Elegáns és lenyűgöző: Iphone 5s – (kis) női teszt

Tech Hírek   |   2014.09.17 - 09:57   |   Írta: Pausch Rita   |   1108

Nem véletlen, hogy ezt a modellt az Apple továbbra is bent tartja majd a kínálatában a megjelenő 6-osok mellett. Ahogy a 4s is egy igazán időtálló klasszisa a cégnek, az iPhone 5s valószínűleg méltó képviselője az Apple S vonalának. Most ráadásul sokkal kedvezőbb lett az ára. Nekem a legkellemesebb meglepetés volt ez a típus az összes eddig kezemben tartott iPhone modell közül.

5s 1

Ahogy előzőleg is, most is az Iphoneszereles.hu (kispesti üzletük címe: 1193 Budapest, Üllői út 250. Deák Ferenc u. sarok) biztosította a készüléket, hogy egy kicsit „nyomkodhassam”. Azt külön szeretném nekik megköszönni, hogy kaptam egy matt fóliát is a készülékre! Nagyon jó szolgálatot tett és szuper jó érzés tapizni. Mindenkinek ajánlom, hogy sétáljon be egy ilyenért hozzájuk, mert egy darab Mátyás királyból nem csak megvan a cucc, de még rá is teszik a készülékre ott helyben és szinte láthatatlanul véd a zsebkarcoktól.

Az iPhone 5S készülékről úgy is lehetne cikket írni, hogy csak azt írom le sokszor egymás után, hogy „hű-ha”, de így nem lenne túl informatív. Ezért megpróbálom leírni mitől is olyan „hű-ha”.

Egy 64 GB-os darab járt nálam. Ebből a modellből ugye kapható ezen kívül még 16 és 32 GB-os verzió is. Eddig nem gondoltam, hogy ennyire jó érzés ilyen nagy háttértárral mászkálni. Egy pillanatra nem vacilláltam, hogy valamelyik app-ot letöltsem-e vagy sem, illetve, hogy mit töröljek ki. Ment rá a tartalom, a fényképek, zene, minden és még mindig meg sem tudtam közelíteni a végét!

Az, hogy használat közben hasít, szintén elég jó érzés volt, de a Touch ID-val egyszerűen nem tudtam betelni. Jó, lehet nyugodtan röhögni rajtam, de ez nekem nagyon tetszett! Mert más tudni elméleti szinten, hogy van ujjlenyomat felismerés, és más használni. Például ismeritek azt a helyzetet, amikor valaki megfogja a telefonotokat és mindenféle előzetes engedélykérés nélkül, szemérmetlenül, jól megnézegeti? Én semmit sem utálok jobban ennél. Még az sem segít ilyenkor, ha az illető a fotóim közül fel sem pillantva, utólag megkérdi: „Ugye, nem baaaaj?”. Persze nem érdekli a válasz, csak eljátssza, hogy milyen udvarias miközben egyáltalán nem az. Nekem ilyenkor kicsit az az érzésem, mint, amikor bemásznak a privátszférámba a tömött villamoson. Ne már! Na, a touch ID pár nap alatt is kivédett egy ilyen helyzetet. Az illető bután nézett, pislogott, de nem merte megkérdezni a számkódot. Telefon letesz, nem turka-piszka. Én meg csak vigyorogtam. Most már tényleg nem baj, ha valaki megnézi. Nézze csak, és törje a fejét, hogy mi lehet a számkód, míg nekem egyetlen érintéssel tárul a Szezám!

5s 3

Drága Használtalmás főnökömnek abban van némi igaza, hogy az Apple termékek nem túl fotogének. Ez a modell nekem képeken határtalanul unalmasnak tűnt, így viszont kézben tartva és használat közben, imádtam. Ezek alapján annyiban megkövetem az iPhone 6-ról alkotott véleményem, hogy bár a mérete továbbra sem tetszik (azt pontosan tudom mekkora), de a valós kinézetének azért adok majd egy esélyt, amikor eljön a teszt ideje.

Az iPhone 5S-nél menet közben rájöttem, hogy állati elegáns és stílusos. Utálnám, ha tokba kéne kényszeríteni. Ha pedig a külsőségeknél tartunk, bár nálam a kicsit visszafogottabb fehér/ ezüst volt, az aranyat is megcsodáltam és az tényleg gyönyörű, de az asztroszürke se sokkal marad le mögöttük. A készülék formájának pontosan ez a finoman lekerekített szögletessége az, ami miatt az iPhone 4 óta annyira szeretem az Apple telefonok világát, és pontosan ennek a vonalnak az elvesztése akaszt ki az iPhone 6-nál.

Az egyéb funkcióiról annyit, hogy (persze fényviszonyoktól függően) igazán szép, éles képeket lehet vele készíteni és a lassított videofelvétellel is elég jól el tud hülyéskedni az ember, bár a hétköznapokban nem biztos, hogy túl nagy hasznát vesszük.  

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért volt negatív tapasztalatom is. Néha elfáradt a kicsike és újra kellett indítgatni. Ez a mozzanat határozottan nem tetszett. Rögtön az a szakállas vicc jutott eszembe, hogy az űrszondákat csak azért nem Windows oprendszerrel szerelik fel, mert akkor küldhetnének kis robotokat is velük, amik mindig nyomogatják a reset gombot… Ennyire azért nem volt tragikus és tarthatatlan a helyzet. Gondolom az iOS-nek köszönhető ez a kis nehézség. Viszont nememből kifolyólag nem is akarok ezen töprengeni, de leírtam, mert az igazsághoz hozzátartozott.

5s 6

Tulajdonképpen egy igazán komoly baj volt vele. Bár rám nem jellemző annyira, hogy állandóan a telefonjaimat nyomogassam, ezt kényszeresen piszkáltam. Egyszerűen annyira jó volt hozzáérni! Teljesen beszippantott. Örültem neki, mint egy gyerek, és ezúttal komolyan eljátszottam a gondolattal, hogy tényleg veszek egyet. Ez pedig valahol ijesztő, hiszen még az 5C, amire régóta eléggé rá voltam kattanva és tényleg szívem csücske, sem tett rám ilyen mély benyomást használat közben. Nőknek és férfiaknak is egyaránt ajánlanám, mert a használata az Apple-től megszokott, egyszerű és stílusos. Ugyanakkor a rendszerre jellemző hátrányokkal, mint az agyonhangoztatott kötöttség, továbbra is számolni kell. Ami az ár-érték arányt illeti, most azért jobb a helyzet, hiszen, ahogy kezdtem, ennek a modellnek az ára jelentősen csökkent. Bár ezt mi itthon valószínűleg igazán csak novemberben fogjuk megérezni, amikor a szolgáltatók és viszonteladók hivatalosan is forgalmazni kezdik az iPhone 6-ot. Aki hozzám hasonlóan Apple barát, de nem szimpatizál az új formával és mérettel, annak az 5S mindenképpen jó választás.

Ha egy szóval kéne jellemeznem a készülékkel eltöltött egy hetet, azt írnám lenyűgözött. Azért mégis ellenállok a vásárlásnak. Talán. Valószínűleg… Vagy mégsem?    

Szakmai partnerünk elérhetősége:
IphoneSzereles.hu (Kispesti üzletük címe: 1193 Budapest, Üllői út 250. Deák Ferenc u. sarok)
Facebook oldaluk

Kapcsolódó cikk:
Egy nő és a MacBook Air – Az első nagy találkozás
Egy kis női mini teszt
A szerethető bohó, avagy iPhone 5C (kis) női teszt

 

 


Kommentek megjelenítése