Pablo Picasso helyett Matisse ihlette a Mac ikonját

Tech Hírek   |   2014.02.17 - 21:29   |   Írta: Máté Gergő   |   771

Az illusztráción láthatja az eredeti Mac ikont, mely a korai modellek kézikönyvein és csomagolásán is feltűnt. Napjaink iMac és Macbook készülékeinek betöltő képernyőjén már nem ez jelenik meg. Sokáig úgy tudtuk, hogy az ikon rajzát Pablo Picasso inspirálta, sőt, „Picasso Mac”-ként emlegették. Ám nemrég a Cult of Mac felfedezte, hogy a Mac ikonját valójában a francia művész, Henry Matisse munkái ihlették.

picasso mac icon matisse

Tom Hughes és John Casado dizájnmunkája mindenesetre világhírű lett és a két tervező közül Casado nem rég nyilatkozatot is tett:

„Úgy gondoltam kellő fényt adhatok az első Mac védjegyének inspirálásához. Tom Hughes-tól kaptam a feladatot, miután kiderült, hogy a Folon féle verzió nem felel meg üzleti célokra.

Néhány hét múlva tértem vissza a csapatomhoz és elkészítettük a prezentációt. A bemutatón elmondtam, hogy a munkámra nagy hatással volt Matisse, akit én valódi művésznek tartottam. Az értékesítés kezdetén egy újságírótól származott a megjegyzés, hogy az ikon stílusa Picassot idézi. Úgy hiszem később senki nem érdeklődött Tom-tól vagy tőlem a dizájnmunkánk hátteréről. Erről igazából én sem beszéltem közönség előtt, kizárólag a dizájn fórumokon” – mondta John Casado.


Kommentek megjelenítése