Hajléktalanokat kihasználva kereskednek kiütött iPhoneokkal - nem, nem Magyarországon

Tech Hírek   |   2014.04.28 - 12:29   |   Írta: Zoltan C   |   657

Egy colorádói újságíró iPhonejával felvette (http://www.9news.com/), amint külsőre hajléktalannak tűnő emberek tucatszámra vásárolnak iPhoneokat, egy rendkívül segítőkész alkalmazott pedig készségesen hagyta jóvá szerződéseiket - feltehetően borzasztó (értsd: nem létező) hiteltörténetük ellenére. A sztori legjava pedig csak ezután következett: a telefonok egy kis készpénzért cserébe mind ugyanannál a sötét alaknál kötöttek ki.

Kepernyofoto 2014-04-28 - 14.27.46

A történet megértéséhez tudnunk kell, hogy a nagy pocsolya másik oldalán, akármelyik Apple Storeba besétálva ingyen vagy egy a telefon eredeti árához képest alacsonynak mondható 200 dollár fejében, hűségnyilatkozattal hozzá is juthatunk álmaink készülékéhez. A szerződés általában a két legnagyobb amerikai szolgáltatóhoz, a Verizonhoz vagy az AT&T-hez köt. Annyi szépséghiba még van a dologban, hogy - mint az USA-ban szinte mindenhez - megfelelő hiteltörténettel kell rendelkeznünk, biztos jövedelmet kell igazolnunk a szerződés nyélbeütéséhez - na és itt jön be a képbe a simlis Apple Store alkalmazott.

Hősünk, Jeremy Jojola nem hagyta annyiban a dolgot, a boltból kitérő szokatlan vásárlókat meg is szólította. Elmondásuk alapján pedig gyanúja egyértelművé vált: pár száz dollárért cserébe gyakorlatilag eladták személyazonosságukat és hitelképességüket - valószínűleg aki egy parkban él, ez zavarja a legkevésbé. Mindegyiket ugyanaz a figura beszélte rá a dologra és fuvarozta az üzlethez. Erről a sötét alakról pedig rövid guglizás után kiderült, hogy "olcsó, kártyafüggetlen" iPhoneokat hirdet a neten az Államokon kívüli piacokra - átlagosan 700 dollárért darabját.

A videóra vett eset a denveri Cherry Creek plázában történt, ahol egyébként végül a pláza vezetése döntött a simlis alak kitiltásáról. Érdekes, hogy miután az esetről tájékoztatta kotnyeles riporterünk mind az Applet, mind az ilyen módon szintén károkat szenvedő telefontársaságokat , nem történt semmi az óriáscégek részéről. Sőt, még a riportert távolíttatták el a szóban forgó Apple Storeból.

http://youtu.be/IKtX3t0MSOs


Kommentek megjelenítése