Az eBay-en közel 2 milliárd Apple terméket adtak el 2013-ban

Tech Hírek   |   2014.07.29 - 08:36   |   Írta: Pausch Rita   |   809
29. júl Az eBay-en közel 2 milliárd Apple terméket adtak el 2013-ban

Nemrég tette közzé az Apple az eladási statisztikáit és bár ezek is figyelemreméltóak, van egy olyan terület, amit egyszerűen nem fednek le. Ez a terület pedig a használt termékek eladása. Ha a használt termékek eladását is hozzávesszük az új eladásokhoz, döbbenetes számokat kapunk.

eBay sales by revenue

A Computer World cikke alapján az eBay-en, csak az Egyesült Államokban, 2013-ban 2 milliárd Apple termék cserélt gazdát. Az adatok az eBay analitikai felületéről származnak. Bár természetesen ezek a kimutatások nem olyan tökéletes pontosságúak, mint az Apple számai, de mindenképpen figyelmet érdemlőek, hiszen az eladások az oldalon azért jól mérhetők.

Az Apple termékek közül a statisztikák listavezetője az iPhone eladás. Ez az adat tulajdonképpen nem is olyan meglepő, mivel az Apple saját bevallása szerint a bevételeinek több, mint a felét már egy ideje az iPhone eladásokból szerzi.
Az eBay-en 2013-ban 1,1 milliárd iPhone tranzakció zajlott, ebbe természetesen beleértve az összes jelenlegi modellt az 5-ös szériáktól visszamenőleg. Az 5S és 5C modellek eladásai ennek eddig 17%-át teszik ki. Ezekben az adatokban természetesen az ott forgalmazó kiskereskedők (új) eladásai is benne vannak, de az eBay közönsége azért főleg használt termékeket vásárol.

A Mac termékek és az iPad, a második helyen állnak. A Mac Laptop összes kategóriában, ahol természetesen jóval régebbi modelleket (PowerBook, iBook, stb.) is árulnak az egészen újak mellett, összesen 161 millió darab az eladási statisztika.

Az iPhone óriás sikerével szemben áll az iPodé, ami mindösszesen az Apple eladások 1%-át teszi ki, míg az eBay-en sokkal szívélyesebben fogadott termék 7%-ot visz.

Az Apple egyébként óvatosan támogatja a használt piacot. Tim Cook nemrég kapott egy kérdést az iPhone visszavételi vagy csereprogramokkal kapcsolatban, a válasza viszont élhet a Mac és iPad termékekre is.
„Azt hiszem, a termékeinkkel kapcsolatban nagyszerű dolog, hogy sokkal magasabb a használt eladási áruk is, mint másoké. Ez pedig jobb csereakciókhoz vezethet és az én nézőpontomból ez azt jelenti, hogy több ember juthat iPhone-hoz. Ha pedig valakit hozzájuttatunk, hogy kipróbálja és vegyen egy Apple terméket, akkor  nagy mértékben megnő a hajlandósága másik Apple termékek vásárlására.”

ebay-store-header

A Tim Cooknak szánt kérdés és a válasza egyébként azzal állt kapcsolatban, hogy bizonyos kereskedők az eBay-t és az Amazont agresszív módon használják, hogy készpénzért felvásároljanak Apple termékeket, majd továbbértékesítsék azokat.

A használt termékek népszerűsége főleg az árérzékeny vásárlókon múlik. Az eBay-en az új eladási ártól jelentősen olcsóbban kaphatók  bizonyos termékeket. Például az átlagos eladási ára egy Mac-nek, míg az Apple-nél 1255 dollár körül mozgott, addig az eBay-en ugyanez 653 dollár volt. De persze arra is van példa, mint például az iPhone 5S esetében, hogy nincs szignifikáns különbség.

Tim Cook minden esetre úgy véli a használt eladások jót tesznek a rendszernek, mert termékeik így szélesebb körbe eljuthatnak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az Apple maga is gyakran értékesít felújított készleteket termékeiből az eBay-en.

Forrás: Computerword


Kommentek megjelenítése