Fontos különbségek a valódi és az utángyártott iPad töltők között

Tech Hírek   |   2014.05.14 - 20:45   |   Írta: Máté Gergő   |   899

Az iPhone és iPad készülékek népszerűsége természetszerűleg maga után vonzotta az utángyártott alkatrészek és kellékek megjelenését. Főként a spórolás lehetősége motiválja azokat a vásárlókat, akik a gyári termékek helyett ilyet választanak.

ipad-chargers-top

Tudni kell azonban az utángyártott termékekről, hogy esetenként különösen veszélyesek lehetnek. Egy tavaly bekövetkezett tragikus incidensben egy kínai hölgy áramütést kapott, miközben iPhone-ját megpróbálta feltölteni egy utángyártott telefontöltővel. Ken Shirriff lerántotta a leplet a két kategória különbségeiről.

Összevetésében egy 19 dolláros Apple iPad töltő és egy 3 dolláros eBay-ről vásárolt darab szerepelt. Külsőre a két termék a megtévesztésig hasonló. Belül viszont az Apple által készített töltő nagyobb méretű komponensekről és minőségi összeállításról tanúskodik, míg az utángyártott töltő kisebb (nem tölti ki a fejet sem, üreges) és finoman szólva is elnagyolt munka jellemzi. Ez utóbbi biztonsági megoldásain sokan elhűlnének.

„Magától értetődő a különbség: az Apple termékén sokkal komolyabb szigetelés található. A felső magasfeszültségű vezeték sárga borítást kapott. A különböző elemeket műanyag szigetelés veszi körbe. Ezzel szemben az utángyártott töltő minimális szigetelést kapott.”

Továbbá a gyári töltő piros szigetelő szalaggal is el lett látva, míg a másikon ilyen nem található. Az utángyártott töltőn a magas és az alacsony feszültségű rész között 0,6 mm van, míg az Apple töltőjén biztonságos 4 mm-es rés van. Shirriff szerint ez annyit tesz, hogy a kondenzátor esetleges kihagyása miatt bármikor megrázhatja a felhasználót a töltő.

Fontos különbség mutatkozik az energia leadásban: a gyári töltő stabilan 10W energiát ad le, ezzel szemben az utángyártott változat 5.9W-ot, méghozzá kiugrásokkal. Ebből kimutatható, hogy az eredeti hamarabb tölti fel az eszközt.

Mindezek tekintetében érdemes végiggondolni, hogy megéri-e utángyártott töltőt választani.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése