Steve Jobko – Mi van?

Tech Hírek   |   2014.05.21 - 06:05   |   Írta: Pausch Rita   |   1524

Lassan már három éve, hogy szegény Steve Jobs elhunyt, de a szelleme az Apple rajongó táborban töretlenül él. Pusztán személyes vélemény, de egyfelől sokkal szimpatikusabb volt, mint például Tim Cook, másrészt, mert valahogy a vállalat és a termékek fejlődése is másfelé haladt, amíg ő volt az élén. Mindezektől eltekintve, ha meglátom a nevét valahol, beugrik az arcképe, egy hegyes orr, egy félig már szakállba forduló borosta, egy kopaszodó fej, egy vékony keretes, kerek szemüveg… Vagyis semmi esetre sem nőies kép jelenik meg.

jobko1

Úgy tűnik a japánok viszont egyre inkább máshogy vannak ezzel a Steve Jobs képpel. A Cult of Mac hozzám hasonló (i)Zavarodottsággal tekintet az új, japán divatirányzatra. Segítségképpen előre annyit elárulok, hogy a „ko” végződés a japán nyelvben elég gyakori a női nevek esetében… Na, valaki kitalálta már? Steve Jobko… Igen, kérem, szegény néhai Apple alapító-vezérigazgató nem csak feltámadt, de manga karakterré lett, nemet váltott és egyre inkább divatikonná válik Japánban.

Az egész úgy kezdődött, hogy az Apple nagyon népszerű az országban és ezért Jobs halála után az alkotó CHOCO, egyfajta tisztelgésnek szánta létrehozni magánkiadású képregényét, a Chocolate Apple-t. Steve Jobs gyakran kifejezte Japán iránti szeretetét, ezért az ötlet, hogy tisztelegjenek az emlékének teljesen érthető, ugyanakkor kissé formabontó módon sikerült. Ennek a sorozatnak lett ugyanis az egyik karaktere Steve Jobko, egy kerek szemüveges, nagyon csinos manga csaj, akinek a jelleme erősen hajaz az életrajzi művekből megismert Steve Jobs karakterére. Aztán az utóbbi időkben Jobko képmása felkerült pólókra is, ami viszont még a képregénynél is nagyobb siker lett, ugyanis nem tudnak belőle annyit gyártani, hogy ne fogyna el pillanatok alatt.

jobko2

Hogy az Apple mit szól mindehhez azt nem tudni, az azonban bizonyos, hogy a Cult of Mac ironikus, találó megállapításával tökéletesen egyet tudok érteni, miszerint, ha a cég valaha is tervezett betörni a ruházati piacra valószínűleg nem erre a formára gondolt. A mostani Eurovíziós vetélkedő után persze meglepőnek semmiképp sem meglepő, de számomra akkor is elég bizarr ügyet semmiképpen sem ítélném el, de azért a jogot fenntartom, hogy továbbra is nagy kerek szemekkel tekintsek rá...


Kommentek megjelenítése