Ítélet az iPhone 5s felett - 6 hónap használat után

Tech Hírek   |   2014.05.12 - 05:06   |   Írta: Zoltan C   |   889

Rene Ritchie (http://www.imore.com) az imore.com és talán az almás bloggerek legtermékenyebbike megírta tapasztalait iPhone 5s-vel kapcsolatban egy fél éves használat után. Azzal valószínűleg senkit sem fogunk meglepni, hogy továbbra is szerelmese maradt az iPhoneoknak. Na de, a TouchID, az iSight kamera és a 64 bites A7 processzor elég meggyőzően teljesít-e ahhoz hosszú távon, hogy meggyőzzön egyeseket a váltásról?

iphone 5s 6 months later hero

 

Külső borítás strapabírósága

Sokan szívták a fogukat, amikor kiderült, hogy gyakorlatilag semmi jelentős külső változtatás nincs az iPhone 5 és 5s között. Hallkan jegyezzük meg, hogy most már igazán hozzászokhatnának egyesek, hogy az "s" verziók nem hoznak formabontást. Mindenesetre valami azért változott. Új színeket kaptunk, ezek közül az arany tűnik a legizgalmasabbnak.

iphone 5s wear and tear

Viszont volt egy apró változtatás a fekete variáción, amihez idő kell, hogy igazán felfigyelhessünk rá. Ugyanis azon túl, hogy nem annyira "klasszikus" fekete, mint az sokan elvárnák, az anodizálása viszont remekül sikerült. Rene fekete iPhone 5-öse 2013 tavaszára már olyan karcos és kopott volt, mint egy régi csatahajó. Viszont az iPhone 5s-e gyakorlatilag karc és sérülésmentesen vészelte át az elmúlt 6 hónapot, annak ellenére, hogy "mezítelenül" volt használva mindvégig. Úgy tűnik, az Applenek sikerült csúcsra járatni az alumínium unibody külsőt.

Az A7 chip

Az első 64 bites chip, amit valaha mobiltelefonba szereltek. Az Apple ismét jócskán meghaladta korát és a versenytársakat. A kérdés már csak az - legfőképpen a felhasználóknak -, hogy számít-e ez egyáltalán valamit?

iphone 5s chipset hero 2

Nos igen, számít. A fejlesztők egyre gyorsabb, elképesztőbb appokat írhatnak. Ez a szörnyen erős processzor nem csak alapvető feladatokat végez, hanem a TouchID-t, titkosítási folyamatokat is vezérli. Sőt - és talán ez a legdurvább - ennek köszönhetjük az iSight csodás képeti (ISP image signal processor), amit brutál otpika nélkül képes lőni. Plusz olyan kamera funckiókat mint, Burst Mode, Auto HDR, dinamikus expozíció stb. Összehasonlítva egy régebbi iPhonenal, az 5s játszi könnyedséggel menti a HDR fotókat egyhuzamban. Egy szóval, minden hihetetlenül gyors és akadásmentesen, könnyedén fut. Fél év használat után mindezt alapvetőnek érezheti az ember, de ha kipróbál akár csak egy régebbi iPhonet, érezni fogja micsoda különbséget jelent egy A7-es chip.

Végül, ez ugyan nem annyira fontos az átlag felhasználóknak, de a kezünkben tarthatjuk a jövőt. Például kevés játék tudja még igazán kihasználni a 64 bit előnyeit, de hamarosan ennek is eljön az ideje, és a 64 bites chipset lesz a mondhatni, elvárás. Hihetetlen látni azt is, hogy az egész 2013-as új iOS kínálat ugyanarra a nagy teljesítményű chipre épül.

M7 koprocesszor

fitbit iphone hero

Az M7 chip révén az iPhone 5s gyakorlatilag folyamatosan tudja gyűjteni a mozgásunkkal, helyzetünkkel kapcsolatos adatokat. Ugyan ez eleinte elég sok személyiségi jogi kérdést felvetett, hősünk végül rájött, hogy mégiscsak igen hasznos tud lenni ez a koprocesszor. Kellemes csalódásként érte, hogy amikor feltelepített egy új fitnessz appot nem kellett a nulláról indulnia. Az app már tisztában volt az azon a héten végzett mozgással. A kényelem mellett, a motiváció faktort emelte ki Ritchie - hiszen mennyivel kellemesebb már az elejétől fogva látni addigi teljesítményünket, egy üres képernyő helyett.

Touch ID megbízhatósága

Eleinte - tegyük hozzá joggal - sokan féltek, hogy mennyire is lesz megbízható, a mindennapokban is ripsz-ropsz működő dolog ez a Touch ID dolog. Aztán kézbevették az új iPhonet és mindneki megnyugodhatott - az Apple már megint megcsinálta. Persze a dolog "NSA-s", összeesküvés elméletes oldalát talán sosem lehet kiverni a fejekből, azért aki 5s tulaj az biztosan imádja a szenzort és nem lehetett vele sok gondja. Ugyan voltak esetek, amikor a szenzor nem úgy viselkedett ahogy szerették volna, mint kiderült ez szoftveres hiba volt és az iOS 7.1-ben már régen ki is javították ezt.

touch id settings iphone 5s hero

Maga Rene is folyamatosan használta a szenzort már az elejétől fogva. Tapasztalati szerint, legalább az esetek 95%-ban tökéletesen működött, azt az 5%-ot akkor tapasztalta, amikor bárminemű nedvesség érte az ujját. Ez egyébként egy jól ismert hiba ennél a típusú szenzornál. Továbbá érdemes abba is belegondolni, hogy ez az első alkalom, hogy az Apple ilyen technológiát alkalmaz, szóval egészen impresszív ez az arány - watch out Samsung S5!

