Pletykafon

Tech Hírek   |   2014.02.27 - 18:16   |   Írta: H.A   |   481

Egy új alkalmazás borzolja a kedélyeket Szilícium-völgyben. A „Secret” (vagyis Titok) névre keresztelt app alig néhány héttel ezelőtt indult el (világ?) hódító útjára iPhone alkalmazásként, és különösen az említett terület üzleti világa teljesen beindult tőle, és elkezdte kimondta mindazt, amit egyébként nem merne.

secret2

Az alkalmazás lényege, hogy a felhasználók anonim módon üzenhetnek, írhatnak a barátaiknak és a barátaik barátainak. Viszont valójában senki sem tudja, hogy mit pontosan ki is írt (vagy válaszolt), az egésznek a lényeges ugyanis, hogy csak azt lehet tudni, a hozzászóló a saját telefon vagy e-mail listánkról való vagy onnan valakinek az ismerőse. Vagyis a Secret lehetőséget ad az embereknek, hogy bevalljanak a barátaiknak bizonyos dolgokat anélkül, hogy az visszaütne rájuk.

secret1A megszellőztetett titkok gyakran pikánsak. Előfordult, hogy egy házas nagybefektető itt ismerte be, hogy homoszexuális. Cégalapítók arc nélkül számon kérhették befektetőiket, és technikai újságírók beismerték, hogy lefizették őket. Bár az alkalmazás felhasználói szép számmal élnek többfelé az Államokban, de mégis valahogy Szilícium-völgy pletykája került a középpontba, és itt a bejegyzések túl is mutatnak a szexvallomásokon, a randi felkéréseken és cicás képeken.

A Secret fejlesztői, két fiatalember, David Byttow és Chrys Bader. Byttow tavaly a Square-nél dolgozott egy mérnöki csapattal, amikor eszébe jutott az ötlet. A csapat számára szeretett volna biztosítani a futó projektekhez valami eredményesen őszinte fórumot.
Ennek ellenére a Secret azért Bader és Byttow közös gyermeke. Az alkalmazást azért hozták létre, hogy valami olyan platformot biztosítsanak a felhasználók számára, ahol következményektől való félelem nélkül feltárhatják gondolataikat. Szerintük ahhoz, hogy egy kínos dologról párbeszéd kezdődjön a való világban, ahhoz nagy kezdőlökést adhat, ha előtte névtelenül beismerjük a témát.

Robbanásszerű elterjedését a technológiai ipar érdeklődésén túl, annak is köszönheti, hogy teljesen függővé tesz. Rögtön jelzi, amikor valaki válaszol egy bejegyzésre, vagy hozzászólásra. Ez kifejezetten addiktív azok számára, akiknek az számít, hogy mások mit gondolnak róluk, a cégükről vagy a hírnevükről. Még a legfontosabb események, mint különféle tech díjátadók VIP vendégei között is gyakran látható, hogy a Secret értesítéseiket lesik.

Az alkalmazás már most 1,5 millió dollárt hozott a konyhára a Google Ventures, Kleiner Perkins és Index Ventures befektetőitől.Bár hibák még akadnak.

A névtelenség védelmében gondoltak azokra, akiknek csak nagyon csekély számú barátjuk van, ezért őket bizonyos korlátozások alá vetik. Senki sem láthat titkos bejegyzéseket mindaddig, amíg legalább három barátja nincs a rendszerben. Az pedig nem tudható, hogy egy közvetlen barát írt valamit, vagy neki egy barátja, addig, amíg legalább hét ismerősre szert nem tesz valaki. Azért azt sem akarják, hogy túl távoli pletykák érjenek el bármeddig, ezért, ha a bejegyzés három vagy négy ismerősnél távolabbról érkezik, akkor helymeghatározást kap.

Kepernyofoto 2014-02-27 - 19.18.15Persze semmi sem biztosíték arra, hogy a titkokra semmiképp se kerüljön fény. Mert egyfelől bár egyetlen bejegyzés sem igazolható, attól itt is le lehet bukni túl sok információ, vagy egyéb árulkodó jel által. Emellett viszont, mivel semmi sem vehető ténynek, ezért egyelőre nem lehetséges a felbukkanó trollok, valótlanságok és rosszindulatú üzenetek kiszűrése sem.

Másfelől a felhasználók azért is aggódnak kissé titkaik biztonsága miatt, mivel az alkalmazás használatához meg kell adni mind a telefonszámot, mind az e-mail címet. Márpedig az megijeszti az embereket, hogy hogyan is maradnak a bejegyzéseik névtelenek, ha a Secret hozzáfér adataikhoz és kontaktlistájukhoz is. A cég ugyan már tett óvintézkedéseket, hogy egy bizonyos idő után a begyűjtött adatokat megsemmisítsék, viszont az oldal szabályzatában benne van, hogy a jelenlegi rendszerben az adatokat elképzelhető, hogy feltörik, ugyanakkor folyamatosan dolgoznak a biztonságosabbá tételen.

HasznaltAlma.hu

P.R


Kommentek megjelenítése