Terítéken az Alma: nem mindig mennek korrektül a dolgok a Tech világában!

Tech Hírek   |   2014.02.22 - 06:20   |   Írta: Zoltan C   |   846

94008607Elméletben a tech világ a szabad piac igazi jelképe. A legtehetségesebbeket, a legjobb ötletekkel rendelkezőket összegyűjtik szintén nagyon tehetségesek, hogy együtt megalkothassák mai társadalmunk legjobb termékeit. Legtöbben úgy hisszük, a Szilícium-Völgy a legjobb példa erre. Mindez viszont csak akkor működik, ha ezek a tehetséges emberek szabadok, tehát oda "igazolhatnak", ahol ötleteik a lehető legteljesebb mértékben megvalósulhatnak. Na de mi a helyzet, ha ez a szabadság csak látszólagos? Mi van, ha a tech óriások megegyeztek egymással a háttérben, hogy nem halásszak le egymástól a legjobbakat, a legfényesebb tálentumokat. Sőt, mi van ha ez a háttér egyezség mesterségesen nyomottan tartja a béreket is?

Ezek a felvetések pedig mára - úgy tűnik - valósággá lettek. Az első ilyen irányú felvetés jellegű felvetés a PandoDaily 8 (http://pando.com) oldalon jelent meg. Itt elsősorban az Apple és a Google áll az állítások középpontjában, de más egyéb szilícium-völgyi cég vezetése is gyanúba keveredett. A napokban pedig Josh Harkinson szolgált nekünk bővebb információval az ügyről, ráadásul a cégvezetők belső e-mailezésével is tudott szolgálni (http://www.motherjones.com/politics/). Szó mi szó, meleg a pite.

Screen Shot 2014-02-22 at 07.38.10

A dolog lényege, hogy Steve Jobs, Eric Scmidt (Google) és Bill Campbell (Intuit) szorosan együttműködött abban, hogy mindenféle, feltehetőleg illegális trükkökkel, stiklikkel cégeik mesterségesen nyomottan tartsák mérnökeik fizetését. 2005-re nyúlik vissza az ügye kezdete, amikor is Bill Campbell az Intuit vezérigazgatója összehívta egy találkozóra Jobs-t és Schmidtet. Ekkor állapodtak meg abban, hogy nem csábítják el egymás mérnökeit. A Google és az Apple vezető HR-esei szét is küldték e-mailjeiket minden egyes csoportvezetőnek, hogy a riválisok telefonszámai azonnal kerüljenek tiltólistára, a célból, hogy véletlenül se próbáljanak meg senkit se elcsábítani az adott vetélytársaktól. Ez az e-mailezés vezetett egy 2010-es trösztellenes perhez, amit maga az amerikai Igazságügyi Minisztérium kezdeményezett. Ezen bírósági dokumentumokra hivatkozva Mother Jones állítja, hogy Steve Jobs igazi élharcosa volt a törvényellenes háttérmegegyezésnek. Sőt, elvileg több másik vezérigazgatót egyenesen terrorizált, hogy szálljanak be a buliba.

Egy esetben állítólag Jobs kifejezetten rámászott egy vonakodó igazgatóra. 2007 közepe környékén felhívta Edward Colligant a Palm vezérét, hogy megegyezzenek arról, hogy a két cég nem próbálkozik be a másik embereinél. Mivel Colligan továbbra is ellenállt, Jobs megfenyegette, hogy beperli szabvány megsértéséért. Később egy e-mailben így folytatta Jobs: "Biztos vagyok benne, hogy te is érzékeled a pénzügyi anomáliákat mindkettőn cége körül." Egy következő e-mailben pedig ezt írta: "Azt tanácsolom, hogy vess egy pillantást a szabadalmatok portfóliójára, még mielőtt meghozod végső döntésedet."

Azon felül, hogy a legjobbakat röghöz kötötték, a vezető managerek egymással folyamatos kapcsolatban álltak, ezzel biztosítva, hogy mindegyik cégnél ugyanazokért a feladatokért, ugyanannyi pénzt kapjanak a dolgozók. Hol van/volt ilyenkor a szabad piac amely beárazza mindenkinek a tudását, munkáját? Nos, a maréknyi, ámde annál hatalmasabb cégvezető kicsinálta.

HasznaltAlma.hu

CS.Z


Kommentek megjelenítése