Az iSight kamera

A Nokiával vagy a HTC-vel szemben az Apple nem fordult az óriási lencsék irányába. Ha rossz májúak akarunk lenni, mondhatnánk hogy mindenki láthatja mire vitte az említett két rivális az óriási optikáikkal - de nem tesszük, nem vagyunk ennyire részrehajlóak és leegyszerűsítők.

Szóval, iSight kamera. Röviden: tipikus Apple termék - a kifejezés lehető legpozitívabb értelmében. Hardver és szoftver tökéletes összecsiszolása, a csúcsteljesítményű képi jelfeldolgozás (ISP) révén szoftveresen sikerült annyit kihozni a papíron korántsem a legerősebbnek tűnő kamerából, hogy a hiperszuper Lumia is csak pisloghat. Az iPhone 4 óta tartó ISP sikertörténetet sikerült továbbfokoznia az Applenek. Az ISP lehetőségeit az A7 chipset csúcsrapörgeti, hiszen az az apróság felel olyanokért is, mint a fehéregyensúly, fókusz, képélesség vagy éppen a 120fps 720p slow-mo videórögzítés.

Persze például a slow-mo videó Rene számára is inkább csak egy jópofa feature, amivel fel lehet vágni a buliban vagy éppen szórakoztatni a kisebbeket - esetleg a gyermeklelkű nagyobbacska magunkat. Ami viszont igazán szembetűnő volt Renenek, hogy a mindennapi fotózás lépett szintet ezzel a készülékkel. Sokkal több helyzetben lehet sokkal szebb, élesebb képeket lőni. A Burst mód révén biztosan elkapjuk a pillanatot, amikor senki sem pislog. A dinamikus expozíció révén tökéletes panoráma képeket lőhetünk, a külön-külön elsütött dupla vaku valóban emberi színt kölcsönöz mindenkinek éjjeli fényviszonyok között is. Egyébként az iOS 7.1-el érkezett Auto HDR frissítés az, ami az imore.com szerzőjének egyik igazi kedvencévé vált. Elmondása szerint, a frissítés óta minden egyes nagy dinamikatartományú környezetben lőtt fotója egyszerűen tökéletesre sikerült. Nem kellett szórakoznia semmiféle beállítással az adott fényviszonyokhoz mérten, egyszerűen hagyta, hogy dolgozzon a telefon.

Akkumulátor, telefonálás, adatforgalom

Egyre vékonyabb, egyre könnyebb, de egyre erősebb iPhoneok - a 10 órás akkuidő pedig mintha kőbe lenne vésve. Gyakorlatilag ez nem igazán változott egészen az iPhone 4 óta. Természetesen ezt mindig az aktuálisan használt és a háttérben tovább futó appok szabják meg - ezt most talán felesleges is részletezni. Ami viszont kiemelendő, hogy Rene eddigi féléves használata alatt az akksi ugyanúgy bírja, ahogyan egynaposan. Ez mindenképpen bíztató.

A telefonáláskor tapasztalható hangminőségről vagy úgy általánosságban az iPhone 5s mint telefon (a szó szoros értelmében) jól vizsgázott. Egyetlen egyszer Rene nem hallotta egy partnerét, miután az már felvette a telefont. Mint kiderült, ez nem volt egyedi eset, de az iOS 7.1 erre is megoldást kínált.

Az előző iPhone modellekben tapasztalható "eldobja a 3G-t" probléma rengeteg javult, de nem oldódott meg teljesen. Egyszer-egyszer Rene készüléke is amikor LTE-ről 3G-re kellett váltania, vagy akár egészen az EDGE-ig is elmennie, később már jobb vételű környéken sem akart helyrerázódni túl gyorsan. Viszont előfordult már vele az is, hogy elvesztette a készülék az LTE jelet és csak a reboot jelentett megoldást. Fontos, hogy ez nem új probléma, viszont még mindig nem sikerült teljes megoldást találni rá.

peters iphone

Összeségében, az imore.com és a hasznaltalma.hu szerint is egy remek készülékről van szó. Szép, megbízható, villámgyors, gyönyörűen fotóz és ehhez nem kell egy téglát a zsebedben hordanod. Előhúzod, megkeresed az appot amire szükséged van és könnyen, gyorsan célodnál is vagy. Nézzetek körül nálunk, rengeteg 5s vár új vagy éppen első gazdájára!

Forrás: iMore.com

 


Kommentek megjelenítése