Az első családi robot

Tech Hírek   |   2014.08.01 - 08:32   |   Írta: Pausch Rita   |   1186

Na, ki az, aki már eljátszott gondolatban azzal, hogy szeretne egy házi robotot otthonra? Számtalan hollywoodi sci-fi visszatérő eleme a komornyik robot, ami helyettesítve az emberi munkaerőt kiszolgálja a családot, sőt akár a család részévé is válik közben. Valami ilyesmit igyekszik megvalósítani a Jibot fejlesztő cég is.  Jelenleg az Indiegogon fut nagy sikerrel a kampányuk. A termék pedig egy otthoni robot…

jibo1

Jibot csatlakoztatni kell az otthoni wifi hálózatra, aztán megismertetni vele a családot (arc- és hangfelismerés) majd kicsit kiismerni, illetve összekapcsolni a hordozható eszközökkel, amikkel együtt akarjuk később használni.

A fejlesztők azt ígérik, hogy Jibo folyamatosan fejlődik és a család minden tagjának hasznos segítséget nyújthat. Mire is gondolnak ez alatt? Jibo szolgálhat segítő  asszisztensként, mint mondjuk Siri. Például figyelmeztethet időpontokra. Képes üzenetek átadására. Lehet családi fotográfus, így mindig mindenki rajta lehet a képeken.  Használható videó beszélgetésekre is, ezt különösen ügyesen csinálja, hiszen tud forogni közben, vagyis, ha valaki arrébb megy a beszélgetés során tudja követni őt. Sirivel ellentétben nem kell neki órákat könyörögni, hogy mondjon egy mesét, szívesen megteszi, sőt még mindenféle hangeffekttel és fizikai mozgással is színezi a történeteket. Végül pedig és nem utolsó sorban kitűnő hallgatóság és akár beszélgetőpartner is lehet, pont mint egy érdeklődő, figyelő családtag, akinek minden célja, hogy jobban érezzük magunkat.

jibo3

Mindezen funkciókhoz a technikai felszereltsége természetesen elég jó. Van benne két nagy felbontású kamera.  360 fokos mikrofonok, amivel nem csak bárhonnan meghallja, ha szólnak hozzá, de még a hang irányát is be tudja azonosítani. Érintésérzékelő van a fején, ha valaki megérintené. 5,7 hüvelykes kijelző szolgál az „arcául”, ami egyben egy érintőképernyő is. A fejét 360 fokos szögben tudja mozgatni, így könnyedén forog, a mozgása pedig teljesen sima, szaggatásmentes, mint egy élőlényé. Mesterséges intelligencia algoritmusok futnak benne, hogy minél jobban tudjon a család igényeihez alkalmazkodni. Ugyanakkor bármilyen emberségesen is viselkedik, és bármennyire is a család szerethető tagjává tud majd válni, nem mímeli egy pillanatra sem az emberséget. Ő az, ami. Egy kis robot.

http://youtu.be/3N1Q8oFpX1Y

A „anyukája” Dr. Cynthia Breazeal, az MIT professzora, vagy 20 éve álmodozik arról, hogy a „világra hozza” a kis társasági robotot. Mert bár az ötlet nagyon egyszerűnek tűnik, elmondása szerint megvalósítani már közel sem volt olyan könnyű. Most viszont végre itt van és legalább olyan édes, mint a szeretnivaló Pixar figura, WALL-E.

Jibo ára már közel sem olyan impozáns, mint ő maga. Igaz a világ első családi robotjaként méltán kérhetik meg érte az Ingiegogon a 499 dollárt. Viszont forgalomba már 599 dollárért kerül majd.

Forrás: Jibo, Mashable
Kép: JiboBlog

Kapcsolódó cikk: Vajon milyen messze még iOtthon?


Kommentek megjelenítése