Steve Jobs nem akart TV-t gyártani

Tech Hírek   |   2014.03.20 - 15:06   |   Írta: H.A   |   1175

steve-jobs-ipod-2

Amióta kijött az iPad, sokan mással sincsenek elfoglalva, mint hogy mi is lehet az Apple következő nagy dobása? Ésszerű lépés lehet a mobiltelefonok és PC-k megreformálása után a nappalink ékének, a televíziónak almás újraértelmezése.

Sokáig Gene Munster Apple szakértő és elemző vallotta a legharcosabban, hogy márpedig 2013 végére biztosan kijön egy olyan TV almáséktól, amilyet még sosem láttunk. Csupa üveg, se keret, se semmi más. Aztán persze semmi sem lett ebből. Jelenleg pedig ott tartunk, hogy talán Cupertínóban sosem vették igazán komolyan a televíziós piacra való betörést. Korábban már írtunk Yukari Iwatani Kane kvázi botránykönyvéről; ebben olvashatunk többek között arról is, miszerint Steve Jobs visszavonulása előtt nem sokkal óva intette a cég vezető menedzsereit a TV-től, mivel szerinte az "rossz üzlet".

A könyv tanúsága szerint Jobs utolsó általa vezetett "Top 100" meetingen adta elő véleményét a tévékről, még 2010-ben. Az ilyen meetingek titkosak voltak és ahogy neve is sejteti a cég 100 legfontosabb dolgozója vett rajta részt. Teljes hírzárlat volt, viszont itt teljesen közvetlenül, kötetlenül lehetett a legfelsőbb vezetőkkel beszélgetni a cégről, illetve itt szerezhettek tudomást a vezető menedzserek a jövő termékeiről. Visszatérve, ezen a meetingen igencsak rossz bőrben volt már Jobs, majd miután befejezte az iPad és a mágneses borítójának bemutatását, leült embereivel szemben és azt kérte tőlük, hogy mindegy mit, de kérdezzenek tőle amit csak akarnak a cégről. Ekkor valaki felállt és arról érdeklődött, hogy tervezi az Apple a TV-k gyártását. Ahogy Kane írja, Jobs egyáltalán nem hezitált, hanem rögtön, határozottan rávágta, hogy "nem". Majd kifejtette: "A TV egy borzasztó rossz üzlet. Kicsi az árrés, ráadásul ritkán cserélik le őket." Itt be kell ugyanis látnunk egy egyszerű tényt: míg egy iPhone-t átlagosan 2-3 évente cserélnek le az emberek, addig a TV-jüket 8-10 évente.

Jóllehet Jobs azt is mondta, hogy igenis szeretné egyszer uralni az emberek nappaliját. Viszont amíg nincs az Apple kezében ehhez minden tartalom, addig marad az Apple TV, mint egyfajta hobbi termék.

Persze elképzelhető, hogy Jobs csak szerette volna emberei figyelmét a már futó projektre fókuszáltatni. Meglehet, de azóta eltelt 4 év és se híre, se hamva egy almás TV-nek. Úgy tűnik, Steve mégiscsak őszinte volt embereivel.

Na de, mi van azzal amit életrajzi könyv írójának, Walter Isaacsonnak mondott? Miszerint, egyszer szeretne létrehozni egy integrált televíziós szettet, amit rendkívül egyszerű lesz használni. Tökéletes szinkronban lenne a már meglévő készülékekkel és az iClouddal. Végül hozzátette, hogy fejben már össze is rakta az egészet.

Jobs mindenesetre szeretett teljesen mást tenni, mint amiről korábban beszélt. Ez esetben is felmerül hát a kérdés, hogy kinek is hihetünk? Isaacsonnak, vagy a top 100 meetingről kiszivárgott infóknak?

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése