Ezért tűnhet úgy, hogy már három éve nincs innováció az Applenél

Tech Hírek   |   2014.03.10 - 18:03   |   Írta: H.A   |   649

steve-jobs-and-mac-5.pngSteve Jobsnak volt egy sokat emlegetett anekdotája arról hogyan kezdte először érdekelni mit is érhet el az emberiség a számítógépek segítségével. Egy gyerekkori történetről van szó, amikor is a kis Steve egy gyerekeknek szóló tudományos magazinban talált egy táblázatot, melyben az állatok voltak sorrendbe téve mozgásuk hatásfoka szerint. A lista tetején a gepárd állt, a lista legvégén pedig az ember, aki relatíve lassú a két nagy lábán. Aztán a kis Steve felfigyelt egy másik táblázatra is a magazinban. Nos, ez már biciklin ülve hasonlította össze az embereket a többi állattal. Így már egyből az emberek lettek a győztesek. Steveben egy életre megragadt, mekkora ereje van a gépeknek, eszközöknek.

 

Később Jobs híres mondatává vált, hogy a számítógépek "biciklik az elme számára". Nos, ha ez igaz, akkor az Apple "elmebringáinak" legjobb részei mindig is a kormány és a pedálok voltak. Ugyanis ezek azok a részek, ahol az ember kapcsolatba lép a géppel. Az Apple ezt az újdonságot párosította grafikus alapú felhasználói interfésszel, ezzel pedig az otthoni, személyi számítógép már mindenki számára valami hihető, megvalósítható dologgá vált.

 

Az Apple 40 éve alatt egy 470 milliárd dolláros gigacéggé vált, nagy részt annak köszönhetően, hogy megvizsgálta és összegyűjtötte az ember és gép közötti interakciós módok legjobbjait, majd mindezeket tökéletesítette hardver és szoftver zökkenőmentes házasságába ültetve. 1980-ban mindez az egérrel kezdődött - a PARC fejlesztette ki ugyan, de az Apple tette népszerűvé.

A kétezres évek elején pedig jött az iPod "tekerős" gombja, majd 2007 és az iPhone az ő akkor egyedülálló érintőképernyőjével. Akkoriban felhasználói élményben az köröket vert minden más hasonló megoldásra. Az iOS-szel párosítva pedig mindenkinek könnyen használható okostelefon született. De ezután sem adták fel az Apple-nél, hogy tovább kutassanak új ember-gép interakciós technológiák után, keresve egyet ami még tovább tökéletesítheti az egér és az érintőképernyő adta lehetőségeket. Eljött 2011 október negyedike és megszületett a következő elmbebringa: a Siri.

Végül sajnos a Siri nem működött úgy, mint mondjuk a bringa pedálja, amit ha tekerünk, a bicikli is egyből megmozdul! Egyes felmérések szerint, a Siri mindössze az esetek 79%-ában működik megfelelően és ez sajnos nagyon karcsú. A felhasználók pedig már csak olyanok - sőt minden ember, szinte minden helyzetben - hogy a negatívumok sokkal inkább megragadnak nekik. Amúgy meg, gondoljunk csak bele, milyen lenne ha az érintőképernyő csak az esetek 79%-ában működne?! Azt hiszem, talán senki sem vett volna iPhonet.

Tehát azért érezzük úgy, hogy megállt az Apple az innovációval, mert amikor a legutóbb próbálta azt tenni amihez a legjobban ért, - tökéletesíteni egy olyan technológiát ami az emberek és számítógépek interakcióját szolgálja - megbukott vele. És ennek már két és fél éve.

Viszont, aggodalomra semmi ok, itt egy megnyugtató hír minden Apple fannak, részvényesnek és bárkinek aki szereti az elmének szóló bicikliket. Nagy valószínűséggel közel vagyunk egy olyan készülék debütálásához, ami egy teljesen új beviteli technológia köré épült, ez pedig nem más mint: az iWatch.

Több előrejelzés szerint is különleges szenzorok lesznek az iWatch hátoldalán, ahol az óra a bőrünkhöz ér. Így képes lehet figyelemmel kísérni vércukrunkat, illetve véráramlásunkat, amelynek akusztikai változásaiból előrejelezhető egy szívroham, vagy legalábbis a veszélyes lerakódások az érfalon - ahogy erről korábban már beszámoltunk nektek. Már csak 21 százalékkal kell gyakrabban jól működnie, mint a Sirinek és a siker garantált. Az iWatchban megvan a potenciál arra, hogy olyan bicikli legyen, amire mindenki felülne.

 

HasznaltAlma.hu

CS.Z

Kapcsolódó Cikk: Kifogytak az ötletekből az Apple-nél?

 




Kommentek megjelenítése