Almás társak a futásnál

Tech Hírek   |   2014.08.31 - 10:21   |   Írta: Pausch Rita   |   911

Nem akarok ünneprontó lenni, de a tény, az tény marad: véget ér a nyár. Persze van, akit ez semmiben nem korlátoz, vagy érint. Viszont egy páran talán vannak még hozzám hasonlóan, akiknek jócskán javul a futóteljesítménye azzal, hogy egy kicsit leveszik a hőfokot.

futás1a

Én személy szerint imádok ősszel futni, nem csak azért, mert elképesztő színek veszik körbe az embert, de általában a hőmérséklet is ideális, és engem még a néha bejátszó eső sem zavar. Nem mellesleg a nagyobb futóesemények is ilyenkor vannak, mint például az iRun esemény, amiről még sokat hallhattok majd itt az elkövetkezőkben. Addig is a felkészülés alatt ejtsünk egy pár szót az almás kütyükről, amik hű társaink lehetnek közben.

iPhone

Miért jó iPhone-nal futni? Ha van egy jó futó alkalmazásunk, akkor szó szerint tudjuk, hogy mi merre hány méter. Sőt, lehet menőzni is azzal, hogy futás közben lövünk egy pár képet és utána jól feltöltjük a közösségi oldalakra, hagy sárguljanak az ismerősök, hogy nem csak felemeltük a hátsót a gép elől, de még közben ilyen szép helyeken is jártunk.

Ugyanakkor van egy kivitelezési oldala is az iPhone-nal futásnak, ami azért sok bénázási lehetőséget rejt magában. Mert ugye futás közben hova is rakjuk a készüléket?

Tarthatjuk karpántban. Ebből lehet olcsóbb és drágább verziókat kapni. Bár egyik sem fog futni helyettünk, a kényelmi és minőségi szempontokat figyelembe véve választhatóak ezek a csodák. Nekem, amíg iPhone-nal futottam egy olcsóbb darab volt pusztán a funkciója végett.  Nem állítanám, hogy elviselhetetlenül kényelmetlen volt, de kényelmesnek sem nevezném. A beállítással meggyűlt alaposan a bajom, ha túl gyengére állítottam, néhány lépés után a könyökömnél kötött ki, ha túl szorosra, a futás végére szinte nem éreztem a karom.

Aztán vannak azok a „hasi/háti tasi” jellegű futóövek, amik elasztikus anyagból készülnek, így akkorára nyújtható az űrtartalom, amekkora tárgyat teszünk bele. Egyébként ez szerintem sokkal praktikusabb, mint a karpánt, de így kizárt, hogy bármit is csináljunk menet közben a telefonnal, néha még beleértve a zenehallgatást is.  

futás1b

A legfelemelőbb érzés a telefonnal futásnál, amikor az ember a helyszínen jön rá, hogy otthon hagyta a tartót, amit egyébként használni szokott és két választása van: zseb vagy kéz. Az első a könnyebb ügy, ám a futóruházat még ősszel gyakran nem tartalmaz zsebeket, vagy nem akkorát, hogy egy iPhone elférjen benne. A kézben szorongatós verzió bár sok veszélyt rejt egy izzadó kéz esetében, odafigyeléssel azért nem kivitelezhetetlen, de újra, kényelmesnek semmiképpen sem mondható.

Az iPhone előnyei, hogy zenehallgatás mellett még tudsz ugyebár különféle alkalmazásokat használni az edzés során a futóalkalmazás mellett is, mint pl. az interval számláló. Amennyiben pedig úgy gondolod, számtalan kiegészítőt tudsz vásárolni a telefonhoz pulzusmérőtől kezdve a Bluetooth-os fülhallgatóig.  

iPod

Az iPod a zenehallgatás szerelemeseinek kifejezetten jó társ lehet. A shuffle a legkisebb zsebekbe is befér, de kizárólag zenehallgatásra használható. A nano szintén jól elhelyezhető, viszont a futás (és fitnesz) során való jó alkalmazhatóságát az Apple is felismerte, ezért a beépített Nike + támogatásnak köszönhetően kifejezetten az ilyen célokra alkalmassá alakították. A touch esetében viszont méretéből kifolyólag már jönnek azok a gondok, amik az iPhone esetében is felmerültek.  

futás2

A kütyükkel való futásról egyébként meglepő módon megoszlanak a vélemények. Sokáig azt hittem, hogy ezek a dolgok igazi hasznunkra lehetnek sport közben, de azóta több cikket is olvastam a témában. Épp nemrég az amerikai Runner’s Worldben is megjelent egy írás, ami épp arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes néha mindenféle kütyü nélkül futni. A magyarázat pedig, hogy ezek a cuccok alaposan elvonják a figyelmünket. Nem a testünk jelzéseire, a légzésre figyelünk, hanem a zenére, az időre, a távolságra, a pace-re, néha a telefonálásra vagy akár a Facebook posztolásra… Vagyis a lényegen kívül minden másra. Tehát érdemes kipróbálni, hogy hogyan megy az edzés akkor, ha mindenféle műszaki cikket otthon hagyunk. 

Találkozzunk az iRun eseményen!

Kapcsolódó cikk:
Jönnek a zombik, jön az Alma, futás!
Fogyj almával!


Kommentek megjelenítése