Az Apple eszközöket betiltották a kínai közigazgatásban

Tech Hírek   |   2014.08.07 - 10:25   |   Írta: Pausch Rita   |   653

A kínai kormány úgy tűnik nem viccelt, amikor a CCTV-n hangot adott az aggályainak az Apple termékek biztonságát illetően. Egy újonnan kibocsátott döntés nyomán ugyanis, a továbbiakban biztonsági kockázatra hivatkozva nem engedélyezik Apple eszközök beszerzését közpénzből.

Apple-China

A tiltólista érinti a központi Kommunista Párt részlegeit, a minisztériumokat és azok minden helyi szervét. A felsorolás kiterjedt azokra a termékekre is, amik még júniusban a listán voltak, mint az iPad, Ipad Mini, MacBook Air és MacBook Pro készülékek.

Ez a döntés, akár komolyabb hatással is lehet az Apple-re, ugyanis a Bloomberg eladási statisztikái alapján Kína az összbevétel 16 százalékát jelenti a cég részére. Ráadásul az utóbbi negyedévben mind a Mac, mind pedig az Ipad eladások jelentősen nőttek a térségben.

Persze ez a lépés korán sem meglepő azt előzmények után, hogy májusban a Microsoft Windows 8 O.S. terméke szintén lekerült a kormány „bevásárlólistájáról”. Mikor júliusban a CCTV-n hangot adtak az Apple termékekkel kapcsolatban felmerülő biztonsági kockázatnak, az Apple bármennyire is tiltakozott a vádak ellen, úgy tűnik Kínát nem sikerült meggyőzni. 
Egy hong-kongi elemző, Mark Po szerint a kínai kormány biztosítani szeretné, hogy tengerentúli vállalatoknak ne legyen túl nagy befolyása Kínára.

Érdekes viszont, hogy az iPhone egyelőre nem került tiltólistára még kormányzati körökben sem, pedig a CCTV-n hangot adott aggodalmak főleg ezzel a termékkel és a helymeghatározó funkciójával kapcsolatban merültek fel. 

Nem ez az első eset, hogy az Apple termékekkel kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázat merül fel, hiszen nem is olyan régen az oroszok is erre hivatkozva a forráskódjaik kiadására kérték fel a kaliforniai céget. De előfordult Európában, Németországban és Nagy-Britanniában is, hogy bizonyos iOS készülékeket nem engedtek bevinni a parlamentbe szintén biztonsági kockázatra hivatkozva.

Forrás: Cnet, Cult of Mac

Kapcsolódó cikk:
Kína aggódik
Az oroszoknak Apple forráskód kell


Kommentek megjelenítése