Kínában megőrültek

Tech Hírek   |   2014.09.22 - 14:28   |   Írta: Pausch Rita   |   1054

Bár a világ többi táján is nagyon sokan iPhone 6 lázban égtek pénteken, Kínában különösen nagy volt a kavarodás. Néhány nappal a hivatalos forgalomba helyezés előtt ugyanis már arról érkeztek a hírek, lehet, hogy 2015-ig egyáltalán nem kerül elérhetővé az iPhone 6 és 6 Plus Kínában, mivel a kínai hatóságokkal nem sikerült az Apple-nek megegyeznie.

drága 62

Nem igazán meglepő hír azok után, hogy a kínai kormány több alkalommal is hangot adott annak, hogy nem bízik az amerikai termékekben. Viszont a dolog már csak azért is „vicces”, hiszen a China Mobile kezdte a világon legelőször előrendelhetővé tenni a készülékeket, sőt ők szivárogtattak ki – még az Apple hivatalos bemutatóját is megelőzve - képeket az új modellekről. Most pedig úgy jártak, hogy nem kezdhettek forgalmazásba egy időben a többi kiemelt országgal.

A kínai lakosok viszont ezek szerint nem teljesen osztják kormányuk nézeteit az Apple telefonokról. A legújabb készülékek iránt a keresletet az elérhetetlenség úgy tűnik, hogy tovább fokozta. Ezért most elképesztő árakon lehet féllegálisan hozzájutni az iPhone 6 és 6 Plus készülékekhez.

Azon országokban, ahol szeptember 19. óta forgalmazzák a készülékeket (USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Szingapúr és Puerto Rico) a sorban állók nagy része üzleti indíttatásból várta az első értékesítési hullámot és többen az új szerzeményekkel egyenesen Kína felé vették az irányt. Az International Business Times értesülései szerint, amit egy kirakati fotóval is alátámasztottak, most a 128 GB-os aranyszínű iPhone 6-ot mintegy 25.800 jüanért, vagyis körülbelül 4100 dollárnak megfelelő összegért árusítják jelenleg Pekingben. Ez a készülék ugyanezen paraméterekkel az Egyesült Államokban jelenleg 949 dollárért vásárolható meg. A 16 GB-os 19.800 jüan (Kb. 3100 dollár) és a 64 GB-os 22.800 jüan (kb. 3650 dollár).

drága 6

A riport szerint megkérdezték az egyik boltban, hogy honnan származik az iPhone 6 és ott azt válaszolták, hogy Hong Kongban vették, ami még talán a legközelebbi elfogadható értékesítési pont. Ugyanakkor találkoztak olyannal is, aki a pekingi Apple Store előtt ezekhez az árakhoz képest egész baráti, 8000 jüanért (kb. 1300 dollár) árult iPhone 6-ot.

Az Apple egyelőre nem kapott hivatalos engedélyt az árusításra Kínában, és semmilyen pontos határidőt sem közöltek. Ezért ez jelenthet bármit, csak heteket, de akár hónapokat is. Mindez persze azt jelenti, hogy a behozott telefonok aránya, és persze ára, addig növekedni fog.   

Képek forrása: Ibitimes.com, Robert Learmonth


Kommentek megjelenítése