iPhone a Droiddal szemben - nem a hardver a lényeg

Tech Hírek   |   2014.10.03 - 17:43   |   Írta: H.A   |   892

SYGjdwt-800x474

Az iPhone helyzetetét nagyjából a 2000-es évek fényképezőivel lehet párhuzamba hozni. Ott a megapixelben ment a verseny, és sok gyártó túl nagy felbontást zsúfolt túl kicsi szenzorra, vagyis hiába tűnt első pillantásra jobbnak a leírások alapján, a végeredmény szemmel láthatóan lemaradt a konkurencia gyengébb specifikációjú kameráihoz képest. Érdekes hogy ebben a Samsung volt sokáig aki a csúcson tartotta a számokat, viszont idővel a 30-40 megapixeles gépek után ők is rájöttek hogy nem csak ez a fontos. 

Most nagyon hasonló a helyzet, csak éppen a processzorokkal és a magok és a memória számával. 

Egy felső kategóriás Androidos telefonban átlagosan egy 2,5 GHz-es, négymagos CPU található 2-3 Giga rammal, ehhez képest az iPhone 6 új chipsetje egy 1,4 GHz-es kétmagos CPU-val és 1Giga rammal lett ellátva. Ez elég nevetségesen hangzik elsőre, és az Apple oldalán ezt nem is könnyű megtalálni, látszik hogy ők sem büszkélkednek a számokkal.

Mégis, a független tesztek azt mutatják hogy egyszerűen gyorsabb az iPhone a konkurenciához képest. Egyrészt a Geekbench eredményekben is jóval a többi felett jár, ezt már korábban is láthattuk, másrészt készült egy kiváló videó arról, hogy hogyan is viselkednek a telefonok ha hirtelen sok alkalmazást kell megnyitni gyorsan.

http://youtu.be/nCln9_mgZJo

Persze vannak dolgok ahol a nyers erővel az iPhone elé lehet húzni egy Androidos eszközt is, mégis a hétköznapi dolgokban kiválóan teljesít a gyengébb processzorral is. Igaz, a gyengébb jelző sem feltétlenül megfelelő, ugyanis nem csak a GHz és a magok száma határozza meg a CPU sebességét, sok más jellemző is van amiben jobban teljesít az iPhone agya.

Na persze a lényeges különbség a rendszerben rejlik. Az Android zseniálisan működik több száz különböző modellen is, viszont nincs olyan telefon amire úgy tudnák optimalizálni mint az iPhone esetében. Az Apple egy-két modellre készít egy rendszert, és ez az ami miatt felesleges a számokat nézni, az iPhone gyors és kész.


Kommentek megjelenítése