Nagyi, ez pofon egyszerű!

Tech Hírek   |   2014.04.13 - 10:26   |   Írta: Pausch Rita   |   1038

Nemrég egy olyan kérdést kaptam az egyik rokonomtól, hogy idősebb embereknek, akik eddig nem használtak számítógépet és a mobiltelefonjuk sem feltétlenül az okosabbik fajta, véleményem mennyire megtanulható-e egy iPad kezelése.

senioripad a

Sokadik sztorit olvasom a különféle külföldi Apple oldalakon idősebb emberekről, akik nem csak megtanulták kezelni a gyerekeiktől, unokáiktól kapott iPad készülékeket, de szépen integrálták azt az életükbe. Mindezen felbuzdulva az ismerősi körben is végeztem egy kis kutatást és ott is találtam olyat, aki viszonylag idősen vagy fogalmazzunk úgy idősebben tanult meg remekül használni egy iPad-et, mindenféle számítógépes előzmény nélkül.

A használat ugyanis pofonegyszerű. A gondot általában nem is ez okozza, sokkal nehezebb az idősek ellenállásán átjutni a technikai vívmányokkal szemben. Az okostelefonok kapcsán tapasztalom több idősebb embernél , hogy kizárólag a hozzáállásukon múlik a tanulási folyamat.

senioripad b

Amikor elhangzik az „Én nem értek ehhez!” mondat, vagy az „Én úgysem tudom ezt megtanulni.”, akkor baj van. Nem azért, mert még nem ért hozzá, vagy mert nincs hozzá érzéke, vagy ne tudná megtanulni. Egyszerűen azért, mert nem akarja. Ódzkodik az újdonságtól, talán fél is tőle. A tanulási folyamatnál ez az, amire a legtöbb hangsúlyt kell fektetni idősek esetén, ha szeretnénk, hogy egy-egy ilyen eszközt használjanak.

Egy sor olyan funkciót és alkalmazást tudok felsorolni, amire egy idősebb embernek szüksége lehet. Talán érdemes ezekkel is a figyelmüket felkelteni, vagy úgymond érdekeltté tenni őket a készülékek használatában.

A teljesség igénye nélkül néhány dolog, ami jól jöhet:

Kommunikáció: egy kicsit messzebb élő nagymama és/ vagy nagypapa nagy öröme lehet, ha csak képernyőn keresztül is, de láthassa a gyerekeit, az unokáit. Nagyszerű lehetőségeit teremt erre a Skype és a FaceTime.

Olvasás: Az idős emberek közül sokan nagyon szeretnek olvasni. Az iPad tökéletesen alkalmas könyvolvasásra, de akár újságolvasásra is, az internetes hírekről nem is beszélve, amiket saját alkalmazásokkal is el lehet érni, nem kell feltétlenül bonyolítani böngészőkkel.

senioripad c

Fotók: Az iPad egész jó minőségben képes fotók készítésére, különösebb fotós tudomány és érzék nélkül, ráadásul a képek később bármikor meg is tekinthetők helyben. Remek fotók készíthetőek például az unokákról… Sőt, még a szomszédasszonynak is könnyebben meg lehet őket mutatni!

A technika kapuja: Az e-mail fogadás, küldés igazán nem nagy ördöngösség ezeken az eszközökön, bár van, aki ettől első körben sokkot kap. Ennek a történetnek tipikusan nagyobb a füstje, mint a lángja. Ha azonban sikerül bebizonyítani, hogy ez mennyire hasznos tud lenni, hamar rákapnak a szenior korosztály képviselői is. Csak úgy, mint az elsőre nagyon bonyolultnak tűnő böngészésre vagy a Facebook-ra is.

Összefoglalva az idősebb felhasználók is egyfajta választ adhatnak a „Mire jó az iPad?” című kérdésre, ezért mindenkit nyugodt szívvel bíztatok arra, ha felmerült, hogy idős rokonának vásárolna és megteheti, nyugodtan tegye is meg. Azzal a kiegészítéssel persze, hogy rászán némi időt a betanításra is, nehogy úgy járjon, mint az alábbi videó szereplői:

http://youtu.be/WJIN4371BWk

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése