Minden amit eddig tudni lehet: iOS 8 és OS X 10.10-ről.

Tech Hírek   |   2014.04.08 - 16:11   |   Írta: Zoltan C   |   667

Abból az alkalomból, hogy hivatalos az idei Apple WWDC összeszedtük mik lehetnek a legvalószínűbb újítások egy új iOS, illetve Mac OS rendszerben.

iOS 8 - kódneve: Okemo

Nagy valószínűséggel folytatódik Jony Ive új, letisztult irányvonala ami az iOS 7-ben bemutatkozott. Alapvetően az egészségügyi appok, szolgáltatások és a térképfunkciók jelentős fejlesztése felé való elmozdulás várható. Továbbá - ha egyszer tényleg piacra dobják - a régóta várt iWatchot is ez a rendszer hajthatja.

Healthbook

healthbook-book

Nyugodtan nevezhetjük ezt az appot a rendszer legnagyobb várható újításának. Ami pedig igazán érdekessé teszi, hogy gyakorlatilag ezen applikációból egyenesen következik egy sor új szenzor, hardver összetevő.

Várhatóan nyomon követhetjük majd pulzusunkat, vérnyomásunkat, vércukrunkat, alvás-ébrenlét ciklusainkat, keringési jellemzőinket, oxigén telítettségünket, súlyunkat, aktivitásunkat, stb. Ezeket pedig összerendezhetjük számunkra fontos sorrendben, a sor elejére téve azt ami számunkra a legsokatmondóbb adat. A legutóbb említett "aktivitás" szekcióban pedig nagy valószínűséggel lehetőségünk fog nyílni lépéseinket, elégetett kalóriákat és a megtett métereket számon tartani. A súly szekcióban BMI számunkat és testzsír százalékunkat számolhatnánk ki. Kézenfekvő az is, hogy különböző grafikonok, ábrák segítségével hosszú időre visszamenőleg is képesek lehessünk nyomon követni testünk, edzettségünk adatait. Fontos összetevő lehet még, az úgynevezett Emergency Card funkció. Ide elmenthetnénk magunkról olyan információkat, mint születési adataink, fotónk, vércsoportunk, lehetünk-e szervdonorok, szedett gyógyszerek, kit hívjanak vészhelyzet esetén stb. Ezzel könnyedén életeket lehetne menteni, mivel nagyon hamar információkkal szolgálhatnak egy esetleg vészhelyzet esetén az orvosoknak.

healthbook-cards

Nos, ennyi szenzor azért sok lenne egy iPhoneba. Éppen ezért valószínű, hogy ez a beépített applikáció majd az úgynevezett iWatchcsal lenne folyamatos összeköttetésben, amin szintén iOS 8 futna. 

Térképek

maps-transit

 

Itt egyértelmű cél lehet a rengeteg - egyébként teljesen jogos - kritikát kapó házi térképszoftver teljes újragondolása. A dizájn valószínűleg nem fog változni, viszont a térképadatok és POI-k az utolsó darabig át lesznek nézve, új funkciók érkezhetnek és leginkább sokkal jobb útvonaltervezés is. Az Apple jól tudja, hogy nemezise a Google, ha másban nem is, de térkép fronton messze előtte jár. Ezen szeretnének most gyökeresen változtatni Cupertinóban.

A tömegközlekedési útvonaltervezés lehet az új térkép applikáció leginkább feljavított része. Ezt a funkciót évek óta remekül tudja a Google hasonló térképe, az Apple-nek viszont talán ez volt a leggyengébben muzsikáló rész saját házi térképében. Éppen ezért, nem is lustálkodott a cég és az elmúlt évek nagy igazolásai és felvásárlásai leginkább olyan cégeket és mérnököket érintettek, akik a térkép applikációk fejlesztésében jártasak, külön hangsúlyosan a tömegközlekedési útvonaltervezésben.

iTunes Radio

 itunesradio

Többen is cikkeztek arról, hogy a zene app eddig csak egyfajta funkciójaként működő iTunes Radio egy önálló alkalmazássá válhat. Elsősorban olyan appokkal kelne versenyre, mint a Pandora, Spotifiy, iHeartRadio. Ez viszont már előre telepített lenne, szemben a versenytársakkal. Működésében nagyrészt meg fog egyezni a már iOS 7-ben is megtalálható hasonmásával. Böngészhetjük előzményünket, megvásárolhatunk streamelt számokat, állomást hozhatunk létre különböző szempontok alapján, állomásokat kereshetünk.

