Elveszített jövő, vagy csak késlekedő?

Tech Hírek   |   2014.06.01 - 08:44   |   Írta: Pausch Rita   |   767

Addig is, amíg holnap kiderülnek a jövő újdonságai, teszünk egy rövid kirándulást a múltba. Kirándulásunk során majd könnyedén leszűrhetjük, hatványozottan igaz a kijelentés, miszerint aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik. Ezt láthatjuk azokból az Apple által készített prototípusokból az alábbiakban, amelyek ötlete úgy tűnik már sokkal korábban megszületett, mint azt sokan hittük.

frog00

Az Apple már a kezdetektől kitüntetett figyelmet szentelt a kivitelezésnek és a dizájnnak. Néhány korai, ikonikussá vált ötletük mégsem kifejezetten tőlük származik, sokkal inkább a Frog cégtől. Egész pontosan a Frog alapítójától, Hartmut Esslingertől. Az úriember volt a kiötlője ugyanis a Hófehérke elnevezési dizájn stílusnak, amit az Apple 1984-től egészen 1990-ig követett. A tervezési vonal jellegzetessége volt, hogy a készülékek fehérek és csíkokkal borítottak, lekerekített sarkokkal, hogy ezzel optikailag kicsinyítsék őket. 

Esslinger nem régen kiadott új könyvében, a „Keep It Simple”-ben (Csak egyszerűen! – szerk.), arról ír, hogy ő volt, aki Steve Jobs-ot megtanította a külső design jelentőségére. A tavaly megjelent kiadványban a tervező beszámol a közös munkájukról az Apple alapítóval. Továbbá rengeteg fotót közöl azokról a koncepciókról is, amikből végül nem lett semmi, közöttük olyan eszközökről készült képekkel is, mint telefonok, tablet és akár „okos óra” elképzelések.

Végignézve a képeket, láthatjuk, hogy vannak köztük olyanok is, amiknek a formavilága egészen megelőzi a korát. Ami viszont még ennél is elképesztőbb, maguk az eszközök, amikkel az Apple vagy két évtizeddel később állt elő, természetesen egy kicsit azért más formában.

frog1 HartmutEsslinger

frog2

frog3

frog4

frog5

frog6

frog7

frog8

 

frog9

frog10

frog11

frog12

frog13

frog14

frog15

Forrás: TheVerge.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentek megjelenítése