Megérkezett az Apple új negyedéves jelentése

Tech Hírek   |   2014.10.21 - 20:30   |   Írta: Pausch Rita   |   790

Közzétette az Apple a 2014. június 28-án induló és szeptember 27-én zárult negyedik negyedéves számait. Az elmúlt negyedévben a cég 42,1 milliárd dollár bevételt tudhat magáénak, amiből 8,5 milliárd dollár a profit. A negyedik negyedév egy évvel ezelőtt „csak” 37,5 milliárd dollár bevételt és 7,5 milliárd dollár profitot jelentett a cégnek. A mostani bruttó árrés így 38 százalék volt az egy évvel ezelőtti 37 százalékhoz képest. A forgalom nagyját Amerika és Európa hozta, de a korábbi zűrökhöz képest Kína sem elhanyagolható, a teljes európai bevétel majdnem felét jelentő számokkal.

apple-dollar-bill

Nyilvánosságra hozták azt is, hogy melyik termékből mennyit adtak el. 39,2 millió iPhone-t, 12,3 millió iPadet, 5,5 millió Mac-et és 2,6 millió iPodot értékesítettek. Az iPad és az iPod eladások csökkenő értéket mutatnak, különösen az utóbbi eszköz. Ezen kívül 4,2 milliárdos forgalom zajlott az iTunes áruházban és a kiegészítők 1,4 milliárd dollárt hoztak a konyhára.

A számokhoz annyit mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy az új iPhone-t a negyedév zárása előtt csak egy hétig értékesítették és a felhasználók már várták új iPad megjelenését is.

Tim Cook azzal kommentálta a számokat, hogy mindenképpen rekordot döntöttek a negyedik negyedévben. A cégvezető szerint iPhone bevezetése a piacra a legnagyobbat szólt az összes eddigi közül. Ráadásul szerinte az olyan termékekkel, mint az új iPhone-ok, iPadek, a Mac-ek, valamint az iOS 8 és az OS X Yosemite, az eddigi legerősebb kínálattal futnak neki az ünnepeknek, nem is beszélve a 2015-ben érkező Watchról és egyéb újdonságokról.

Az iPhone eladásokon kívül, az App Store-ban is rekordot jegyezhetnek, ugyanis több, mint 85 milliárd letöltésre került sor az egy évvel ezelőtti 60 milliárdhoz képest, ami 36 százalékos növekedést jelent.

2015 első negyedévére a bevételt az Apple 63,5 és 66,5 milliárd dollár közé jósolja.


Kommentek megjelenítése