiányoznak. Meglepő például hogy nincs GPS, viszont ezt továbbítja az iPhone, de szerencsére a térképes adatokat tárolja a készülék, így azzal legalább nem terheli az adatforgalmat.

apple-watch-screen-sizes-screenshot

Sok új meglepetés nem derül ki a csomagból, viszont van még egy érdekes apróság: Az Apple arra kéri a fejlesztőket hogy az értesítéseket próbálják statikus és dinamikus nézetekre is tervezni, vagyis az óra el lesz látva egy energiatakarékos móddal, amiben olyan adatokat is mutathat amik nem változnak.


Kommentek megjelenítése