Böngészőteszt: A Safari, a Chrome vagy az Opera a gyorsabb?

Tech Hírek   |   2014.03.10 - 13:30   |   Írta: H.A   |   720

A böngészők között mindenkinek megvan a maga kedvence valamilyen szempont alapján, de most lássuk egy teszt erejéig, hogy ténylegesen melyik is a leggyorsabb!

Képernyőfotó 2014-03-10 - 14.39.07

Merthogy a böngészőknél ez lenne a legfontosabb szempont: a gyorsaság. Őszintén ki szereti lesni a csíkot, hogy mikor tölt már be egy oldal? Az okoskészülékeken sincs ez másként és mostanra azért már a legtöbben rendelkeznek megfelelő gyorsaságú mobilinternet elérhetőséggel is. Akkor mégis hol a bibi?

cnet.com három munkatársa gondolt egyet és kitalálta, hogy ideje a papírforma és a találgatások helyett három azonos paraméterekkel rendelkező iPhone 5S készüléket csatasorba állítani. A készülékeket azonos 4G hotspothoz csatlakoztatták, törölték a gyorsító tárat és a böngészőelőzményeket és így mondhatni azonos körülményeket teremtettek a fair versenyhelyzethez.

A választás pedig azért esett a Chrome-ra, a Safari-ra és az Opera Mini-re, mert a gyors böngészők közül ez a három a legnépszerűbb a felhasználók körében. Az újságírókban felmerült persze, hogy mivel Apple készülékekről van szó és a Safari ugye szintén Apple termék, így lehetséges, hogy a kompatibilitás egy kicsit megmásítja majd az eredményeket, de végül úgy tűnik, hogy nem igazolta a félelmüket a gyakorlat.

Mert a valóságban az történt, hogy…

Vegyes eredmények születtek. A három megmérettetés során három különböző oldalt töltöttek be a három készülékkel, persze azonos oldalakat egyszerre. Egy híroldalt (New York Times –nytimes.com), egy képhangsúlyos weboldalt (Pinterest - pinterest.com) és egy úgynevezett meteor típusú weboldalt (giantbomb.com).

Az első körben a Chrome került ki abszolút győztesen, őt követte a Safari, majd jóval később az Opera is betöltött. A második körben a Safari volt az abszolút győztes, a Chrome a második és az Opera megint lemaradva kullogott hátul, igaz most nem annyira, mint előzőleg. A harmadik kör volt a legzűrösebb, ugyanis egy kis kitérőt kellett tenni a „boksz utcába” és újra törölni kellett az előzményeket, hogy a Chrome végre rendesen működjön. Érdekes, hogy ezúttal az Opera kezdte el betölteni az oldalt a leggyorsabban, de meg is akadt egy ponton és újra kudarcot vallott.

A végeredmény mindenképpen, hogy az első helyen a Chrome és a Safari marakodnak, az Opera pedig lemaradva teljesít.

Azért természetesen a szimpátia is nagy erő lehet egy böngésző esetében, ezért az egyéb tulajdonságok is számíthatnak a gyorsaság mellett.

Safari

Mivel ez az alapértelmezett böngésző a készüléken, így bármilyen linket nyit meg az ember egy szöveges üzenetből vagy e-mailből, az automatikusan a Safariban nyílik meg és jó Apple szokáshoz híven ezt nem is igazán lehet megváltoztatni. Vagyis mondhatni kényelmes megoldás alapvetően.

Az olvasó listája egy plusz lehet a gyorsasága mellett. Ha valakinek nincs ideje egy cikket elolvasni, csak az olvasó listához kell adni és később ugyanúgy hozzáférhető.

 Chrome

Nem csak csúcsgyors, de emellett számos kiemelkedő tulajdonsággal is rendelkezik, mint a lapok szinkronizálása különféle eszközök között.

 Opera

Bár a teszten kissé alulteljesített, attól még számos hasznos tulajdonsággal és beállítási lehetőséggel rendelkezik. A gyorsabb böngészés eléréséhez például a képek betöltését le lehet tiltani, vagy ha ezt azért nem szeretnék a képminőség rontása is beállítható.




Kommentek megjelenítése