Valójában mennyibe kerül az iPhone 6?

Tech Hírek   |   2014.09.18 - 11:27   |   Írta: Pausch Rita   |   1465

A The Los Angeles Times kérdezős rovatában ismétlődő kérdés, hogy mennyi az iPhone 6 előállítási költsége. Vagyis a kérdés igazából arra irányul, hogy feltehetően az Apple mennyi pénz is kereshet egy készüléken…

iphone6 kep

 

Természetesen a cupertinoi vállalat ilyen jellegű felvilágosítással nem szolgál, így igazából csak körülbelüli becsléseket lehet tenni. A legegyszerűbb válasz arra, hogy mennyit keres az Apple egy készüléken az, hogy sokat. Legalsóbb becslés szerint is, a száz százalék haszon megvan egy készüléken, de inkább az előállítási ár másfél- kétszereséhez jutnak.

Az ugyanis igaz, hogy a szolgáltatóknál két éves szerződés aláírásával már a céges beszerzési ár körül, vagy annál minimálisan többért lehet hozzájutni a készülékhez, viszont nem szabad megfeledkezni az előfizetésbe épített költségekről és a havi részletekről sem, amivel az ár akár jóval magasabbra is kijöhet, mint az egyösszegű vásárlás esetén.   

A kártyafüggetlen készülékek ára az Egyesült Államokban az iPhone 6-nál alapesetben 649 dollár, míg az iPhone 6 Plus-nál 749. Ehhez a legközelebbi viszonyítási értéket a The Los Angeles Times riportere egy 2012-es jelentésből veszi, viszont ez sajnos az 5S modellekre vonatkozik, így csak nehézkesen hasonlítható össze. Egy iPhone 5s készülék előállítási költsége mindennel együtt 2012-ben 167,5 dollárra jött ki. Így a feltételezés az, hogy az iPhone 6, illetve a 6 Plus, előállítása sem haladhatja meg a 200 dolláros értéket.

Így viszont azt láthatjuk, hogy az egyéb költségek számbavételével is átlagosan 400 dollár körüli haszonnal lehet számolni egyetlen készülékre lebontva. Ez bizony nem rossz összeg. Ha csak az előrendeléseket nézzük, ami a legutóbbi jelentések szerint 4 millió darab volt.

Az biztos, hogy az Apple ár-érték arányában mindig is volt azért hiba, de ahogy például ruházatnál is a dizájner darabok ára messze túlhaladja az előállítási költséget, itt is főleg a márkajelzésért és a készülék „egyediségéért” fizetünk. Már, ha milliós nagyságrendű eladások esetében beszélhetünk még egyediségről…  


Kommentek megjelenítése