Voice over LTE

 should-you-pick-att-or-verizon-for-your-new-ipad

Jelenleg ha egy LTE képes iPhone telefonhívást kezdeményez, akkor a hívás még a régi hálózatokon (3G) keresztül megy végbe. A Voice over LTE (VoLTE) szolgáltatással a hagyományos hívások is az LTE-hez hasonló hálózaton keresztül történnének - persze ehhez alkalmas készülék is kell -, ezáltal sokat javulna a hívások minősége. Természetesen ehhez szoros együttműködés is szükséges a különböző szolgáltatókkal, néhány helyen viszont már van is VoLTE támogatás: például az amerikai T-Mobilenál.

Üzenetek

 messages

Végre elérkezhetünk egy banálisnak tűnő, de az iOS-ből mégis hiányzó funkcióhoz: az üzentek automatikusan törlődnek egy bizonyos szám vagy idő után. Valószínűleg ez a funkció ki- bekapcsolható lesz a felhasználó számára.

Értesítések

notification-center 

Jelenleg az iOS 7-ben három szekciót találunk az értesítéseknek a zárolási képernyőn: ma, összes, nem fogadott. Állítólag ez az iOS 8-ban leredukálódna egy "ma" és egy "értesítések" szekcióra. Az új "értesítések" szekció kombinálná az összes értesítést, itt kapnának helyet a nem látott/fogadott értesítéseink is. Figyelemreméltó még a Cue applikáció mögötti csapat felvásárlása az Apple részéről. Ők hozhatnak még valamilyen igen meglepő újítást az értesítések megjelenítésébe, de egyáltalán nem biztos, hogy elkészülnek vele az iOS 8 startjára.

TextEdit és Preview

 previewtextedit

Ezeket a  Macről már ismert appokat átírnák iOS-re. Viszont nem szolgálnának másra mint, az iCloudban tárolt Preview és TextEdit fájljaink megtekintésére. 

Game Center

 screen-shot-2014-04-07-at-11-11-22-am

Eltüntetné az Apple a nem túl sikeres Game Center appot mind az iOS-ből, mind pedig az OS X-ből. Ezentúl a Game Center által kínált lehetőségek bent a játék alkalmazásokban lesznek megtalálhatóak. Elsősorban a közösségi, többjátékos módokra kell gondolni.

Hangjegyzet

 photo-1

Sokan panaszkodtak az iOS 7-ben újragondolt Voice Memo előretelepített appra, hogy nehéz benne navigálni és a szerkesztési lehetőségek sem túl egyértelműek. Az iOS 8-ban ezen igyekezne javítani majd az Apple.

 Sebesség 

A legutóbbi iOS frissítés, név szerint a 7.1 elsősorban a rendszer válaszidejének általános és az azon belüli animációk felgyorsítása miatt ismert. Az iOS 8 pedig jócskán túltenne ezen is. Több forrásból is hallani, hogy "időmérő" teszteket folytat az Apple, mint például meddig tart egy képet lőni - természetesen a teszteken már új hardver is muzsikál a telefonokban.

CarPlay

screen-shot-2014-04-07-at-11-12-22-am 

Amíg az iOS 7 CarPlay alkalmazása kizárólag Lightning kábelen keresztül hajlandó működni, az iOS 8 ugyanilyen applikációja már egyes járművekben Wifi segítségével is tudna kapcsolódni. Elsősorban a Volvóról hallani, mint lehetséges partner.

 A CarPlay-ről már korábban is írtunk itt az oldalon: CarPlay – Társ az utakon,Apple CarPlay a Mercedes-nélA Ferrari, Volvo és a Mercedes is felfedi első iOS rendsze

 

OS X 10.10 - kódneve: Syrah

screen-shot-2014-04-05-at-2-16-28-pm

A legutóbbi Mac OS frissítés leginkább a teljesítmény területén hozott változtatást. A most szóban forgó 10.10 pedig elsősorban az esztétikumra fókuszálhat. Több forrás is megerősíti, hogy Jony Ive és csapata egy teljes faceliften dolgozik. Az új dizájn nem lenne akkora váltás, mint mondjuk az iOS 7 volt, de valószínűsíthető a letisztult, sima elemek, fehér textúrák becsempészése és a szkeuomorf elemek telje elhagyása.

Hardver lehetőségek

screen-shot-2014-04-07-at-2-16-27-pm 

Mac részről piacra dobhatnak egy megújult MacBook Airt, 12 inches Retina kijelzővel és még vékonyabb, könnyebb borítással. Azt is tudni lehet, hogy egy olcsóbb iMac vonal piacradobásán, illetve a standard MacBook Air és Pro vonal frissítésén is dolgoznak. Jelenleg még közelítő dátumot sem lehet mondani ez utóbbiaknak.

iPad és iPhone részről csak ősszel lesz esedékes az újítás. Most elsősorban az iWatchról lehet hallani, olvasni. Az iOS 8 fentebb már előrevetített új szolgáltatásai csak ráerősítenek a híresztelésre, valószínűsíthető, hogy az új iOS nagyrészt az iWatch támasztotta elvárások kielégítésére fog megszületni.

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése