Görbe bögre okos is

Tech Hírek   |   2014.06.13 - 08:24   |   Írta: Pausch Rita   |   1144

Yves Behar tervező munkáját dicséri Mark One cég legújabb dobása, a Vessyl fantázianévre keresztelt okos bögre. Rögtön felmerül a kérdés, hogy egy bögre mitől lesz okos. Például attól, hogy bármit, amit beleöntünk felismer és megmér. Pontosan ezt teszi a Vessyl. Neki teljesen mindegy, hogy mit öntünk bele, lehet kávé, víz, turmix vagy bármi más folyékony, intelligens szenzorai segítségével beszerzi az információkat, majd az iPhone alkalmazásnak továbbítja őket. Az app segítségével a kijelzőn megjelennek az italunknak mindenféle adatai a tápanyag információtól a márkanévig (már, ha van ilyen).

vessyl1

Képes felismerni számtalan üdítő fajtát, de képes házilag készített italok elemzésére is. Mindegy, hogy smoothie vagy valami tejes turmix, ez az eszköz rövid idő alatt tudja a makro tápanyagokat, az űrtartalmat, sőt a kalóriát is. Több külföldi oldalon is megelégedettséggel tesztelték a pontosságát. Olyannyira precíz, hogy még a koffeintartalmat is figyelembe tudja venni és meg tudja különböztetni például az erős és a gyenge kávét.  

vessyl2

A tápérték információk mellett azt is jegyzi, hogy mennyit iszik valaki egy nap alatt, így arra is képes, hogy adott személy hidratáltságáról is adatokat közöljön: eleget iszik-e vagy sem. Képes jelezni is, ha valaki például alulhidratált, vagy, ha már a napi elegendő szintet elérte.

vessyl3

Lássuk a paramétereit és extráit! Az űrtartalma 3,8 dl. Beépített kijelzővel rendelkezik, kilöttyintésvédő kupakkal és belül ragadás gátló bevonattal. Bluetooth 4.0-n keresztül csatlakozik az iPhone-hoz és a saját alkalmazásába tölti fel az adatokat. Az app természetesen képes együttműködni más fitneszalkalmazásokkal, kalóriaszámlálókkal. Valamint egyetlen vezeték nélküli töltéssel 5-7 napot bír.  

A Vessyl elővételben 99 dollár, de később, forgalomba kerüléstől már 199 dollárért fogják árusítani. Ez körülbelül 2015 elejére tehető. Maga a bögre három színben kapható, bármit is jelentsenek ezek: Árnyék, Hó és Gőz, míg a tető hét színben is elérhető.

Bennem azért felmerül néhány kérdés. A bemutató videóban, ami egyébként elég jól sikerült, viszont eléggé furán mutat, ahogy a srác a dobozos sört azért beleönti a bögrébe, hogy megmondja neki, hogy ez sör... Kicsit erőltetettnek érzem a koncepciót. Értem, hogy a fő hangsúly a komplexitáson van, azon, hogy a folyadékbevitel is megfigyelhetővé váljon, csak kicsit macerásnak tűnik a rendszer. Például egy étterembe elvisszük magunkkal és akkor átöntjük a felszolgált italokat, vagy eleve abba öntetjük? Nem is beszélve arról, hogy állandóan magunkkal cipelni egy ilyen eszközt… Hát nem tudom. Szóval számomra több gyakorlati kérdést is felvet, annak ellenére, hogy a kalória- és makroszámlálás módszere nagyon is közel áll hozzám.   

Kapcsolódó cikk: Vezeték nélküli töltést kínál a Starbucks

http://youtu.be/lu4ukHmXKFU


Kommentek megjelenítése