Mit kell tudni a Find my Mac lezárásról

Tech Hírek   |   2014.04.13 - 12:32   |   Írta: H.A   |   629

find my mac passcode lock hero

A Find my iPhone kiegészítése, a Find my Mac 2011 októbere óta érhető el, és ennek segítségével távolról lezárhatjuk a gépünket ha illetéktelenek kezébe kerül. Ennek viszont az a nagy hátránya, hogy egy négy számjegyből álló kóddal blokkolja a belépést, amit asztali gépek esetén nem olyan nehéz feltörni. A négy számjegyből tízezer jelszó kombináció állítható össze, és ezt egy brute force támadás (ha nem is túl gyorsan) fel tudja törni.

Különösen nagy problémát jelent, hogy a jelek szerint az ilyen eszközök az elmúlt években is egyre jobb módszerekkel próbálkozni, és gyorsan végig tudja zongorázni a lehetőségeket.

Egy iPhone vagy iPad esetében ez a kód nehezebben kerülhető ki. Egyrészt a többszöri próbálkozás után blokkol az eszköz, másrészt automatizált feltörést csak Jailbreakkel lehet futtatni, különben fizikailag kell a kijelzőt nyomkodni. Ha ezt sem érezzük elég biztonságosnak, akár még konkrét jelszót is be lehet állítani iOS alatt.

Ha a Macet egyébként is jelszóval látjuk el, akkor a Find my Mac csak újraindítja a gépet a bejelentkező ablakba, ami jóval nagyobb biztonságot nyújthat, mint a számzár.

Ettől függetlenül ha illetéktelen kezekbe kerül a gép, akár a merevlemezt is eltávolíthatják, és más eszközbe rakva elérhetővé válik a rajta tárolt adat. Erre nyújt megoldást a FileVault titkosítás, ami az egész merevlemezre kiterjedő jelszavat állít be. Ezt a “Rendszerbeállítások” “Biztonság és adatvédelem” menüpontjában lehet beállítani. Sajnos ezek után csak jelszóval lehet bekapcsolni a gépet, viszont ez a titkosítás a legbiztonságosabb az elveszett Macek esetében.


Kommentek megjelenítése